Nu de winter is overgegaan in de lente (tenminste, op papier…. terwijl ik dit schrijf is het behoorlijk koud buiten en komt de regen met bakken uit de lucht), zingt mijn driejarige de hele dag lente- en seizoenenliedjes! Super interessant natuurlijk dat na de winter ineens iets ‘anders’ komt, helemaal toen ik hem ook nog vertelde dat hij vier wordt als het zomer is en dat papa jarig is in de herfst!

Maar als je drie bent zijn deze begrippen natuurlijk ontzettend abstract. Dus ging ik samen met hem zitten om het geheel inzichtelijk te maken met het ‘Speel- en stickerboek De natuur en de seizoenen.’

Het boek ziet er vrolijk en kleurrijk uit. Heeft ongeveer A4-formaat en is bijna 100 pagina’s dik! Klinkt als een flinke pil voor een peuter, maar niets is minder waar.
De kaft springt je al van vrolijkheid tegemoet. De verschillende elementen van de seizoenen zijn op een speelse en kinderlijke manier weergegeven. Allemaal voorzien van een vrolijk gezichtje. Elk element van de kaft is herkenbaar voor een peuter en daagt gelijk uit om een gesprekje te voeren.

Als je het boek opent kom je gelijk vier stickervellen tegen. Gelijk het enige minpunt dat ik heb kunnen ontdekken; want doordat de stickers gelijk in het zicht waren, had mijn peuter nog maar één focus! Plakken!!! Waar, wat en hoe was even niet meer interessant. Maar goed, met enige overredingskracht kregen we de focus weer op het juiste pad. De stickers zijn geordend per seizoen. Handig detail: bovenaan elk stickervel staat op welke pagina’s de stickers moeten worden ingeplakt.

De seizoenen beginnen allemaal met een kleurplaatachtige pagina. Zo is het voor de kinderen duidelijk dat er weer een nieuw seizoen begint. De pagina’s zijn kleurrijk, maar absoluut niet schreeuwend. De kleuren zijn zacht en warm. De opdrachten boven de afbeeldingen zijn duidelijk en passen goed bij de doelgroep (peuter/kleuter). Zo worden ze bijvoorbeeld uitgedaagd om een boom weer bladeren te geven in de lente, maar worden ze ook educatief uitgedaagd door letters te zoeken en te bepalen welke dieren niet op de juiste plek staan. Tekenen, kleuren, observeren, logische denken… alles komt op een speelse manier aan bod in dit boek.

De stickers sluiten goed aan bij de verschillende seizoenen. Leuk is ook dat sommige opdrachten elk seizoen terugkomen. Zo moeten ze elk seizoen de juiste kleren uitzoeken en op de poppetjes plakken. Wat draag jij in de Lente? Juist, geen winterjas, maar een vrolijke rok! En maak je een foutje? Geen probleem! De stickers zijn makkelijk te verwijderen en herbruikbaar.

Al met al een absolute aanrader voor peuters en kleuters vanaf ongeveer 3 jaar.

Meer over dit boek kun je hier vinden.

Speel- en stickerboek De natuur en de seizoenen – Steffie Brocoli
ISBN 9789044753615
Adviesprijs €12,95
Uitgeverij Deltas

/Annemarel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.