Eindelijk is het zover, je mag beginnen met het volgen van rijlessen. Natuurlijk wil je hier zo goed mogelijk over geformeerd worden, bijvoorbeeld over hoe het nou zit met het theorie-examen. Voordat je praktijkexamen mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Dit mag vanaf 16 jaar. Op je theorie-examen laat je zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt. Het is dus van belang dat je goed gaat oefenen voor je theorie-examen!

Auto theorie leren voordat je gaat oefenen

Het is heel belangrijk dat je je voorbereidt op het theorie examen. Je kunt hiervoor het beste zo snel mogelijk beginnen. Het is tenslotte erg handig als je al een beetje weet hoe de vork in de steel zit, als je eenmaal aan je praktijklessen begint. Indien je de stof niet goed beheerst, dan is de kans klein(er) dat je zult slagen voor je theorie-examen. Er zijn complete cursussen beschikbaar die je helemaal klaar gaan stomen voor als je uiteindelijk alleen de weg op kan en mag. Kies bijvoorbeeld voor een pakket met daarin een online theorieboek plus twintig uur examentraining. Met dit pakket kun je gemakkelijk en snel je auto theorie leren, maar ook alvast heel erg goed je theorie oefenen.

Na het leren is het tijd om te oefenen

Heb je de theorie geleerd en het idee dat je dit wel onder de knie hebt? Dan is het nu tijd om te gaan oefenen voor je theorie-examen. Aan de hand van simulaties van het echte examen van het CBR, kun je jezelf testen en kijken of het inderdaad allemaal goed in je hoofd zit gestampt. Je ziet meteen wat voor soort vragen je kunt verwachten als je straks voor ‘het echie’ gaat. Je krijgt na elk examen de uitslag te zien (je ziet letterlijk wat je goed en fout hebt beantwoordt) en op deze manier weet je waar je jezelf nog in kunt verbeteren.

Welk theorie-examen past bij jou?

Theorie-examen – de gewone manier

De meeste mensen doen het gewone theorie-examen in de examenzaal van het CBR, op een touchscreen. Voor dit theorie-examen heb je 30 minuten de tijd.

Theorie-examen in het Engels

Je kunt het gewone theorie-examen ook in het Engels doen. Je maakt dit examen in de examenzaal van het CBR op een touchscreen. Voor dit theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. In dit examen kunnen een paar Nederlandse begrippen staan, houd daar rekening mee en leer deze goed. Meer informatie kun je vinden op de website van het CBR.

Theorie-examen met extra tijd in het Nederlands of Engels

Soms heb je meer tijd nodig om een examen te maken. Bijvoorbeeld omdat je dyslexie hebt, of een andere aandoening. Je kunt het theorie-examen dan met extra tijd (15 minuten) doen. Dit geldt overigens alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht en niet voor het onderdeel gevaarherkenning.

Je doet het theorie-examen in de examenzaal van het CBR. Je kunt ervoor kiezen om de vragen voor te laten lezen door een computerstem (je krijgt hiervoor oordopjes van het CBR). Heb je een dyslexieverklaring, dan kun je binnen 14 dagen na de examendatum de toeslag terugvragen. Ook hierover kun je de informatie vinden op de website van het CBR.

Theorie-examen met een tolk

Wil je examen doen in een andere taal dan het Nederlands, dan kan dat. Je moet hiervoor wel een officiële tolk regelen via TolkenNet. Zorg ervoor dat je dit minstens  14 dagen voor je examen regelt. Je kunt dit examen reserveren via Mijn CBR.

Heb je een gebarentolk nodig dan reserveer je ook een theorie-examen met een  tolk. Je kunt zelf deze tolk regelen. Deze gebarentolk komt niet van Tolkennet en mag indien gewenst een familielid zijn.

Wil je een theorie-examen met een tolk doen dan reserveer je een individueel begeleid examen (zie hieronder).

Individueel begeleid examen

Heb je faalangst, autisme of een andere aandoening, dan kun je het theorie-examen  alleen in een ruimte doen, samen met een medewerker van het CBR erbij. De vragen worden dan aan je voorgelezen door de medewerker. De inhoud van de vragen is hetzelfde als bij het gewone theorie-examen. Je kunt dit examen alleen aanvragen als je eerst een examen met extra tijd, of al eerder een individueel begeleid examen hebt gedaan. Overigens kun je met een toegestane verklaring van een specialist ook op deze manier het examen afleggen.

Aanvragen theorie-examen

Via Mijn CBR kun je online gemakkelijk het auto theorie-examen aanvragen met je DigiD code. Mocht je deze (nog) niet hebben, dan kun je via de website van DigiD een gratis code aanvragen (altijd handig, want er zijn heel veel overheidsinstanties e.d. die dit tegenwoordig vragen). De aanvraag kan wel tot vijf werkdagen duren, dus wees op tijd hiermee. De rijschool kan het auto theorie-examen ook voor je aanvragen, maar zal hier hoogstwaarschijnlijk kosten voor rekenen. Je krijgt overigens een reserveringsnummer na je aanvraag; bewaar deze goed!

Meenemen naar het theorie-examen

  • Neem een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen. Het reserveringsnummer staat in de reserveringsbevestiging die je hebt ontvangen.
  • Kijk op de reserveringsbevestiging of op de pagina van het specifieke examen, of en welke aanvullende benodigdheden je wellicht nog meer mee moet nemen.
  • In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs en de eventueel aanvullende benodigdheden meenemen.

Hoe verloopt het theorie- examen?

Onderstaand filmpje geeft goed weer wat je kunt verwachten;

Momenteel hebben we allemaal te maken met de beperkingen vanwege het coronavirus, zo ook het CBR. Houd deze pagina in de gaten voor alle updates.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.