Je kind wil graag krachttraining gaan doen…Het eerste advies is dan om een preventie sportmedisch onderzoek (PSMO) aan te vragen bij de huisarts. Het is niet verplicht zoals bij duiken of boksen, maar het is wel aan te raden om blessures en/of gezondheidsklachten te voorkomen. Een minimumleeftijd om aan krachttraining te beginnen is er eigenlijk niet (in de sportschool moet je vaak wel 16+ zijn) maar het kind moet in ieder geval wel beschikken over het vermogen om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Verder moet hij/zij een gedegen balans hebben. Veiligheid staat altijd bovenaan!

Kies het juiste gewicht om blessures te voorkomen

Als het kind gaat trainen met Kettlebells, dan is het af te raden om dit maximaal te doen. Zeker als de kinderen nog niet volgroeid zijn is het verstandiger om het rustig aan op te bouwen. De Kettlebells van Gewichtenshop.nl zijn in verschillende kilo’s verkrijgbaar. Kies het juiste gewicht; want of je nou jong bent of oud, als je de oefening te zwaar uitvoert en maar één keer kan herhalen, dan vergroot je het risico op blessures. Dit laatste wil je uiteraard voorkomen. Kies altijd wat je aankunt…en zeker niet meer!

Gekwalificeerde begeleiding

Om risico’s en blessures te voorkomen is het belangrijk een individueel trainingsprogramma op te laten stellen door een gekwalificeerde begeleider (in de sportschool) op basis van de doelstellingen. In het trainingsprogramma staan de oefeningen, sets, reps, gewicht, rust en het aantal trainingsdagen. Een goed idee is om ook hier een voedingsprogramma in mee te nemen. Begin elke programma met een warming up en eindig met een cooling down. Zo bereid je het lichaam voor op inspanning en na afloop om weer op rustniveau te komen.

De risico’s

Het is belangrijk om een passend individueel trainingsprogramma te volgen. Waar men vaak zegt dat een kind niet aan krachttraining zou moeten doen, omdat dit de groei zou kunnen beperken, blijkt dit niet het geval te zijn. Stel het kind gaat op voetbal, turnen of basketbal, dan worden de botten en gewrichten herhalend onder druk gezet en dat geeft een groter gevaar op beschadiging van de groeischijven. Uit onderzoek is gebleken dat bij krachttraining geen bovenmatige belasting van de groeiplaten naar voren komt. Zorg er echt voor dat de gewichten goed op het kind zijn afgestemd!

De voordelen

In acht tot twaalf weken kan het kind zijn of haar kracht vergroten met 30 tot 50%. Dit is onder begeleiding van een professional goed haalbaar! Let hierbij ook goed op dat het kind goede en gezonde voeding naar binnen krijgt. Door de krachttraining zal de algemene gezondheid verbeteren. De botsterkte zal toenemen en het kind zal een beter balansgevoel krijgen. Het lichaamsvet zal afnemen en de vetvrije massa zal toenemen. Het is goed voor de cholesterol en uiteraard ook voor de eigenwaarde. Om deze voordelen te behouden wordt er geadviseerd om ook na deze periode, minstens twee keer per week te blijven trainen. Na zes weken niet trainen zal de kracht weer afnemen.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.