Gastblog Ook jouw kind kan leren programmeren! Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om als kind aan de slag te gaan met elektronica en programmeren. Er zijn erg veel manieren om spelenderwijs te beginnen met technologie. Een van onze favorieten is Scratch. Hier zullen we het in dit artikel verder over hebben.

Programmeren met Scratch

Kinderen kunnen op spelende wijze leren programmeren dankzij Scratch. Scratch is een gratis visuele programmeeromgeving. In Scratch kun je interactieve projecten maken. Dit kunnen o.a. spelletjes, animaties en verhalen zijn. Het is mogelijk om deze projecten te delen met mensen van over de hele wereld. Oorspronkelijk is Scratch een Engelstalig programma. Gelukkig is het naar ontzettend veel verschillende talen vertaald, ook Nederlands. Dit is essentieel voor kinderen die de Engelse taal nog niet beheersen.

Hoe werkt Scratch?

De Scratch programmeertaal is een objectgeoriënteerde visuele programmeertaal. Deze programmeertaal is bedoeld voor kinderen vanaf ca 8 jaar oud. Wanneer je Scratch opent, ziet het er ongeveer zo uit:

De code ontstaat door de codeblokken naar elkaar te slepen en deze te koppelen. Deze manier van programmeren is veel makkelijker om te begrijpen dan het schrijven van regels code. Elke code blokje heeft zijn eigen functie of betekenis. Stel  je wil de kat van de afbeelding laten lopen dan kun je een blokje gebruiken met de waarde “Ga 10 stappen vooruit” Door meerdere verschillende blokjes te gebruiken krijg je uiteindelijk een werkend project. Doordat de code blokjes een duidelijke betekenis hebben kun je snel zien waar de fout zit als de code niet naar wens werkt. Vervang dit blokje of pas deze aan en je project werkt opeens wel! Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met Scratch. Kinderen kunnen hier dan ook uren en uren plezier van beleven. En het mooiste is dat ze er dus ook veel van leren! 

Scratch gebruiken op een Raspberry Pi

Onze favoriete manier om Scratch te gebruiken is op een Raspberry Pi single-board computer. Een Raspberry Pi is dus een computer, maar dan in het formaat van een creditcard. Je kunt hier alles op doen wat je op een normale computer ook kan. Teksten bewerken, filmpjes bekijken, internetten het kan allemaal! Het voordeel van de Raspberry Pi is dat deze echt veel goedkoper is dan een standaard computer. Het is super makkelijk om Scratch te installeren op de Raspberry Pi. Uiteraard kun je Scratch ook gebruiken op een gewone computer of laptop. Echter kun je op de Raspberry Pi veel meer dan alleen Scratch. Begin met Scratch en breidt uit naar andere programmeertalen zoals Python. Het is met een Raspberry Pi ook mogelijk om lampjes en motortjes te besturen. Deze kun je ook programmeren in Scratch. Als je dit soort dingen wilt gaan doen is een Raspberry Pi veel handiger dan een standaard computer. Bij de Raspberry Pi zijn er namelijk 40 pinnen waar je elektronische componenten en sensoren op kunt aansluiten.

Conclusie

Tegenwoordig is programmeren veel toegankelijker en leuker voor kinderen. Ze kunnen op spelende wijze programmeren en leren om creatief en systematisch te denken. Wacht dus niet en ontdek vandaag nog samen met jouw kind de wonderen van Scratch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.