Antwerpen, 22 juni 2015 – De zomervakantie staat voor de deur, en dat betekent twee maanden lang spelen, lezen, puzzelen en ravotten. Dankzij spelletjes en video’s op pc, tablet of smartphone hoeven kinderen zich nooit meer te vervelen, ook niet tijdens regenbuien of eindeloze autoritten. Met deze vijf tips laat je je kinderen zich vermaken op een fijne en verantwoorde manier.

Uit onderzoek van iMinds, de onderzoeksgroep voor Media en ICT (Ugent) in opdracht van Studio 100, blijkt dat kinderen tussen 3 en 10 jaar dagelijks 20 tot 70 minuten gamen. Daarnaast grijpen ze ook gretig naar een tablet om filmpjes te bekijken of boeken te lezen. Om het zowel voor de ouders als de kinderen plezierig én veilig te houden geeft Trees De Bruyne van Wanagogo, het digitale platform van Studio 100, vijf tips voor een zomer vol speel-, kijk– en leesplezier.

    DSC_1055.jpgDe drie apps van Wanagogo zelf zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek, maar dat is niet bij alle apps voor kinderen het geval.

TIP 1: Selecteer veilige apps

Heb je liever niet dat je kind via online spelletjes gebombardeerd wordt met reclame of met de verkeerde mensen in contact komt? Kijk dan voor je een spel downloadt naar een aantal specifieke eigenschappen. Zit er bijvoorbeeld reclame in de app? Of misschien heeft het spel in-app-aankopen?

Let dan extra op, de afgelopen jaren stonden er meerdere verhalen in de media over kinderen die per ongeluk duizenden euro’s kwijtspeelden met in-app-aankopen. Het goede nieuws is, dat je in het instellingenmenu van je tablet of smartphone deze in-app-aankopen kan blokkeren.

WanagogoPlay is reclamevrij en zonder in-app-aankopen. Dat is uiteraard nog altijd het veiligste. Er zijn daarentegen wel virtuele munten in WanagogoPlay, zodat kinderen bewust leren omgaan met budgetbeheer.

TIP 2: Bescherm de privacy van je kind

Heeft de app een chatfunctie, kijk dan ook naar het soort chat. Je hebt bijvoorbeeld ‘white listed’ chat, waarbij kinderen zelf zinnen kunnen maken op basis van een vaste woordenlijst. WanagogoPlay heeft een zogenaamde ‘canned’ chat: dat wil zeggen dat kinderen enkel kunnen kiezen uit een lange lijst vaste zinnen. Ze typen H-O-… en er verschijnt: “Hoe gaat het?” Er kunnen daardoor ook geen telefoonnummers worden uitgewisseld.

Sommige apps hebben ook een foto– of videofunctie. Dat vinden kinderen vaak leuk, maar misschien wil je dat niet elke foto van je kind voor iedereen zichtbaar is. Wees extra waakzaam met apps die gekoppeld zijn aan sociale media zoals Facebook. Bij Wanagogo kunnen de kinderen een avatar van zichzelf maken. Dankzij een nieuwe tool kunnen ze nu zelfs selfies van hun avatar maken met bijvoorbeeld kabouter Plop en de afbeeldingen naar hun ouders versturen. Die kunnen ze dan natuurlijk delen met wie ze willen.

TIP 3: Kijk hoe games bijdragen tot de ontwikkeling

Er zijn niet alleen gevaren, games bieden je kinderen ook de kans om positieve vaardigheden aan te leren. Meer dan puur kennis op te doen, is het voor kinderen in digitale tijden belangrijk te leren waar ze kennis kunnen zoeken en hoe ze die kunnen verwerken. Gaming en het aanleren van digitale vaardigheden is daar een uitstekende basis voor.

Aan Wanagogo is twee jaar onderzoek voorafgegaan, onder andere aan de afdeling Educatie en ICT van de KH Limburg (nu UCLL). Daardoor heeft het naast spelplezier en de leuke Studio 100-figuren ook een educatieve meerwaarde. Via Lettertjessoep!, een nieuw spel in WanagogoPlay, moeten kinderen de juiste woorden raden met behulp van zwevende letters. Het helpt hen om patronen te herkennen en verbanden te leggen tussen informatie die ze al hebben. Ze kunnen zelfs kiezen uit verschillende talen om te oefenen. Zo kunnen ze alvast wat woordjes leren om te gebruiken op vakantie!
Logos wanagogo
TIP 4: Zoek apps die ook offline iets bieden

Lange autotrip of vliegtuigreis voor de boeg? Zorg dat je voldoende afwisseling bij hebt voor je kroost. Met een paar kleurpotloden, een blocnote en een iPad of smartphone zijn de mogelijkheden eindeloos. Lang niet alle apps zijn ook offline beschikbaar. WanagogoMixx is ondertussen een echte Studio 100 video- en bibliotheek waarin je je favoriete boeken en video’s kan downloaden. Je kinderen kunnen ze lezen en bekijken waar en wanneer ze willen. Ook de spelletjes van WanagogoPlay kunnen ze zonder internetconnectie spelen. Een boek van Plop, een aflevering van K3, Rox’n’Roll race… Voor je het weet ben je er!

