Natuurlijk willen we allemaal het winterse landschap wat we nu zien vastleggen! En ook de kids, poserend met hun zelfgemaakte iglo of sneeuwpop, leggen we vast op de gevoelige plaat. Ik geef wat tips over hoe je het beste kunt fotograferen (met een camera) in de sneeuw. Leuk om de mooiste foto’s te laten afdrukken en/of te laten verschijnen op een digitale fotolijst, bijvoorbeeld bij opa en oma thuis.

1: Witbalans

Sneeuw is wit, maar een camera kan dat net eventjes wat anders ‘zien’.Indien je in de schaduw fotografeert, levert de automatische witbalans vaak een foto op, waar de sneeuw er blauwachtig uitziet. Pas de witbalans aan als dit het geval is. Zet de witbalans wat warmer of fotografeer in RAW. Een RAW-bestand is een bestandsformaat dat ruw is en onbewerkt. Bij een JPEG-foto wordt er in de camera al een aantal bewerkingen toegepast. Door de compressie wordt er informatie weggegooid, dit gebeurt niet bij de RAW-foto. De sneeuw zal er in RAW een stuk witter uitzien in ieder geval. Heeft je camera een ‘sneeuw’ stand, dan kun je hem natuurlijk het beste daarop instellen.

2: Belichting

Indien de belichting niet juist is, kan de sneeuw grijs uitvallen op een foto. Door op de camera de belichting in te stellen op 1-1,5 stop wordt de sneeuw wel wit weergegeven. Op de meeste camera’s staat deze functie vaak aangegeven als een vierkant pictogram met een plusje en een minnetje. Belangrijk: check voordat je de foto maakt wel eventjes het histogram op je camera, om te zien of je niet overbelicht of onderbelicht.

3: Het juiste moment kiezen

Fotografeer kinderen spontaan in de sneeuw. Dit zorg voor de mooiste momenten en foto’s. Gebruik een korte sluitertijd en continu-opnamen als ze snel bewegen, er zit dan altijd wel een mooie en goede foto tussen. Trouwens, actie foto’s waar ze op in de lucht springen zijn natuurlijk ook altijd heel leuk. Het beste moment om sneeuw te fotograferen is als deze net is gevallen. Er zijn dan nog maar weinig mensen doorheen gelopen en dat zorgt voor de mooiste plaatjes.

4: Vergeet die extra accu’s niet

Als het koud is, gaan accu’s van camera’s minder lang mee, dus zorg voor een aantal extra volle accu’s. Het beste kun je extra accu in je broekzak bewaren, zodat deze warm blijft. Ook belangrijk: is je lens beslagen, wacht dan tot de condens weer weg getrokken is voor dat je foto’s gaat maken.

5: Bescherm je camera

Als je in de sneeuw gaat fotograferen, dan is het belangrijk dat er niet al te veel sneeuw op je camera terecht komt. Sneeuw gaat namelijk smelten en vervolgens zal het in je camera gaan lopen. Je kunt hiervoor een rain sleeve kopen bij de fotospeciaalzaak, of bijvoorbeeld onder een paraplu gaan staan.

6: Locatie

Zoek een fotogenieke plek op zoals het bos of de hei. Maak foto’s op ooghoogte en bij voorkeur een portret om de uitdrukking op het gezicht nog meer te benadrukken. De lachende gezichtjes spreken natuurlijk boekdelen. Een handje sneeuw in de lucht gooien is natuurlijk ook een heel goed idee!

7: Kleed je goed aan

Met gevoelstemperaturen van -15 is het belangrijk dat je jezelf warm houdt. Zorg dat je meerdere lagen kleding aantrekt. Mocht het dan te warm worden kun je altijd nog iets uit doen. Ook belangrijk: zorg voor waterdichte schoenen met voldoende grip voor als je in de sneeuw gaat werken. Draag bij voorkeur handschoenen zonder vingertoppen zodat je je camera goed kunt blijven bedienen. Je hebt ze ook met vingertopjes, die je gemakkelijk kunt wegvouwen.

8: Opwarmen

Neem in een thermosfles een lekkere warme thee of koffie, om tussen het fotograferen door even op te kunnen warmen. Neem ook iets te eten mee. Fotograferen in de kou kost energie en door iets te eten warm je vanzelf weer op.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.