80% Van de dyslecten komt op de werkvloer niet uit voor hun dyslexie, blijkt uit onderzoek. Schaamte en bang voor vooroordelen (dat ze dom, lui zouden zijn) en onbegrip zijn de belangrijkste redenen. Terwijl tegelijkertijd blijkt dat 35% van de succesvolle ondernemers in Engeland dyslectisch is (onderzoek Julie Logan), en dat dat ook opgaat voor 40% van de selfmade miljonairs (onderzoek Adrian Atkinson). Dyslectici hebben door de eeuwen heen o.a. veel innovatie gebracht: denk aan Graham Bell, Leonardo Da Vinci, Henry Ford, Albert Einstein, Steve Jobs, Richard Branson.

In deze snel veranderende tijd waarin creativiteit en innovatie zo nodig zijn, missen we een grote kans! We vertellen het verhaal van dyslexie maar half. De uitdagingen staan centraal terwijl er een andere kant van de neurologische medaille is. Dyslectici blinken vaak uit in: out-of-the-box ideeën, big picture denken, story telling, ruimtelijk inzicht.

De hoogste tijd om tijdens de Week van Dyslexie van 1 tot 8 oktober het hele verhaal te vertellen. Om zo een eigentijdser en inclusiever beeld van dyslexie te laten zien en horen, waardoor we kunnen bewegen van schaamte naar trots. Zo kan de potentie van veel dyslectici veel beter worden benut.

Programma

HELE WEEK | Online programma met gerenommeerde (internationale) wetenschappers en ervaringsdeskundigen.
Zoals dr. Fermette en dr. Brock Eide (oprichters Dyslexic Advantage en auteurs Dyslexie als Kans), Elizabeth S. Norton (Northwestern University), Cara Verwimp (UVA), prof Arash Esmaili Zaghi & prof Marisa Chrysochoou, (University of Connecticut).

2 OKTOBER | Happy Dyslectisch Festival @ Tolhuistuin
Het enige event in Nederland speciaal voor dyslectische kinderen (7 – 14 jaar). Een positieve dag waarin ze samen gaan ontdekken en laten zien waar ze juist goed in zijn door hun dyslexie!

5 OKTOBER | Dag van Dyslexie Onderwijs | Online evenement
Dag voor onderwijsprofessionals waar de sociaal-emotionele begeleiding van dyslectische kinderen centraal staat.

Met o.a. lezingen van Mazenka Rolak, allround orthopedagoog, auteur Dyslexiesleutels en Tamara Vreeken, ervaringsdeskundige en oprichter HOI Foundation.

6 OKTOBER | Webinar: Van schaamte naar trots | online
Dit gratis webinar wordt gegeven door Tamara Vreeken en Stephanie Raber, ervaringsdeskundigen. Met veel praktische tips over hoe je dyslexie aankaart op je werk en hoe je kunt bewegen van schaamte naar trots zodat je kunt laten zien wat je in je mars hebt.

Happy Dyslectisch Festival

Moeite hebben met leren lezen en schrijven en bovenmatig falen doet veel met dyslectische kinderen. Onzekerheid, frustratie en schaamte. Het plezier in leren verdwijnt. Terwijl dat niet hoeft!

We vertellen het verhaal van dyslexie maar half. Het gaat vaak alleen maar over waar je niet goed in bent, terwijl er een andere kant van de neurologische medaille is. Dyslectici blinken vaak uit in: out-of-the-box ideeën, big picture denken, story telling, empathie, ruimtelijk inzicht. Vaardigheden die hard nodig zijn in onze snel veranderende samenleving.

Als we het hele verhaal gaan vertellen over de uitdagingen én de kansen van dyslexie, ontstaat er een eigentijdser en inclusiever beeld waardoor dyslectici kunnen bewegen van schaamte naar trots. Dyslectische kinderen voelen zich dan net zo waardevol als anderen en leren hun kwaliteiten in te zetten.

Het Happy Dyslectisch Festival staat in het teken van talentontwikkeling en empowerment.

Programma

• Feestelijke (plenaire) opening door talentvolle Ise Kelder (11 jaar)

• Vier creatieve workshops voor kinderen

1. Stop motion workshop, i.s.m. Bureau GoedWijs
2. Street Art workshop, i.s.m. We Are Cats
3. Uitvinden workshop, i.s.m. De Uitvindingen Stichting (DUS).
4. Minecraft e-challenge, i.s.m. Microsoft/

• Drie themasessies voor ouders

– Hoe ondersteun en motiveer ik mijn kind?
door Tamara Vreeken, HOI Foundation
– Wat kan ik van de school verwachten?
door Joli Luijckx, Oudervereniging Balans
– Samen het wiel uitvinden | workshop door diverse experts

• LerenLab

Kinderen kunnen verschillende tools uitproberen, van leesliniaal tot
voorleespen, van wiebelkruk tot typecursus. Ook laat Microsoft zien
welke tools er standaard in hun pakket zitten. Ontdek welke tools
helpen zodat je kan laten zien wat je in je hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.