Jaren ’80-films zijn gemaakt in een analoge wereld, maar veel thema’s zijn tijdloos. En juist doordat er niet zo veel digitale hulpmiddelen waren als nu waren de makers gedwongen creatiever te zijn. Bij sommige onderwerpen heb je helemaal geen internet, digitale hulpmiddelen of special effects nodig, maar des te meer briljant acteerwerk. Leuk voor de oudere kinderen. En voor ouders een momentje terug in de tijd. 

The Outsiders (Amazon Prime)

Zoals in The Outsiders het geval is. Ralph Macchio (The Karate Kid) en Matt Dillon (There’s Something about Mary, Wayward Pines) spelen glansrollen in dit verhaal, waarin de onvolprezen Patrick Swayze (Dirty Dancing, Ghost) zijn twee broertjes probeert op te voeden. Ze maken deel uit van een jeugdbende, de Greasers. Ze slaan op de vlucht voor een rivaliserende groep en schuilen in een verlaten kerk. Daar bezinnen ze zich op hun leven en de toekomst. Ondanks hun status als uitschot weten ze een heldendaad te verrichten, maar blijven hun vijanden een probleem vormen. Spannend en indrukwekkend, dus niet bepaald een zorgeloze romcom, deze klassieker van Francis Ford Coppola. 

The Breakfast Club (Netflix)

Vijf scholieren moeten op een zaterdag terugkomen naar school, waar ze een opstel moeten schrijven over hun gedrag. De autoritaire leerkracht haalt aanvankelijk het slechtste in het vijftal naar boven. Met name Johnny Bender (Judd Nelson) toont zich een ongeleid projectiel. De anderen – een nerd, een prinsesje, een sportfanaat en een vaag alternatief type – houden zich wat op de achtergrond. Een mobieltje met een sim only-abonnement om op te staren hebben ze niet, dus gaan ze met elkaar in gesprek. Gaandeweg ontstaat er iets moois tussen de vijf totaal verschillende leerlingen, die meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken. Dat de hele film zich in één ruimte afspeelt, vergeet je tijdens het kijken: wat wordt hier sterk geacteerd.

Ferris Bueller’s Day Off (Pathé Thuis)

De vrijgevochten Ferris Bueller (Matthew Broderick) toont ons op vrolijke wijze dat we niet te streng moeten zijn voor onszelf. Hij plant zorgvuldig een dagje spijbelen, maar dan wel in stijl: de oldtimer van de vader van zijn vriend Alan Ruck dient als vervoermiddel waarmee vriendinnetje Mia Sara wordt opgehaald voor een dagje Chicago. Een leraar (Jeffrey Jones) wil ze op heterdaad betrappen. Het leidt tot hilarische taferelen waarbij Jones de sigaar is, de gehele school een pro-Bueller-beweging start (waarnaar de band Save Ferris vernoemd is) en de hoofdrolspeler het stralende middelpunt van een parade wordt. Met name de droogkloterige Alan Ruck speelt een heerlijke rol, zeker wanneer blijkt dat het personeel van de parkeergarage de bolide van zijn vader óók heeft gebruikt voor een day off.

Liever kinderfilms voor de jongere kinderen op Netflix bekijken? Wij zetten ze eerder al op rij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.