Heb jij goede ogen? Een grote hoeveelheid van de mensen in Nederland draagt een bril of lenzen (ruim 6 op de 10). Maar hoe weet je eigenlijk of je eventueel een bril of lenzen nodig hebt? Ik zocht uit wanneer het tijd is om het in ieder geval een keertje na te laten kijken. Ik merk aan mezelf weleens tijdens het rijden, dat ik niet altijd meer heel goed de verkeersborden kan lezen. Ik heb ergens een bril, maar die is allang niet meer goed genoeg vrees ik. Tijd om binnenkort toch maar weer een afspraak te maken!

Waarom is het testen van je ogen zo belangrijk?

De vroege opsporing en behandeling van aandoeningen aan je oog/ogen is voor mensen van alle leeftijden van belang. Kinderen kunnen namelijk school- en leerproblemen ondervinden door een verminderd zicht, volwassenen kunnen een gevaar vormen in het verkeer en ouderen lopen de kans om vaker te vallen. Zodra er veranderingen zijn, is het altijd goed om dit na te laten kijken bij een opticien of oculist (oogarts).

Ik las trouwens dat jonge(re) mensen vaak voor lenzen kiezen in plaats van een bril. Tegenwoordig wordt het ook allemaal een stuk makkelijker gemaakt. We hebben het allemaal druk en dan is het wel prettig als het lenzen bestellen gewoon online kan. Ouderen kiezen vaak wel voor gemak en kinderen kunnen vaak pas na hun achtste jaar kiezen voor lenzen

Concentratieproblemen

Als het scherp stellen dichtbij moeilijk gaat dan kan dit leiden tot een vermindering of verlies van aandacht. Een gevolg hiervan kan zijn dat je de informatie niet (goed) of langzamer begrijpt. Het kost je dus meer moeite om jezelf te kunnen concentreren op je werk, taak of studie.

Duizeligheid

Je evenwicht is een samenwerking tussen de evenwichtsorganen in je oren, de samenwerking tussen de ogen, het visuele vermogen en de werking van de spieren. Als er iets mis is in die samenwerking kan het zomaar zijn dat je regelmatig duizelig wordt. Heb je hier last van dan is het belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.

Hoofdpijn

Natuurlijk heeft iedereen weleens hoofdpijn, maar dit kan verschillende oorzaken hebben. Je denkt wellicht niet altijd meteen aan dat het misschien met je zicht te maken kan hebben. Een niet (goed) gecorrigeerde bril(afwijking) kan zorgen voor hoofdpijn met oogklachten, zoals ver- of bijziendheid en cilindrische afwijkingen. Ook kan hoofdpijn, zoals migraine, ontstaan door oogklachten. Zodra je het idee hebt dat het weleens te maken kan hebben met je zicht, is het goed om er iemand naar te laten kijken. Je ogen werken samen en als dit niet soepel verloopt dan kost het de ogen ontzettend veel moeite en inspanning. Moet je altijd knijpen met je ogen als je televisie kijkt (bijvoorbeeld als je de ondertiteling mee wilt lezen) dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Leesproblemen

Wij, de bejaarden binnen mijn huishouden, krijgen steeds meer moeite om kleine lettertjes te lezen als het wat schemerig wordt. Hoewel de man het toch nog net ietsje erger heeft dan ikzelf, moeten we soms echt een lampje extra aanzetten. Het gaat dus allemaal geleidelijk achteruit. Nog een reden om de opticien een bezoekje te brengen binnenkort. Hoewel…een leesbril, daar wil ik dus écht nog niet aan…en de man ook niet, dat weet ik zeker!

Verminderd reactievermogen

Je ogen hebben een goede samenwerking nodig om ervoor te zorgen dat je goed kunt reageren. Voordat je motorisch kunt reageren, moeten de lichtstralen die binnenvallen op het netvlies in signalen worden omgezet. Deze signalen vormen een beeld in de hersenen, waarna je eventueel in actie kunt komen. Verloopt dit lastiger/moeilijker dan is het een goed idee om dit te laten checken. Zeker als je deelneemt aan het verkeer is dit heel erg belangrijk.

Wazig zien

Een veelvoorkomende reden om je ogen te laten nakijken is als je wazig gaat ziet. Het gaat hier echter vaak om een geleidelijk proces en daardoor merk je het niet altijd direct op. Een goede pijler kan zijn, dat mensen jou op straat altijd eerder herkennen, dan jij hen. Maar dit geldt ook als je verkeersborden niet meer goed kunt lezen, of dingen in één geheel gaat zien, in plaats van afzonderlijk van elkaar, zoals bijvoorbeeld de blaadjes aan een boom.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.