Kennen jullie het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist? Zij hebben een vaste rubriek onder de naam Young Scientist en ook dit jaar presenteren zij weer een heus vakantieboek om in de zomer een hoop bij te leren. Deze nieuwe editie bevat uiteraard weer de leukste wetenschappelijke weetjes, proefjes en puzzels voor kids tussen de 8 en 12 jaar. Wij ontvingen een exemplaar om te recenseren en daar was (en is) Dante maar al te blij mee!

Dante is zelf aan de slag gegaan met zijn vakantieboek. En dan bedoel ik ook echt, serieus aan de slag, want hij zat met pen in de aanslag (soms in zijn mond) aan de tafel te werken. Wat ik vooral zie, als ik het boek bekijk, is dat hij de Sudoku puzzels, codes die gekraakt moeten worden, Logigrammen en Nonogrammen overal heeft overgeslagen. Dit lijkt hij dus lastig te vinden en is iets wat we dus samen “moeten” gaan doen. Niet erg, want al doende leert men natuurlijk. Daarentegen zijn de rebussen, doolhoven, verschillen zoeken en punten verbinden wel allemaal gemaakt. De weetjes worden stuk voor stuk gelezen en iedereen die het maar wil horen, wordt ervan op de hoogte gebracht.

De tien hoofdstukken beschrijven het best wel fascinerende onderzoek naar zomerse bezigheden, want daar gaat dit leuke boek over. Je leert bijvoorbeeld waarom de zee niet leeg kan lopen, waar vlinders naartoe gaan als de zomer is afgelopen en hoe onderzoekers hele boeken kunnen lezen, zonder ze überhaupt open te slaan.

Dit vakantieboek verveeld geen moment en er staan ontzettend veel leerzame dingen in. Ook tijdens de vakantie is het goed om je hersenen te blijven trainen en op deze manier is dat nog leuk ook! Kinderen lezen én leren op hetzelfde moment….en dat is altijd goed natuurlijk!

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist zegt het volgende:
‘De zomer is van oudsher mijn favoriete seizoen. Daarnaast ben ik het liefst actief bezig met mijn kinderen van 10 en 12. Bladerend door onze nieuwe vakantieboek leer ik alles over vuur maken en is me en passant bijgebracht hoe je zelf suikerspinnen maakt. Ik weet nu ook dat je in Nederland niet mag wildkamperen. De boete kan namelijk oplopen tot 250 euro. Het Young Scientist Vakantieboek is gemaakt voor avontuurlijke kids die niet van stilzitten houden, maar wel van alles willen leren. Diep in mijn hart wenste ik dat ik weer even 11 was.’

Het Young Scientist vakantieboek is onder andere verkrijgbaar in de webshop van New Scientist en bij Bol.com. En als je alvast een kijkje wilt nemen, dan kan dat hier!

En, is dit toch niks voor jouw zoon/dochter, dan zit er hier vast wel iets tussen wat wel past!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.