Sinds april 2004 heb ik mijn rijbewijs, dus het is allemaal een tijdje geleden dat ik met mijn neus in de boeken zat om te leren voor mijn auto theorie-examen. En omdat ik toentertijd te weinig geleerd heb, slaagde ik pas na 3 keer hiervoor. Zonde, want het kost gewoon nog meer geld en tijd als je het steeds opnieuw moet doen. Ik geef hieronder 7 tips om te slagen voor je auto theorie-examen. 

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding
Zoals ik al zei, je haalt niet zonder te leren je auto theorie-examen en ook niet door een theorieboek onder je kussen te leggen. Je zult er hoe dan ook echt tijd in moeten investeren. Niet altijd leuk, maar wel belangrijk. De verkeersregels moet je goed kennen, want anders kan je simpelweg niet op een veilige manier deelnemen aan het verkeer. Zorg dat je tijdens de rijlessen al de borden in de gaten houdt en vraag gerust dingen die je wilt weten aan je rijinstructeur (deze is er namelijk om je alles op een goede manier aan te leren).

Bekijk wanneer je je auto theorie-examen wilt gaan doen en reserveer hier ook een plekje voor. Je kunt bij wijze van spreken niet de volgende dag terecht, dus zorg dat je ruim van tevoren dit voor elkaar hebt. Het prettige aan een datum vastleggen is, dat je er naar toe kunt leven en je dus een stok achter de deur hebt met betrekking tot het leren voor je theorie-examen. Als je dan eenmaal mag afrijden, heb je in ieder geval je theorie al op zak, wat ervoor zorgt dat je als je slaagt, je meteen je rijbewijs aan kunt vragen bij de gemeente. Daarna kun je kilometers gaan maken…en wellicht een auto aanschaffen als je hiervoor hebt gespaard.

Tip 2: Goed oefenen
Het allerbelangrijkste is dat je goed gaat oefenen voor je auto theorie-examen. Dit ging vroeger door middel van verschillende boeken en een cd-rom, maar tegenwoordig kun je gelukkig hiervoor ook online terecht. De oefen theorie-examens zijn vergelijkbaar met het CBR theorie-examen en bevat dus ook gevaarherkenning. Ze zijn dus altijd helemaal up-to-date volgens de laatste CBR methode. Je komt er dus zeker weten geen verouderde regeltjes en borden tegen! Je moet, net als “in het echie” 65 vragen beantwoorden, die onderverdeeld zijn in verschillende categorieën; gevaarherkenningsvragen, verkeersregels en verkeersinzicht. Voor dit hele oefen-examen heb je in totaal 45 minuten. Na het maken van het examen krijg je meteen te zien of je wel of niet geslaagd zou zijn voor het echte examen. Daarnaast zie je ook welke vragen je fout had en kun je daar dus weer extra aandacht aan besteden.

Omdat het vergelijkbaar is met het echte examen, kun je er meteen aan wennen dat je binnen een tijdsbestek zult moeten werken en dus de vragen op tijd moet beantwoorden. Geef je geen antwoord, dan is wordt dit gezien als een fout….en die wil je niet hebben, zeker niet als je eenmaal echt voor dat papiertje gaat. Ook zijn er vaste regels met betrekking op hoeveel fouten je mag maken per categorie;

*Voor gevaarherkenningsvragen heb je per vraag 8 seconden per vraag om antwoord te geven en dien je minimaal 13 van de 25 vragen goed te beantwoorden.
*Van de verkeersregels en verkeersinzicht vragen dien je er 35 van de 40 vragen goed te beantwoorden.

Tip 3: Neem de tijd om te oefenen
Waarschijnlijk heb je het al begrepen al je bovenstaande hebt gelezen, maar het is erg belangrijk dat je de tijd neemt om goed te oefenen voor je auto theorie-examen. Probeer gespreid te leren en doe het niet uren achter elkaar. Doe je dit wel, dan merk je dat je concentratie minder zal worden en dan sla je alles een stuk minder goed op. Ook leuk; laat je vader/moeder ook een keertje een oefen-examen doen, terwijl je meekijkt. Waarschijnlijk is er in al die jaren al een hele hoop naar hun grote teen gezakt, dus altijd goed om het weer een keertje omhoog te halen.

Tip 4: Maak een samenvatting
Klinkt ouderwets en is het ook, maar voor jezelf een (korte) samenvatting maken is altijd een goed idee. Dit kun je met pen en papier doen, maar het handigste is natuurlijk om dit op de laptop/computer te maken. Je drukt nou eenmaal makkelijker op “Backspace” dan dat je iets uitgumt of doorkrast. Schrijf per categorie de belangrijkste zaken voor jezelf op…en werk met kleurtjes, zodat je in één oogopslag kunt vinden wat je zoekt.

Tip 5: Laat je niet gek maken en leer van je fouten
Ik ken een heleboel mensen met een rijbewijs en geloof mij, niemand vond het tof om auto theorie-examen te doen…hoe belangrijk ook! De periode daarvoor werd er (toen dus nog uit een boek) ontzettend hard geleerd en de nodige fouten gemaakt. Belangrijk is, dat je je niet gek laat maken en dat je leert van je fouten. Oefenen, oefenen, oefenen…..later lach je erom, echt waar!

Tip 6: Heb vertrouwen in jezelf
Misschien had ik deze wel op nummer één moeten zetten, want als er iets belangrijk is, dan is het vertrouwen hebben in jezelf. Als je goed blijft oefenen dan haal je zeker weten je examen. En geloof mij, iedereen die daar zit te wachten totdat hij/zij aan de beurt is, is onwijs zenuwachtig. Stay positive, you can do this!

Tip 7: Zorg dat je uitgerust bent op de dag van het examen
Ga de avond voordat je je auto theorie-examen gaat doen niet te laat naar bed. Echt, een blikje energiedrank gaat het verschil niet maken. Presteren komt uit jezelf en zonder voldoende rust zal je het allemaal niet gaan halen. Ook belangrijk; zorg dat je goed gegeten en gedronken hebt. Neem een banaan vlak voordat je naar binnengaat (schijnt psychologisch te zijn, maar het hielp bij mij toen echt) en drink niet teveel koffie want daarvan moet je naar het toilet en daar heb je geen tijd voor (en geen zin in).

Succes met je auto theorie-examen! Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips!

Afbeelding: Pixabay

Een gedachte over “7 tips om te slagen voor je auto theorie-examen

  1. Heel nuttige tips voor het slagen van je auto theorie-examen voor je rijbewijs. Ik ben uiteindelijk geslaagd, maar had er destijds wel veel te lichtvaardig over gedacht. Uit schade en schande ben ik wijzer geworden: ga je op voor je auto theorie-examen, moet je blokken, blokken, blokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.