Na een zwangerschap heb je er waarschijnlijk wel een aantal kilo’s bijgekregen. Waar de ene persoon 10 kilo aankomt, komt de ander 30 kilo aan. Hoor je bij de laatste categorie, dan is het best een klusje om deze kilo’s er weer af te krijgen!
1: Ontzwangeren is heel erg belangrijk!
Allereerst: zorg ervoor dat je in de eerste 6 weken na je bevalling niet té hard gaat trainen.Het kan namelijk zijn dat je door te vroeg sporten meer gaat vloeien en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Is dit het geval? Train dan zeker een stuk minder hard, of stop helemaal met sporten totdat je weer helemaal hersteld bent. De gemiddelde nieuwbakken mama kan na zes weken weer rustig aan beginnen met sporten. Begin gewoon heel rustig anders heb je kans op nare blessures, een vertraagd herstel en oververmoeidheid (waarschijnlijk heb je dan toch al niet zo heel erg veel energie). Als je zeker wilt weten of je al kunt beginnen met sporten, ga dan eventjes langs je huisarts.
Omdat een bevalling best wel “een dingetje is”, kan het heel goed zo zijn, dat je de drukte van de sportschool (tijdelijk) niet meer aan kunt. Ik weet van mezelf dat ik het heel heftig vond om in drukke ruimtes met veel mensen te zijn, kort nadat ik bevallen was. Wellicht is het een idee om een van de vele fitness apparaten aan te schaffen en dan thuis te gaan sporten. Je kunt het dan op je eigen tempo en op je eigen tijd doen. Dit kan een heel erg relaxed effect hebben. Misschien ook leuk voor je partner, die misschien tijdens jouw zwangerschap ook een aantal kilo’s aangekomen is.
2: Plannen!
Sommige dames hebben de mazzel dat de kilo’s er na een zwangerschap uit zichzelf weer afvliegen, maar het gros van de net bevallen vrouwen heeft er wat meer moeite mee. Ga er alsjeblieft niet vanuit dat je binnen een aantal weken weer helemaal in vorm bent. Het duurt al snel 3 tot 6 maanden voordat je weer terug bent op je oude gewicht. Maak een haalbare planning voor jezelf en bouw vooral rustig op, het is tenslotte niet niks om een kindje (of kindjes) op de wereld te zetten. Kies je er inderdaad voor om thuis te gaan trainen neem dan vooral eens een kijkje bij Betersport welke mogelijkheden er allemaal zijn.
3: Rustig aan beginnen
Begin met traplopen, of maak een lekkere wandeling achter je kinderwagen. Meteen gaan joggen is echt niet verstandig: je conditie is écht niet meer wat ‘ie ooit geweest is. Let goed op met de pezen en banden, Onder invloed van de hormonen oestrogeen en relaxine rekken de pezen tijdelijk extra op: dit zorgt namelijk voor een makkelijkere bevalling. Als je conditie op peil is en de bloedingen gestopt zijn, is het goed om langzaam te beginnen met buikspieroefeningen. Let op dat je niet te hard van stapel loopt!!!!
4: Eet zo gezond mogelijk!
Om af te vallen is het belangrijk om gezond, gevarieerd en vooral minder te eten dan wat je nodig hebt. Best lastig om je lijf hier weer aan te laten wennen, na al die maanden extra gegeten te hebben. Het is vooral heel belangrijk om veel groente en fruit te eten. Hierdoor val je gemakkelijker af en krijg je extra vitamines binnen. Sommige vrouwen hebben na hun zwangerschap last van een slechtere stoelgang. Het is dan verstandig om veel vezels te eten.Vezels zitten vooral in groenten, volkoren producten en peulvruchten.
5: Borstvoeding geven; hier moet je op letten
Geef je borstvoeding, dan is het onverstandig om af te vallen. Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, is het belangrijk om ongeveer 500 kcal extra per dag te eten. Je kleintje krijgt via jouw zijn/haar voedingsstoffen binnen, dus als jij minder tot je neemt, heeft jouw baby ook minder. Zorg ervoor dat je naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon ook minimaal twee liter vocht (het liefst water) drinkt per dag.