Als er iets belangrijk is, dan is het wel handen wassen. Ik heb Dante geleerd om na het bezoeken van het toilet zijn handen te wassen, maar ook na het buitenspelen en voordat we gaan eten. We proberen dit ook aan Kian te leren, al snapt hij er nog niet zo heel erg veel van. Uiteraard vergeet Dante weleens om zijn handen te wassen en dat heb ik helaas niet altijd meteen door. Tot het moment dat hij aan tafel zit en zijn bestek op pakt…! Dan wordt meneer meteen naar de kraan toegestuurd en wast hij zijn handen met onze favoriete handzeep!

Op 15 oktober is het Internationale Dag van het Handen Wassen….maar hoe kun je ook alweer het beste je handen wassen?

  • Was je handen onder stromend water.
  • Gebruik hierbij vloeibaar zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels (zie het figuur hieronder).
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.

Het gebruik van een papieren wegwerphandoek is het meest hygiënisch. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgehaald worden voor het handen wassen.

Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief. Dit werkt alleen als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit.

Handen wassen doe je om verspreiding van ziekten en bacteriën te voorkomen. In Nederland komt het niet zo veel voor, maar vooral in ontwikkelingslanden bestaan slechte sanitaire voorzieningen, die dit soort problemen verergeren. Daarom is de Internationale Dag van het Handen Wassen in het leven te roepen. Daarmee hoopt de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) wereldwijd aandacht te vragen voor betere sanitaire leefomstandigheden in derdewereldlanden.

Het terugdringen van ziekten, voornamelijk onder kinderen, is één van de Millenium-doelen en door deze dag hoopt WHO zijn steentje hierin bij te dragen. Wereldwijd worden acties gehouden om kinderen te leren hun handen te wassen met zeep.

Leer jij je kinderen om hun handen goed te wassen?

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.