Kennen jullie dat, nachtdienst hebben als moeder, omdat er een mug in de kamer van één van de kinderen rondvliegt? Soms kan het me mateloos irriteren dat ik midden in de nacht weer ineens de woorden “Mama…er zit een mug in mijn kamer” hoor, maar aan de andere kant snap ik het ook wel weer heel erg goed. Het gezoem van een mug is nog vele malen irritanter! En de muggenbulten die je ervan krijgt zijn vaak erg vervelend vanwege de jeuk. De jongste had laatst zelfs een dik oog door de prik van een mug. We hebben allerlei sprays en stekkers gehad, maar vanaf nu proberen we het met planten, want daar zijn er namelijk een aantal van, waar muggen een hekel aan hebben. Zet ze op je balkon, op de vensterbank, of op je bureau en de zoemende vrienden blijven op afstand! Kind blij, en mama ook blij, want mijn nachtrust is heilig!

Basilicum

Basilicum is heerlijk om mee te koken, je kunt er bijvoorbeeld groene pesto van maken! En aangezien het echt barbecue-weer is, ook bij het vlees op de barbecue doet dit plantje het erg goed. Naast dat, muggen houden er absoluut niet van! Ben je toch geprikt, bijvoorbeeld tijdens een gezellige avondwandeling, of een latertje in de tuin, dan kun je de blaadjes ook gebruiken tegen de jeuk. Rol de blaadjes in je hand, totdat de olie van het blad kom en smeer vervolgens je muggenbult ermee in.

Rozemarijn

Met rozemarijn kun je ook de heerlijkste gerechten op smaak brengen. Het is vooral erg geschikt bij de bereiding van wild óf rood vlees. Het geeft het geheel net een beetje meer sjeu en kan goed tegen het bak- en braadproces. Muggen vinden het echter verschrikkelijk, dus een paar takjes rozemarijn op je nachtkastje is een prima idee (staat nog decoratief ook).

Lavendel

You love it, or you hate is…Lavendel. De geur is sterk en ook niet alle mensen vinden het lekker. Als je in en om je huis wat van deze sterk geurende jongens neerzet, blijven niet alleen muggen weg, maar ook motten, vliegen en mieren zullen niet zo gauw bij je op bezoek komen. Je kunt jezelf trouwens als je gaat slapen insmeren met lavendelolie, zodat muggen met een grote boog om je heen zullen vliegen óf niet eens naar binnen komen. Tip: heeft je partner een hekel aan de geur van lavendel, zoek dan een andere plant uit om muggen te verjagen, alleen slapen is ook niet zo gezellig!

Munt

Naast dat je erg heerlijke thee mee kunt zetten, is het ook een goed anti-muggenmiddel. Zet een pot met munt bij je slaapkamerdeur, of in je vensterbank en je zult merken dat muggen op afstand blijven. De plant in je tuin zetten kan ook, maar het verwijderen ervan is een flinke klus.

Kattenkruid

Katten worden er wild van en muggen vooral erg afstandelijk. Er is zelfs ooit al eens onderzoek gedaan en wat blijkt, kattenkruid is 10 keer meer effectief dan DEET. Doe je kat een plezier en jezelf ook…en haal het zo snel mogelijk in huis!

Citroenmelisse

Dat muggen niet van citroen houden is waarschijnlijk wel bij iedereen bekend. Citroenmelisse ruikt van zichzelf al naar citroen en is vele malen beter voor je gezondheid dan al die middeltjes die je in de winkel koopt. Ook de citronella kaarsen kun je in het vervolg dus laten staan.

Afbeelding: Shutterstock

3 thoughts on “6 planten die muggen op afstand houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.