Eindelijk is de kleine waar jullie zo lang naar hebben uitgekeken geboren! Iedereen wil hem/haar natuurlijk komen bewonderen. In plaats van kraambezoek ontvangen kun je er ook voor kiezen om een babyborrel te organiseren. Iedereen kan dan tegelijk langskomen en op deze manier kun je de eerste periode na de geboorte in alle rust genieten. Tijdens je zwangerschapsverlof heb je alvast wat tijd om de nodige voorbereidingen te treffen en ook om bijvoorbeeld alvast die gekleurde enveloppen voor de uitnodigingen te schrijven.

De voorbereiding

Een kraamfeest bereid je goed voor door allereerst alles op papier te zetten;

  • Hoeveel wil je uitgeven? Houd je aan het budget wat je ervoor wilt uitgeven.
  • Wie wil je uitnodigen? Wordt het een klein of groot feest?
  • Waar wil je het feest geven; thuis of op een feestlocatie? Is je woonkamer of tuin groot genoeg? Of misschien toch beter buitenhuis?
  • De maximale tijdsduur van het feest. Let op de nodige rust voor je baby en jezelf.

En de laatste: wanneer wil je de babyborrel geven? Het is voor iedereen persoonlijk wat een goed moment is. De meeste kersverse ouders houden vier tot acht weken na de bevalling aan. Het ligt er helemaal aan hoe fit je je voelt natuurlijk. Je kunt het ook nog wat later doen natuurlijk. Kom je er niet helemaal zelf uit? Vraag of iemand je wil helpen met de voorbereidingen. Zorg in ieder geval dat je de uitnodigingen op tijd de deur uitdoet.

De uitnodigingen

Met een speciale uitnodiging voor de babyborrel (deze kun je overigens ook tegelijk met het geboortekaartje versturen) krijgen de genodigden alle info over het feest te lezen. Waar, wanneer, de begin- en eindtijd, cadeautips en eventueel een RSVP-datum. Zo weet je van tevoren precies hoeveel gasten je kunt verwachten, wat we zo handig is mbt hapjes en drankjes. Heb je trouwens geen zin om enveloppen te schrijven dan kun je ook enveloppen bedrukken, scheelt tijd!

Babyborrel hapjes

Bij een feest horen natuurlijk de nodige hapjes en drankjes. Denk bijvoorbeeld aan een geboortetaart of cupcakes, soesjes, chocola, donuts en/of hartige hapjes zoals augurken, pannenkoeken, wraps, poffertjes en stokbrood met smeersels. Drankjes op een babyborrel kunnen zijn: koffie, thee, fris of (blauwe of roze) limonade. Is het feest op locatie met verzorgde hapjes en drankjes dan heb je geen omkijken naar de catering en afwas…het kost wel wat, maar fijn is het wel.

Gastenboek

Het is leuk om een gastenboek neer te leggen. Tegenwoordig heb je een heleboel verschillende soorten, ook speciaal voor kinderen. Vaak staan hier vragen waar de gasten gemakkelijk op kunnen antwoorden. Verder is er altijd ruimte voor een mooie boodschap. Leuk om dit later nog eens door te bladeren en te bewaren totdat de kleine groot genoeg is. Misschien kunnen jullie zelfs vragen of iemand alle gasten op de foto zet, zodat deze in het boek erbij geplakt kunnen worden.

Bedankt dat je er was

De baby is waarschijnlijk overladen met cadeaus van alle gasten die zijn gekomen. Geef je gasten daarom een leuk bedankkaartje met bijvoorbeeld een geboortefoto van de baby en een leuke tekst.

Geniet ervan

Hoe je baby het doet bij een babyborrel is niet te voorspellen. Hou daarom altijd rekening met zijn of haar behoeftes en laat je baby tijdens het feest niet van hand tot hand gaan, maar geeft het de nodige rust op een rustige plek. Geniet wel met volle teugen van het feest!

Uitgelichte afbeelding: Smiling newborn baby boy from Shutterstock/Natalia Hirshfeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.