We mochten nog een paar dagen van het zonnetje genieten maar nu is het toch echt herfstweer. Hoe heerlijk is het dan om tussen de bedrijven door wat me-time in te lassen en met een kopje thee en een fleece dekentje op de bank een serie te bingen. Er zijn behoorlijk veel goede series op Netflix te zien op het moment, zowel nieuw als wat ouder, maar het zijn er zoveel dat het soms nog best lastig is het kaf van het koren te scheiden. Wij maakten een selectie van afwisselende series die nu te zien zijn zodat er voor alle smaken iets tussen zit. 

Squid Game

Squid Game telt negen afleveringen en is een enorme hype. De bloederige Zuid-Koreaanse serie is in meer dan 90 landen de best bekeken serie van het moment. Je moet wel van dit genre houden want de serie is behoorlijk duister en gewelddadig. Squid Game gaat over een groep mensen die de mogelijkheid krijgt om 45,6 miljard won te winnen. Dat staat gelijk aan ongeveer 33 miljoen euro. 

Om kans te maken moeten de deelnemers meedoen aan een reeks eenvoudige Zuid-Koreaanse kinderspelletjes. Denk aan spelletjes zoals Annemaria Koekoek. In deze spelen is het menens. De verliezers van de spelletjes worden doodgeschoten of sterven op een andere manier. Degene die alle spellen overleeft is de uiteindelijke winnaar en krijgt het prijzengeld. 

Langzaam maar zeker laten alle spelers zichzelf van hun slechtste kant zien. Het is één en al gelieg en verraad. Wie is het meesterbrein achter de spelen? En wie o wie gaat er met de buit vandoor?

Maid

Margaret Qualley vertolkt de rol van Alex, een jonge moeder die samen met Sean, haar vriend, en hun driejarig dochtertje woont. Ze heeft al jaren geen contact meer met haar vader en haar moeder heeft borderline (en een irritant vriendje) waardoor ze niet in staat is om voor haar dochter te zorgen. Alex is meestal juist degene die voor haar moeder zorgt. Leuk weetje: Moeder en dochter worden gespeeld door een moeder en dochter. Margaret Qualley is de dochter van Andie MacDowell, de beeldschone krullenbol die vooral in de jaren 90 erg bekend was als actrice. 

Vanaf de eerste scène van Maid, wordt duidelijk dat Alex slachtoffer is van psychische en emotionele mishandeling. Sean komt over als een lieve attente vriend en vader dus wanneer Alex beslist om ervandoor te gaan met haar dochtertje, krijgt ze weinig bijval van de omgeving. Ze komt terecht in een afschuwelijke positie: eenzaam, onbegrepen, blut en dakloos. Ze moet om uit deze, op het eerste gezicht uitzichtloze, situatie te komen zichzelf eerst door lange ingewikkelde administratieve processen zien te worstelen. 

De miniserie Maid staat net sinds begin oktober op Netflix. Het drama is gebaseerd op de memoires van Stephanie Land Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive. Maid steekt goed in elkaar. Het verhaal is realistisch weergegeven, erg ingetogen en subtiel. Ik denk dat het veel vrouwen die zich in een soortgelijke situatie zitten zou kunnen helpen. Dat vrouwen dan misschien beseffen ‘hee, ik mag dan wel niet fysiek mishandeld zijn maar de situatie waar ik inzit telt ook als mishandeling’. Wat daarnaast erg mooi is aan Maid, zijn de visuele details. Zonder iets prijs te willen geven, wil ik hierbij wel het tellertje met het geld noemen en het wegzakken in de bank en put. Beiden erg sterk. Kortom, een mooi krachtig drama en tegelijk ook een belangrijke serie. 

Money Heist [La Casa de Papel]

La Casa de Papel startte in 2017 en inmiddels zijn we bij het vijfde en tevens laatste seizoen aanbeland. De eerste afleveringen van seizoen vijf staan sinds begin september op Netflix en de laatste afleveringen volgen op 3 december. Je hebt dus nog de tijd om de eerste seizoenen in te halen mocht je deze succesvolle Spaanse serie nog niet gezien hebben. 

De Professor is een geniale crimineel die samen met zijn bende ingewikkelde overvallen op ingenieuze wijze beraamt. De overvallers zijn vernoemd naar steden (Nairobi, Tokyo, Denver, Rio etc) en dragen rode overalls en Salvador Dali maskers. Geen bank is veilig met dit team in de buurt. 

La Casa de Papel kijkt lekker weg en blijft boeiend, seizoen na seizoen. Er zitten enkele hele sympathieke personages in de serie, zowel bij de overvallers als bij de gijzelaars. Elk seizoen staat De Professor met zijn bende lijnrecht tegenover de politie, het is één groot machtsvertoon. Wat mij betreft is La Casa de Papel één van de betere series op Netflix, zeker als je van heistfilms houdt. 

Clickbait

Nick Brewer is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen, een leuke baan. Kortom, hij leidt ogenschijnlijk een perfect leven. Maar is dat wel echt zo? De twijfels slaan toe wanneer Nick ontvoerd wordt en er kort daarop een video online verschijnt waarin hij, duidelijk onder druk, borden vasthoudt waarop er onder meer staat dat hij vrouwen misbruikt en dat hij bij vijf miljoen views zal sterven. Niet zo fijn dus dat het filmpje viraal gaat. 

Aan de ene kant is de vraag of het wel klopt wat er op die borden staat. Houdt Nick Brewer er een dubbelleven op na? Is het beeld van het perfecte gezin een en al poppenkast voor de buitenwereld? Aan de andere kant is er sprake van een enorme race tegen de klok. Nick moet namelijk gered worden voordat de teller op vijf miljoen staat maar de views gaan hard. 

Clickbait telt acht afleveringen en die gaan in hoog tempo voorbij. Het is een vermakelijke serie waarbij je niet enorm hoeft na te denken.

Locke & Key

Op 22 oktober verschijnt het tweede seizoen van de fantasieserie Locke & Key op Netflix. Na de moord op hun vader verhuizen Kinsey, Bodi en Tyler met hun moeder naar Keyhouse, het huis waar hun vader opgroeide. Ze zijn er nog maar net of ze merken dat er wel iets heel vreemds met het huis aan de hand is. Wanneer ze een magische sleutel vinden, gaat er een wereld voor ze open. Dan blijkt het niet de enige sleutel te zijn. 

Locke & Key is wel een meeslepende serie maar wel eentje met een minpunt. Het is namelijk zo’n spannend avontuur met drie tieners die je gezellig met het gezin zou willen kijken maar er komen erg enge en angstaanjagende stukken in voor, waardoor het niet geschikt is voor kinderen. Het leeftijdsadvies is ook 16+. Dat is wel jammer want daarmee bungelt Locke & Key tussen twee doelgroepen in als het ware maar het blijft alsnog goede entertainment. Bovendien eindigt seizoen 1 op een spannende cliffhanger!

Uiteraard staan er op Netflix nog veel meer leuke series, dit lijstje is nog maar het tipje van de ijsberg. Laat na het lezen ook vooral jouw serietip achter in de comments!

Dit artikel is geschreven door de redactie van SRSCK.com
Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.