Weet jij als ouder zijnde precies wat de kids uitspoken op het internet? Tegenwoordig hoor je zo ontzettend veel nare verhalen, dat het goed zou zijn om een flink oogje in het zeil te houden. Hieronder staan 7 tips van Simyo en opvoedexpert Krista Okma van de MediaDiamant.

Let op wat er op je apparaat staat
Gebruiken je kinderen je apparaten, let dan goed op wat er op je harde schijf en in de zoekgeschiedenis staat. Voor de harde schijf kun je wachtwoorden instellen, YouTube heeft een veilige modus en voor jonge kinderen is er een speciale browser: Mybee.

Bespreek het mediagebruik
Veel praten met je kinderen over hun mediagebruik vermindert de online risico’s. Je kunt tussen neus en lippen door eens informeren of ze nare dingen meemaken, maar daar mag niet de nadruk op liggen.

Wees toegankelijk
Zorg dat je kinderen makkelijk met je kunnen praten over mediagebruik. Ze kloppen namelijk het liefste bij jou aan. Daarnaast moeten ze ook andere hulpkanalen kennen zoals Meldknop.nl, Helpwanted.nl en de chat van de Kindertelefoon.

Wat ze zien moet passen bij hun ontwikkeling
Kinderen kunnen erg in de war raken van beelden die niet passen bij hun ontwikkelingsfase. De Kijkwijzer voor televisie en films en Pegi.info voor games zijn goede richtlijnen. Maar je moet ook goed kijken wat past bij jóuw kind.

Schermen uit voor het slapengaan
Gebruiken kinderen schermen vlak voor het slapengaan? Dan slapen ze mogelijk slecht door het blauwe licht en de prikkels. Een boek (voor)lezen is daarom veel beter!

Hierbij nog een top 5 aan leuke en leerzame apps:

  1. Zelf (stop-motion) video’s maken met Stop Motion Studio (Android en iOS) of Animoto. Geschikt voor alle leeftijden. Denk aan een decor bouwen, verhaallijnen uitdenken en samenwerken.
  2. Toca Builders is een app waar kinderen een stad mee kunnen bouwen. Zoals het spel Minecraft, maar dan geschikt voor jongere kinderen.
  3. Geocaching: schatzoeken aan de hand van de GPS op je telefoon. Er liggen verschillende cache-schatten verstopt op wandelroutes en plekken. Erg leuk voor kinderen.
  4. Aan de hand van de app Musical.ly kunnen kinderen een ster zijn. Dansen en playbacken op hun favoriete muziek. Video’s hiervan kunnen ze delen via de app en sociale media.
  5. Alle apps van Toca Boca zijn geschikt voor kinderen. Naast het eerder genoemde Toca Builders kunnen kinderen bijvoorbeeld een natuurgebied verzorgen (Toca Nature), en experimenteren met proefjes (Toca Lab) of muziek (Toca Band). De apps zijn weldoordacht, kleurrijk en vol humor. Ze stimuleren de fantasie en omdat er nog geen taal in voorkomt, zijn ze ook erg geschikt voor jongere kinderen.


    Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.