Wanneer je zwanger bent, kunnen veel vrouwen het niet laten om hun eigen horrorverhalen over zwangerschap en bevalling met je te delen. Op de een of andere manier denken ze blijkbaar dat je daarop zit te wachten. Wat wel opvallend is: over de tijd ná de bevalling hoor je weinig verhalen. Terwijl dat toch echt ook een ingrijpende periode is. Daarom zetten we hier 5 belangrijke weetjes over het herstel na een zwangerschap voor je op een rijtje.

1. Je buik blijft nog even hangen
Dacht jij dat je buik meteen weer bijtrekt tot normale proporties wanneer het kind eruit is? Nee, dat is jammer genoeg niet zo. De eerste tijd hangt al het vel en resterende buikvet lusteloos naar beneden en de kans dat je zwangerschapsbroeken nog steeds passen is groot. Houd moed, het komt vanzelf (ongeveer) weer goed.

2. Drink veel water!
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na de bevalling weer kunt plassen. Wanneer dit niet binnen 48 uur op gang komt, zul je naar het ziekenhuis moeten. Hoewel plassen eerst geen pretje is (zeker niet met hechtingen) moet je je er dus wel toe zetten. Drink veel water, dan komt het makkelijker op gang.

3. Borstvoeding loopt niet direct vlekkeloos
Ga je borstvoeding geven? Houd er dan rekening mee dat de voeding na de bevalling eerst op gang moet komen. Je kindje zal de eerste dagen flink vaak aangelegd moeten worden, om de melkproductie te stimuleren. Dit moet dag en nacht om de paar uur (nog vaker dan bij flesvoeding), dus lekker slapen wordt lastig. Probeer door te zetten, het wordt vanzelf makkelijker.

4. De dip op dag 4
De eerste dagen na de bevalling zullen in een roes aan je voorbij gaan. Je bent nog moe van de bevalling en druk met het leren kennen van je kindje. Die roze wolk trekt echter vrij snel op en maakt op dag 4 vaak (tijdelijk) plaats voor een grijze. Rond die tijd zullen de kraamtranen komen. Normaal verdwijnen de tranen vanzelf weer. Blijft de grijze wolk bij jou hangen? Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen bij het vermoeden van een postnatale depressie.

5. De weeën blijven komen
Wanneer je verwacht dat je na de bevalling eindelijk van die weeën af bent, moet ik je teleurstellen. De weeën blijven in de dagen daarna namelijk hangen en voelen doorgaans als flinke voorweeën. Dit komt doordat je baarmoeder langzaam weer krimpt tot de oorspronkelijke grootte. Al die beweging kan nog flinke weeën veroorzaken, die je af en toe zelfs nog zult moeten wegpuffen. Pfff…

Dit gastblog is geschreven door Petra van ikenmama.nl.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Belangrijke weetjes over het herstel na een zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.