Yoga is niet alleen heel erg goed voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Door de vele prikkels die kinderen op een dag te verwerken krijgen, kunnen ze soms wat onrustig zijn. Kinderyoga helpt ze om zich te ontspannen en concentreren, maar ook om hun grenzen te leren kennen.

Waar richt Kinderyoga zich op?

Bij Yoga gaat het om rust, soepelheid en kracht. Het lichaam en de geest moeten met elkaar in verbinding komen te staan. De oefeningen richten zich op de ademhaling, maar ook aan de lichaamshouding besteed men veel aandacht. Verder komen er een hoop visualisatie oefeningen aan bod en is er voldoende ruimte voor ontspanning. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de belevingswereld en de leeftijd van het kind. Yogahoudingen gaan hand in hand met spelletjes, meditaties, massages en creatieve oefeningen. Het is voornamelijk de bedoeling dat het kind lekker in z’n vel komt te zitten en rustig wordt.

Zelfvertrouwen

Kinderen leren tijdens yoga dat ze mogen zijn wie ze zijn. Iedereen is uniek en iedereen heeft iets moois om aan de wereld te geven. Door oefeningen en spelletjes te doen worden de kinderen zich bewust van hun eigen lichaam, hun ademhaling, hun grenzen en hun kracht. Verder leren ze samen te werken, wat een stevige basis legt voor de toekomst. En nog mooier; niet alleen het kind mag zijn wie hij/zij is, maar een ander ook.

Betere concentratie

Simpele ademhalingsoefeningen verhogen het concentratievermogen! Door oefeningen met aandacht uit te voeren, leren kinderen zich beter te concentreren. En dat is niet alleen tijdens de yoga handig, maar ook op school en thuis!

Buikpijn wordt minder

Spanning zit vaak bij kinderen in hun lijf en daar krijgen ze vaak buikpijn van. Kinderyoga zorgt voor ontspanning en leert je hoe je op een juiste manier moet ademen. Op momenten dat je buikpijn hebt, leer je om je adem rustig te houden en diep door te ademen naar je buik, wat ervoor zorgt dat het minder wordt. Verder voorkom je door te ontspannen ook andere vervelende dingen zoals hoofdpijn en slecht slapen.

Samen plezier maken is een hele hoop waard

Het is ontzettend leuk om samen spelletjes te doen en de meest interessante houdingen aan te nemen. Kinderen worden uitgedaagd en leren dat niet alles in het leven een wedstrijd is. Juist het samenwerken is heel erg belangrijk bij Kinderyoga. Je kunt je kindje opgeven bij een yogastudio in de buurt, maar je kunt het ook heel gemakkelijk thuis doen (bijvoorbeeld 1x per week met een clubje vriendinnen en hun kids). 

Uitgelichte afbeelding: Little children and their teacher practicing yoga in gym from Shutterstock/New Africa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.