luis1Eind vorig schooljaar kwam een juf naar mij toe met de vraag of ik “kriebelmama” wou worden op school. Tja het is niet gelijk de carriere waar je op zit te wachten maar aangezien ik 4 schoolgaande kids heb vind ik het ook niet erg om een bijdrage te leveren en dus ging ik de eerste maandag na school op pad. Aangezien ik me zelf gelukkig mag prijzen dat er nog nooit 1 hoofdluis over de drempel is gekomen sinds ik zelf kinderen heb moest ik er dan ook even inkomen om neten en hoofdluizen te herkennen. “gelukkig” had ik zelf prijs bij een meisje die helemaal onder de neten zat (ze was al behandeld dus geen hoofdluis zelf gevonden) en dus waren de neten daarna goed te herkennen. Gelukkig voor de rest van de school (heb heel wat klassen gehad) was iedereen verder hoofdluis en neetvrij.

Een week na mijn eerste ronde als kriebelmama komt mijn oudste dochter thuis met de opmerking dat haar hoofd zo jeukt… De alarmbellen gaan gelijk af en ik kon de neten niet meer tellen zoveel zaten erin en af en toe wandelde er ook een hoofdluis vrolijk langs. Aaarghh. Wat een giller!

Gelijk op internet  en me daar in de middeltjes tegen hoofdluis verdiept die er te krijgen zijn.  Er zijn heel wat huis, tuin en keuken middeltjes maar aangezien daar de werking nooit wetenschappenlijk van is aangetoond toch maar over op de “officiele” middelen tegen hoofdluis en dus stap ik de fiets op richting apotheek. Bij de apotheek zijn 2 middeltjes hier te verkrijgen maar aangezien er 1 middel afviel omdat het hooikoorts en astma prikkelt bleef er 1 over. En dus gingen we 30 euro armer en 2 flacons rijker naar huis.

luis2Lotion in de haren en intrekken maar. Daarna gekamd, gekamd, gekamd, gekamd en nog meer gekamd de uren verstreken letterlijk door het kammen!
Daarna beddengoed in de wasmachine, knuffels gevolgd, jassen, kleding. Stofzuiger door huis en ik was weer happy.
De 2 dagen na deze “invasie” 2 keer per dag gekamd bij iedereen s’ochtends en s’avonds, daarna alleen nog s’avonds aangezien ik neigde naar een retourtje kapper-tondeuse. precies 1 week later komt dochterlief aan: mama het kriebelt weer heel erg. En dus werd de stoel erbij gepakt, alle speelafspraken gecanceld, telefoon langs de lijn, tv aan, gordijnen dicht en kam in de aanslag. met een veeg kammen lopen er wederom kriebelbeestjes op de kam die zich ineens druk maken waar de haren gebleven zijn, de arme beestjes leven niet lang want een pan kokend water staat al te wachten en dus word de kam in kokend water ondergedompeld en daarna afgekoeld in een bak koud water (je wilt je kind immers geen brandplekken aanbrengen). en zo halen we het ene beestje weer uit de haren na het andere gelukkig heeel veeel minder dan de week ervoor en neten zijn niet meer gevonden. Dan gaan we voor de vorm ook maar weer de rest van het gezin doen, van de 4 kids hadden 3 kids kriebelbeestjes, bij de andere twijfelde ik over een neet/roos/berg en dus ook maar helemaal uitgekamd. Daarna bleef er nog 1 persoon over… Me, myself and I en dus ook bij mij de kam er door. Ja hoor 1 klein rot beestje wat me, uiteraard, aan durft te kijken!

Wederom internet op en eens verdiept in de huis, tuin en keuken middeltjes (baat het niet schaad het niet) 2 uur lang in de luis3conditioner om ze te verstikken is een optie. Aangezien ik van een geld terug actie heel wat flacons geld terug actie had staan zou dit een ontzettend goedkope oplossing zijn en dus jaag ik iedereen, inclusief mezelf, de badkamer in en word iedereen onderworpen aan een flinke dot of 5 -6 conditioner. De conditioner druipt letterlijk uit de haren zoveel zit er op ieders haren, even lekker inmasseren bij elkaar vervolgens een handdoek om de haren zodat het niet gaat drogen en de bank niet onder komt te zitten. T.v. aan en een film kijken op een van de laatste zomerse dagen van het jaar. Frietepan aan en daarna allemaal onder de douche een tweede middel die effectief en snel werkt schijnt mondspoelwater te zijn, aangezien ik daar ook meerdere flacons van heb staan door een geld terug actie word ook dit gebruikt. Eerst spoelen we de conditioner er helemaal uit en daarna doordrenken we de haren met mondspoelwater die we ook een paar minuten laten intrekken. Vervolgens meerdere keren shampoo in gebruik om alles uit de haren te wassen en weer terug op de kam-stoel om alle haren te kammen. Bedtijd is hiermee verstreken maar ik ben geen enkele neet en geen levende hoofdluis meer tegen gekomen. Zou ik er dan nu ein-de-lijk vanaf zijn?!?

/Miranda Young

One thought on ““Hoofdluis” door Miranda Young

  1. Hier ook een kriebelmoeder. Altijd weer spannend of ik ze weer ga vinden bij kinderen. Mijn kinderen hebben ze helaas ook gehad. Een topmiddel is appelazijn. Je haar en hoofdhuid helemaal masseren met appelazijn, laten inwerken en daarna kun je de neten / luizen en zo uitkammen met een luizenkam. En je haar wordt er super zacht van. Het enige nadeel is alleen dat het een beetje stinkt. Maar succes gegarandeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.