Als je zwanger bent merk je dat je hele lijf aan het veranderen is. Door al deze veranderingen zit je soms niet zo lekker in je vel, maar soms voel je je ook alsof je de hele wereld aan kan. Je hele hormoonhuishouding staat op zijn kop en je lijf zal om andere dingen gaan vragen dan dat het normaal doet. Juist tijdens deze bijzondere periode is het van belang om goed voor jezelf (en daarmee je baby) te zorgen. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan het nemen van extra vitamines?

Foliumzuur

Tijdens je zwangerschap is het raadzaam om aan het begin foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd,  te slikken. Dit draagt bij aan de groei van je kindje en aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Foliumzuur zit voornamelijk in groenten, fruit en volkorenproducten. Probeer iedere dag gezond te eten en 400 microgram foliumzuur te slikken. Als je in verwachting bent doe je dit tot ongeveer de tiende week van je zwangerschap. Ook als je zwanger wilt worden, is het advies om deze vitamines tot je te nemen.

Vitamine D

Wist je dat vitamine D helpt bij de celdeling en bijdraagt aan het behoud van sterke botten? Zeker tijdens de zwangerschap is vitamine D nodig voor de groei en ontwikkeling van de botten van je kleintje. Je kunt al een heleboel vitamine D halen uit zonlicht, maar soms hebben we daar helaas niet genoeg van in ons kikkerlandje. Kijk je naar voeding, dan komt vitamine D in kleine hoeveelheden voor in vette vis zoals Zalm. Probeer als je zwanger bent in ieder geval elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Vitamine A

Een vitamine die onder andere goed is voor de weerstand is vitamine A. Verder is het belangrijk voor je gezichtsvermogen, het ondersteunen van een gezonde huid en een goed ijzergehalte in je bloed. Echter, het is niet aan te raden om tijdens de zwangerschap te veel vitamine A binnen te krijgen.Mijn moeder zegt altijd: Alles met TE ervoor is niet goed, behalve TEvreden). Je lichaam zet zelf Bètacaroteen (provitamine A) om in vitamine A en doet dit alleen als je er behoefte aan hebt. Gaat allemaal automatisch, dus dat is erg prettig. Laat je eens informeren door en deskundige over welke aanvullende vitamines je eventueel kunt slikken tijdens de zwangerschap.

Vitamines en mineralen helpen je immuunsysteem + zorgen dat je minder moe bent!

Zwanger zijn is, naast dat het prachtig is, een ware aanslag op je lijf. Je zult merken dat je veel sneller moe bent en je soms ook wel eens lusteloos voelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld vitamine B2, B3, B6, B12, ijzer en magnesium slikken. Er zijn ontzettend veel multivitamines verkrijgbaar voor de zwangere vrouw, dus bekijk alles eens op je gemak en doe jezelf een plezier: neem wat je nodig hebt! Ook tijdens de bevalling kun je dat beetje extra energie heel erg goed gebruiken!

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.