Als drukbezette ouder is het niet makkelijk om een momentje voor jezelf te vinden, laat staat om uren in de gym te zetten. Vind je het toch belangrijk om meerdere keren per week een half uurtje uit te rekken voor een rondje hardlopen of wat yoga? Wij geven je enkele tips om je kinderen te betrekken bij het sporten.

Samen naar de gym?

In de Verenigde Staten is het intussen een bekend gegeven: gymzalen voor kinderen. Sommige fitnessclubs zijn zelfs uitsluitend voor kinderen, waar ze speelse oefeningen kunnen doen. Er wordt ook gebruikt gemaakt van videospelletjes om kinderen te laten trainen. In België kennen we dit fenomeen niet, vooral omdat er bij de meeste fitnessclubs een minimumleeftijd van 16 jaar geldt. Kinderen jonger dan 16 mogen wel sporten onder begeleiding van een volwassene. Heeft je 12-jarige zoon zin om mee te gaan naar de fitness, dan kan dat perfect onder jouw toezicht. Let er wel op dat je kind niet meteen te stevige oefeningen doet. Een half uurtje rustig op de crosstrainer is een mooi begin. Ook enkele krachtoefeningen zijn mogelijk, weliswaar met aangepast gewicht. Voorzie voor je kind een kleine sporttas die hij of zij kan meenemen naar de gym om samen te sporten. Deze sporttas kan je uiteraard ook gebruiken voor sporten die je kind alleen of met vriendjes beoefent, zoals hockey of voetbal.

Samen yoga doen?

Kinderyoga heeft een positief effect op de ontspanning, de motoriek, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen. Je geniet zelf wellicht ook heel hard van je yogasessies, dus waarom zou je het je kind niet laten proberen? Je kan kiezen voor een yogaschool of jullie kruipen samen thuis op de fitnessmat. Voordat jullie van start gaan, laat je je kind de yogamat op een speelse manier verkennen. Vervolgens ga je met je kind in de juiste houding zitten en gaan jullie door diep in- en uit te ademen op zoek naar jullie focus. Je kind zal je nadoen dus je geeft maar beter het goede voorbeeld. Warm jullie spieren en gewrichten goed op en maak gebruik van diverse yogahoudingen. Je kan er speelse elementen insteken: wil je dat je kind op z’n knieën gaat zitten, vertel dan dat hij of zij zich op dat moment in de jungle bevindt en onder takken moet kruipen. Zo prikkel je meteen je kind’s fantasie.

Samen zwemmen?

Wat ook leuk is om samen met je kind te doen, is zwemmen. Is je zoon of dochter al wat ouder, dan kunnen jullie in het sportbad eerst wat baantjes zwemmen en oefenen op verschillende zwemslagen zoals schoolslag, crawl of vlinderslag. Als beloning voor het intensieve werk, kunnen jullie erna nog een half uurtje in het tropisch zwembad spelen en samen af de glijbaan glijden. Is je kind nog niet zo’n held in het water, dan is het fijn om met jullie tweetjes nog wat te oefenen op leren zwemmen want het duurt een poosje voor een kind dat dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.