Als ik ergens niet dol op ben, dan zijn het wespen. Ze lijken steeds vroeger in het jaar op te duiken; ik zag ze namelijk een aantal dagen geleden alweer voor het eerst. Ben je net zo’n grote fan als ik (niet dus) en wil je snel van deze geel met zwarte vrienden af…lees dan eventjes verder!

Wierook

Wespen hebben een hekel aan sterke geuren én rook. Terwijl je jouw dessert verorbert, kun je één of meerdere stokjes wierook aanlichten. Wedden dat de wespen niet blijven zoemen rond je goed gesuikerd dessert?

De tak van de tomaat

Als we onze grootouders mogen geloven, zou een tak van de tomatenplant zorgen voor veiligheid. De geur die de plant verspreidt, zou de wespen wegjagen. Hetzelfde geldt voor een takje munt. Plaats zo’n takje op je tafel én de wespen blijven op afstand!

Gemalen koffie

Schenk gemalen, ongebruikte koffie in een kopje dat bestand is tegen hitte. Steek de koffie aan. De geur die vrijkomt doordat je de koffie verbrandt, stoot wespen af.  Daarnaast is het volledig veilig aangezien koffie brandt zonder vlam. Het geeft wel een minder aangename geur af.

Geurkaarsen

Een geurkaars heeft hetzelfde effect als wierook door zijn sterke geur.

Kruidnagel

Plaats een schotel met koud water en enkele kruidnagels op je tuintafel. Het geeft voor ons een aangename geur af, maar van zodra de wespen deze geur waarnemen, vliegen ze snel weg . Ook kun je enkele teentjes porren in een schijfje sinaasappel of citroen. Het resultaat? De wespen slaan jouw tafel over!

Etherische oliën

Lavendel- of citronella olie stoten wespen af. Verdamp de olie in een kommetje met water op de plaatsen waar de wespen het meeste komen. Het zijn ideale, natuurlijke middelen tegen insecten.

Bevroren water

Het effect is misschien maar tijdelijk, maar wél effectief. Wil jij wespen weghouden van je terras? Hang dan zeker zakken met bevroren water op. De reflecties van de zon op deze zakken gaan het zicht van de wespen belemmeren, waardoor ze weg zullen vliegen.

Ben je niet zo’n “dierenvriend”, dan kun je overwegen om de volgende tips uit te voeren:

Glas omgedraaid

Ben je geslaagd om een wesp te vangen onder een glas? De wesp gaat dan een geluid uitzenden naar zijn medebeestjes om hulp in te schakelen of om hen te waarschuwen voor gevaar. Hef het glas een beetje op met behulp van een tandenstoker. De andere wespen zullen naar het glas vliegen en door de kleine opening kruipen om de ‘gevangen’ wesp te helpen. Hierdoor gaan ze zelf vastzitten. Let wel op: plaats het glas niet op je tafel!

Een plastic fles

Knip een plastic fles in twee delen. In het onderste gedeelte kun je een beetje jam of honing, gemengd met bier, gieten. Zet het andere deel van de fles op zijn kop, met de dop naar beneden. Haal eerst de dop van de fles. Plaats deze op het onderste gedeelte. De wesp zal door de kleine opening gaan, op zoek naar al de zoetigheden, en zal niet meer kunnen ontsnappen.

Verdrinken

Giet een beetje meloen sap in een kom. Ze houden van deze smaak, waardoor ze ernaar toe zullen gaan. Ze gaan uiteindelijk verdrinken en sterven. Wel is het belangrijk dat je het kommetje op een veilige afstand plaatst van je terras, aangezien je de wespen lokt.

Maar wat is het doel van deze insecten, als niemand ze toch leuk vindt?

Wespen zijn essentieel voor het ecosysteem. Ze kunnen dan wel irritant zijn voor mensen die gezellig buiten willen eten, maar ze zijn eigenlijk heel nuttig voor ons. Wespen beperken de verspreiding van insecten en rupsen en steken daarnaast een handje toe aan de bestuiving. Het moraal van dit verhaal: krijg je het niet over je hart om de beestjes te doden? Laat ze dan maar leven!

Beeld: Wasp sitting on a glass from Shutterstock/Jimmy R

One thought on “Tips tegen wespen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.