TIP 5: Gamen is goed, maar niet te lang

Heb je wel eens het gevoel dat je kind te lang gamet? Als ouder is het belangrijk je kinderen goed te begeleiden. Stel duidelijke regels voorop, en leg die ook uit. Spreek bijvoorbeeld een tijdsduur af. Misschien wil je ook liever niet dat je kind nog vlak voor bedtijd spelletjes speelt. Maak afspraken hierover.

Via de WanagogoBoss-app kan je zelf instellen hoe lang je kind mag spelen. En als je kind flink is geweest kan je hem belonen met de 100 virtuele muntjes die je dagelijks ontvangt. Daarmee kan hij of zij leuke dingen doen in WanagogoPlay, zoals sleutels kopen om nieuwe deuren in zijn virtuele huis te openen.

Speciaal voor de zomervakantie lanceert Studio 100 een nieuwe abonnementsformule voor Wanagogo. Naast het bestaande jaarabonnement van €10,- per maand, kunnen ouders die hun kinderen een onvergetelijke zomer willen geven voortaan ook een pakket aankopen voor drie maanden van €30,-.

Er is ook allerlei nieuws te beleven op de drie Wanagogo-apps:

De 3D wereld van WanagogoPlay zit helemaal in een zomerse sfeer. Kinderen kunnen er een hele rits zomerspelletjes spelen, maar ook boeken lezen in de bibliotheek, video’s bekijken in de Wanagogo Bioscoop, veilig chatten met vriendjes én er zijn tal van activiteiten zoals de deathride, pogosticken en zwemmen in zee.
WanagogoMixx, de Studio 100 video- en bibliotheek, wordt een stuk gebruiksvriendelijker en staat dus garant voor uren kijk- en leesplezier.
In WanagogoBoss kunnen ouders o.a. instellen hoe lang hun kinderen mogen spelen en kunnen ze via de app ook volgen welke vaardigheden hun kinderen spelenderwijs ontwikkelt. 

Over Studio 100
Studio 100, wereldwijd een van de meest toonaangevende bedrijven in familie-entertainment, werd opgericht in 1996 door Gert Verhulst en Hans Bourlon. Naast het hoofdkantoor in Schelle zijn er ook vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong en Australië.

Studio 100 hanteert een 360° aanpak in familie-entertainment, met wereldwijde merken als spil: CGI-serie Maya de Bij, die uitgezonden wordt in 160 landen en die meer dan 300 licentienemers heeft. Wickie de Viking, dat intussen in meer dan 60 landen te zien is. De serie Heidi, die nu al verkocht is aan meer dan 70 landen. Ook de live action series Het Huis Anubis & Hotel 13 zijn erg succesvol, naast de bekende iconen zoals K3, Samson & Gert, Bumba, Mega Mindy, Prinsessia, en vele anderen. Studio 100 heeft live action studio ‘s in Schelle en animatiestudio ‘s in Sydney en Parijs. In deze animatiestudio ’s ligt de focus op nieuwe animatiereeksen van iconische figuurtjes als onder meer Maya de Bij, Wickie de Viking en Heidi. De bekende Studio 100 figuren zijn te zien in films, theater, muziek, digitale platformen, boeken, merchandising, themaparken, live action en animatie. Voor meer informatie: www.studio100.tv

Over Wanagogo
Wanagogo is een unieke combinatie van apps waaronder een virtuele 3D-wereld die kinderen en hun vriendjes toegang geeft tot muziek, video’s, boeken en games. Het is een wonderlijke plek waar kinderen van vier tot twaalf jaar al spelend allerlei zaken leren, samen met de populaire Studio 100-figuren. Wanagogo is volledig reclamevrij en biedt ouders de kans om de vorderingen van hun kinderen op de voet te volgen.
Met Wanagogo verlegt Studio 100, het onafhankelijke familie-entertainment bedrijf, de grenzen van wat mogelijk is op vlak van veiligheid, educatie en amusement op tablet, desktop en smartphone. Het pioniersproject werd gedurende twee jaar ontwikkeld in samenwerking met diverse onderzoekers en de internationale game developer Frima en zal ook na de lancering voortdurend evolueren.
Met één abonnement van €10 per maand krijg je volledige toegang tot de drie applicaties (WanagogoPlay, WanagogoMixx en WanagogoBoss) voor drie kinderen. Bij een eerste inschrijving kan je, na het ingeven van je betalingsgegevens, één maand gratis testen.
De nieuwe televisiespot van Wanagogo is hier te bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=9JYVa93VaZk
Voor meer informatie: www.wanagogo.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.