Autorijden in de winter is niet voor iedereen gesneden koek. Waar de een er geen problemen mee heeft, zit de ander met zweethanden achter het stuur. Onlangs las ik een artikel op Centraal Beheer over veilig autorijden in de winter. Dit artikel heeft me geïnspireerd om er ook eens over te schrijven. Hieronder geef ik graag 4 tips met betrekking tot autorijden in de winter.

#1 Check de voorspellingen
Tegenwoordig zijn de weersvoorspellingen zo nauwkeurig, dat je je prima kunt laten informeren over wat er gaat komen. Indien er fikse sneeuw en/of regenbuien aan komen, maak dan een overweging of je écht de deur uit moet, of dat het kan wachten. Kun je niet anders, zorg dan dat je je rijgedrag altijd aanpast aan de weersomstandigheden.

#2 Maak je auto sneeuw- en ijsvrij
I
n de winter vriest het vaak en ook komen er sneeuw- en hagelbuien voor. Zorg ervoor dat je auto schoon is voordat je de weg op gaat. Neem de tijd om sneeuw- en ijs van je ruiten, lichten en dak te verwijderen. Doe je dit niet dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg (ook voor andere weggebruikers). De sneeuw kan anders tijdens het rijden van je dak geblazen worden en bij iemand anders op de auto belanden.

#3 Profieldikte van je banden checken
Het is goed om regelmatig de profieldikte van je banden na te kijken, maar zeker in de winter is dit een goed idee. Daarnaast is het aan te raden om winterbanden onder je auto te laten zetten. Deze hebben meer grip op de weg, zeker met sneeuw en ijzel scheelt dit veel.

#4 Warm je auto nooit op in een gesloten ruimte
Indien je de auto op wilt warmen in je eigen garage, zorg er dan voor dat je de garagedeur altijd openhoudt. De hoge concentratie Koolmonoxide kan er namelijk voor zorgen dat er een koolmonoxide vergiftiging ontstaat.

#5 Let op je accu en benzinemeter
Koud weer zorgt ervoor dat de accu van je auto sneller leegloopt, zorg er dus voor dat je regelmatig je accu even checkt. Het is moeilijker om je auto te starten onder strenge weersomstandigheden, zeker als je auto al wat ouder is. Een accu-oplader is geen overbodige luxe!

Een lege tank is natuurlijk nooit prettig, maar zeker in de winter wil je dat gewoonweg niet hebben. Bij koude weersomstandigheden kan condensatie van vocht in de lucht waterophoping in je benzinetank veroorzaken. Als dit water terechtkomt in je benzinetank, kan dit zorgen voor verstoppingen. Tank dus wat vaker in de winter en laat de benzinewijzer niet onder een ¼ komen.

Ik hoop dat deze tips je helpen om veilig de weg op te gaan in de winter. Wat doe jij om veilig de weg op te gaan?

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.