We hebben het allemaal moeten leren; veters strikken. Dat kan voor sommige kinderen best een beetje lastig zijn. Maar als het eenmaal lukt, dan heb je een trots kind én scheelt het jou als ouder een hoop tijd. Elk kind komt op het punt dat schoenen met klittenband niet meer de enige optie zijn. Voeten groeien nou eenmaal en het gemiddelde kind verslijt zijn/haar schoenen best wel snel. Waar je vroeger op school vaak een veter-strikdiploma kon halen, is dit al lang niet meer overal het geval. Zelf oefenen met je kind is dus zeker geen overbodige luxe.

Hoe begin je met oefenen?

Als je eenmaal kunt veters strikken, dan is het net als kunnen schommelen en fietsen, je verleert het niet zomaar meer. Toch kost het best eventjes wat tijd om het veters strikken aan te leren aan een kind. Vertel hem/haar dat het waarschijnlijk de eerste periode nog niet zo heel erg soepel gaat en dat dat niet erg is. Oefening baart kunst en dat geldt dus ook voor zaken als dit.

Omdat het gemiddelde kind zijn/haar schoenen zittend op de grond zal aantrekken, is het verstandig om daar dan ook te beginnen met oefenen. Ga ernaast zitten en laat bij je jezelf zien hoe je de veters van je eigen hippe sneakers strikt. Vertel duidelijk wat je doet en doe alles stap-voor-stap. Ga naast je kind zitten en niet er tegenover. Het is namelijk erg lastig om iets te moeten volgen in spiegelbeeld. Gaat het je kind te snel, dan begin je gewoon weer vanaf voor af aan. Geef hem/haar complimentjes en moeder aan. Dit werkt motiverend en op deze manier zal alles beter blijven hangen.

Toets andere kleine bewegingen

Voor jonge kinderen is veters strikken een grote uitdaging. Het vereist motoriek en oog-hand coördinatie. Daarom is het verstandig om aan te voelen wanneer je kind toe is aan het strikken van zijn/haar eigen veters. Dit kan je toetsen door andere kleine bewegingen die je kind uitvoert goed te observeren. Indien een kind zelf op een goede manier tanden kan poetsen of een mandarijn kan pellen, is het aannemelijk dat hij/zij ook toe is aan het strikken van de veters. Naast de motoriek moet een kind er ook mentaal klaar voor zijn. Hoe zelfstandiger je kind is, hoe groter de kans is dat hij/zij snel zelf veters kan strikken.

Veters strikken aantrekkelijk maken

Als je kind toe is aan het zelf veters strikken, is het handig om dit eerst te oefenen met een grote schoen. Naast dat je kind het geweldig zal vinden om jouw schoen aan te doen, maakt dit het veters strikken ook makkelijker. Het is net leren schoppen tegen een bal, je kind raakt een grote strandbal makkelijker dan een kleine bal. Naast het formaat van de schoen, maak je het leren veters strikken ook stukken leuker door verschillende kleuren veters te gebruiken. Het motiveert een kind meer om goed te leren strikken met een zelf gekozen kleur veter. Indien het strikken van de veters in een schoen nog niet zo makkelijk gaat, dan is er ook de optie om het eerst op een stuk karton te proberen. Door hier wat gaatjes in te maken kun je het strikken van veters in een schoen nabootsen. Ook dit is aantrekkelijker te maken, dit door een schoen te tekenen op het stuk karton en deze door het kind te laten inkleuren of beschilderen.

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.