Bij alle werkgevers waar ik tot nu toe gewerkt heb is het altijd een dingetje geweest. Wanneer vertel je je baas dat je zwanger bent? Dit is namelijk niet zomaar een vanzelfsprekend iets! Het is een mededeling die zelfs wat risico met zich meebrengt. Zo zijn er werkgevers die liever werknemers ontslaan als ze zwanger zijn! Toch zul je jouw werkgever uiterlijk drie maanden voor het ingaan van je zwangerschapsverlof in kennis moeten stellen van de op handen zijnde gezinsuitbreiding.

Wanneer vertel je je baas dat je zwanger bent?
Nu is drie maanden voor het ingaan van je verlof in mijn ogen een beetje laat. Het verlof gaat doorgaans 6 weken voor de uitgerekende datum in. Dat betekent dat je ongeveer in week 22 verplicht bent om je zwangerschap te melden. Doorgaans delen aanstaande ouders de zwangerschap rond week 12 met de buitenwereld. Dat betekent weer dat je jouw werkgever, als je je hieraan houdt, 10 weken in het ongewisse laat! Net als in het gewone leven is open communicatie en eerlijkheid ook op het werk van levensbelang. Ik heb genoeg conflicten meegemaakt van werkgevers die door het late melden geen vervanging meer konden regelen.

Maar wanneer vertel je je baas dat je zwanger bent? In mijn ogen is het ‘t eerlijkst om je werkgever in kennis te stellen net voordat je de hele wereld laat weten dat er een kleine spruit op komst is. Dit zal waarschijnlijk een aantal weken na de eerste echo zijn. Zo hoeft je leidinggevende het nieuws ook niet van Facebook te vernemen en kun je direct een aantal administratieve zaken doornemen. Door het iets eerder met je direct leidinggevende of de personeelsafdeling te bespreken zorgt vaak ook voor begrip. Men is vanaf dat moment verplicht om jou de risico’s mee te delen die jouw werk met zich meenemen. Dit voor zowel jou als de baby! 

De hele administratieve rompslomp
Vervolgens kan je baas ook beginnen met de hele administratieve rompslomp. Hij moet je zwangerschap melden bij het UWV. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitbetalen van je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Ook moet er in de meeste gevallen gezorgd worden voor vervanging. Ook kan het zijn dat jij op dat moment al zicht hebt over hoe jouw arbeid er in de toekomst uit moet zien. Wil je ouderschapsverlof gaan opnemen, wil je dat je arbeidsduur wordt aangepast en wil je misschien andere uren gaan werken?

Ouderschapsverlof en aanpassing van de arbeidsduur zijn alle twee rechten van werknemers waar ik in de toekomst op Kiddowz zal schrijven. Hou er rekening mee dat er best een hoop werkgevers zijn die niet gediend zijn van extra administratie, zoeken naar vervanging en moeders die in hun ogen liever thuis zitten. Ondanks dat dit voor hen vervelend kan zijn is er in dit geval meestal spraken van een recht waar zij niet onderuit kunnen. Mocht je werkgever zich negatief opstellen, begin altijd met het bijhouden van een dossier. Vraag van alles schriftelijke bevestiging en geef duidelijk aan wat jouw standpunt is. 

Met deze informatie kun je op een later moment namelijk makkelijker aantonen wat er is gebeurd. Mocht de boel escaleren dan heb je sneller een poot om op te staan bij het UWV of soms zelfs een rechter. Ik begrijp dat dit soort vervelende dingen rot zijn om aan te denken bij zo iets fijns als jouw zwangerschap, maar hou ze toch in je achterhoofd. 

Leg gedurende de zwangerschap duidelijk uit waar jouw lichamelijke en geestelijke grenzen liggen.
Gelukkig is het niet allemaal negativiteit wat de klok slaat. De kans is natuurlijk gewoon groot dat jouw leidinggevende heel blij is voor jou en samen gaat kijken hoe ze jou kunnen ondersteunen in de komende maanden. Leg gedurende de zwangerschap duidelijk uit waar jouw lichamelijke en geestelijke grenzen liggen. Bespreek deze desnoods met de bedrijfsarts. Op deze manier kun je werken tijdens de zwangerschap gewoon mogelijk houden en zorg je ervoor dat je ook na de bevalling weer op een normale manier aan het werk kan… Als je het gesprek met je werkgever gehad hebt kun je eindelijk op die verzendknop op Facebook drukken en hoef je voor niemand geheim te houden dat er over een week of 28 een kleine bij gaat komen.

/Rob – https://papablogger.nl/

Afbeelding: Pixabay

One thought on “Wanneer vertel je je baas dat je zwanger bent?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.