Van 13 tot en met 19 april is het de week van de teek. Een hele week besteden aan zo´n klein beestje lijkt veel, maar een tekenbeet kan een hoop narigheid veroorzaken. In deze week wordt er aandacht en bewustwording gevraagd voor teken, tekenbeten en de risico’s die het beestje met zich mee kan brengen, zoals de ziekte van Lyme.

teek1

Bron: Zorgwijzer.nl

ZorgWijzer.nl draagt bij aan de week van de teek door een stappenplan vrij te geven met als doel het voorkomen, controleren en aanpakken van een tekenbeet. Tevens worden zorgvormen en vergoedingen vanuit de zorgverzekering ter behandeling van de ziekte van Lyme in kaart gebracht.

De week van de teek wordt door een groot aantal organisaties georganiseerd, zoals: GGD Nederland, RIVM, FNV, Stigas en de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten.

In veel gevallen is een tekenbeet onschuldig, maar kan voor grote problemen zorgen als de teek lang op de huid vastgebeten zit. Enkele jaren gelden waren in totaal één miljoen Nederlanders gebeten door een teek. De teken lijken op hele kleine platte spinnetjes en leven voornamelijk tussen bladeren en hoog gras en verschijnen als de temperaturen stijgen. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die overgedragen kan worden wanneer het beestje lang op de huid zit. De ziekte van Lyme is in principe in een vroeg stadium goed te behandelen met antibiotica, maar kan ook chronische klachten veroorzaken.

Daarom heeft deze week van de teek het thema ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Bekijk hier de complete zorgwijzer. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.