liever1Op zaterdag 6 september j.l. verscheen Liever dan lief, een prentenboek over de fantasiewereld van twee kinderen met het syndroom van Down. Illustrator Moniek Peek (Heino) heeft zelf een zoon met het downsyndroom en heeft zodoende vanuit haar hart kunnen tekenen. Met haar illustraties wilde ze de pure, eerlijke en onbevangen manier laten zien waarop downkinderen met elkaar omgaan. De kleurrijke illustraties zullen, samen met de poëtische tekst Bente Jonker (Haarlem), velen weten te raken en meenemen in een wereld die anders is.

Ode aan de liefde en het leven
Liever dan lief laat zien hoe liefdevol twee kinderen met het syndroom van Down met elkaar omgaan en hoe mooi het leven kan zijn. De poëtische tekst en de kleurrijke illustraties maken dit zonder te benoemen intens invoelbaar.
Moniek Peek en Bente Jonker werkten eerder samen voor Kijk, de vogel zingt, over een meisje dat doof geboren is. Het boek werd unaniem geprezen.

Leestafel.info over Kijk, de vogel zingt:
Het is een enorm liefdevol verhaal waarbij je soms even moet slikken van ontroering. De mooie, vrolijke, warme, kleurige afbeeldingen van Moniek Peek maken dat het verhaal niet te zwaar wordt.

Fragment
Er waren twee koningskinderen. Ze hadden elkander zo lief. Niet gewoon lief. Maar liever dan lief. Van ver zag je ze aankomen.
Hand in hand. De vingers in elkaar verstrengeld.
Ze hadden een troon, een kroon, een gouden bed.
Hun ogen stonden speciaal. Soms kwam er een tong naar buiten. Zomaar ineens. En dan lachten ze. Niet een gewone lach. Maar een parelende schaterlach, waardoor eenieder die ze zag mee moest lachen.

liever2

Over de illustrator
Moniek Peek (1960) illustreert met pen, inkt en gemengde technieken. Ontroering en humor hebben een belangrijke plaats in haar werk. Naast haar werk als kinderboekillustrator heeft ze een eigen ansichtkaartenlijn en maakt ze vrij werk. Meer informatie over Moniek vindt u op www.moniekpeek.nl.

Het beeldend werk van Moniek, met onder andere originele illustraties uit Liever dan lief en Kijk, de vogel zingt, is van 10 september t/m 21 november te zien in galerie en zorgboerderij De Langenhof in Zwolle.

Over de auteur
Bente Jonker (1971) werkt al jaren als actrice en schrijft daarnaast sinds 2001 voor het theater. Haar eerste toneelstuk werd meteen succesvol ontvangen, ook in het buitenland. Voor haar stuk De gebroken sleutel werd zij genomineerd voor de Duitse Kindertheaterprijs 2008.

Boekinformatie
Liever dan lief. Een sprookje in het land van Down
Moniek Peek (illustraties)
Bente Jonker (tekst)
Vanaf 4 jaar
ISBN 978 90 5116 997 3
Prijs € 13,95

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.