De dagen wordt steeds maar korter en korter. Je gaat ‘s ochtends in het donker weg en komt ook weer in het donker thuis. De ene vindt het extra gezellig, de ander wordt er maar een beetje depri van. Een ding staat wel vast. Buiten opvallen tijdens deze korte dagen is extra belangrijk, zeker voor je kinderen. Ze rennen ineens de straat over, of spelen buiten terwijl het al schemerig wordt. Hoe voorzichtig automobilisten of fietsers ook zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje.Het is natuurlijk ook geen optie om je kinderen de hele dag binnen te houden. Naar buiten gaan is belangrijk voor iedereen. De frisse lucht, het zonlicht en natuurlijk de extra beweging. Iedereen heeft er baat bij. Daarnaast maakt buitenspelen een kind vaak socialer en sterker. Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen ook de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling. Reden genoeg om buiten te zijn, ondanks dat het misschien koud is en vroeg donker wordt. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je kind en jijzelf, als je erbij bent, opvallen in het donker.

Zelfstandig buitenspelen

Is je kind al oud genoeg om zelfstandig buiten te spelen? Vertel je kind dat het belangrijk is om op een verlichte plek te spelen. Denk aan een speeltuintje of een parkje met veel lantaarnpalen. Schaf ook een reflecterend bandje aan. Deze schuif je makkelijk over een jas heen en het valt lekker op! Heeft je kind al een eigen telefoon? Stel dan bijvoorbeeld een wekker rond de tijd dat het donker wordt, zodat hij of zij weet dat het tijd is om naar huis te gaan. Zorg wel dat de telefoon goed is beschermd. Door het spelen kan de telefoon snel uit de jaszak of broekzak vallen. Tegenwoordig heb je veel goedkope telefoonhoesjes dus de aanschaf hiervan is gelukkig niet duur! Ook reflecterende hesjes zijn handig, maar het kan soms nogal een worsteling zijn om deze aan te krijgen bij je kind. Met een reflecterend bandje gaan ze vaak sneller akkoord. 

Op de fiets

Dat je goed moet opvallen terwijl je op de fiets zit, is algemeen bekend. Hoe jong of oud je bent, een werkend voorlicht en achterlicht is absoluut geen overbodige luxe. Zorg dus dat je regelmatig de fietslampen checkt van je kind en natuurlijk ook die van jezelf! Ook hier is een reflecterend bandje of hesje een handige uitkomst. Fiets je zelf ook mee? Zorg dan dat je kind altijd aan de binnenkant fietst en zorg dat je er met je volledige focus bij bent. Doe je telefoon in je tas en als je hem echt echt echt nodig hebt, gebruik dan een telefoonhouder voor op de fiets. Zo heb je beide handen vrij om je kind eventueel tegen te houden of snel vast te pakken. 

Een boswandeling

In de wintermaanden kan het soms heerlijk zijn om even die knisperende koude lucht in te ademen. Een leuke wandeling (hopelijk ook soms in de sneeuw) met een dikke jas, handschoenen en een muts om vervolgens thuis na te genieten met een kopje thee of warme chocolademelk. Het leukste is vaak om in het bos te wandelen. Met het hele gezin en de hond, of gewoon alleen met je kind. Als je op avontuur gaat wanneer het schemerig is, geldt weer hetzelfde als wat hierboven is benoemd. Zorg voor opvallende en reflecterende kleding. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Stel dat je kind uit enthousiasme wegrent, maar jou vervolgens niet meer kan zien omdat je helemaal in het zwart gekleed bent, kan er snel paniek uitbreken. Zorg ook voor een smartphone met een zaklamp functie. Wordt het echt te donker en zie je niet meer genoeg, kun je altijd even schijnen met je zaklamp. Met een Motorola Moto G8 Plus hoesje zorg je ervoor dat je telefoon altijd in veilige handen is, ongeacht wat er gebeurt. Na een verfrissende wandeling kunnen jullie thuis lekker warm worden onder een deken met een koekje en een kopje thee.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.