NPO Zapp/Zappelin en Schooltv (NTR) stellen vanaf aanstaande maandag educatieve programma’s beschikbaar via de tv-zender NPO Zappelin extra. Zo kunnen basisschoolkinderen elke doordeweekse dag Schooltv kijken, zonder dat zij een laptop, tablet of internetverbinding nodig hebben.

Zorg over een toename in niveauverschillen tussen kinderen

Scholen richten het onderwijs op afstand veelal in met behulp van online tools. Maar niet alle kinderen beschikken thuis over voldoende middelen om het lespakket online te kunnen volgen. En ouders kunnen om verschillende redenen niet altijd helpen bij het onderwijs vanuit huis. Nu de periode dat kinderen thuis zijn verlengd is, groeit bij scholen de zorg over een toename in niveauverschillen tussen kinderen.

Helpende hand bieden

Om een helpende hand te bieden zullen er vanaf maandag 6 april iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur educatieve Schooltv programma’s uitgezonden worden op het themakanaal NPO Zappelin extra. Dit themakanaal is in het basispakket te zien bij Ziggo op kanaal 311, KPN op kanaal 58 en T-mobile op kanaal 195.

Willemijn Francissen, mediadirecteur NTR: “Het is belangrijk dat alle kinderen die nu thuis zitten toegang hebben tot educatief materiaal. We zijn blij dat de NTR met Schooltv daarin een rol kan spelen. Zeker voor huishoudens die niet over (voldoende) online middelen beschikken is het prettig dat Schooltv nu ook wordt aangeboden via NPO Zappelin extra. En natuurlijk is het fijn voor álle ouders/verzorgers om hun kinderen voor de televisie te kunnen zetten in de wetenschap dat ze er ook nog iets van leren…”.

Programmering

De doordeweekse programmering van Schooltv is als volgt:

09.00 tot 09.30 uur: groep 1 en 2
09.30 tot 10.00 uur: groep 3 en 4
10.00 tot 11.00 uur: groep 5 en 6
11.00 tot 12.00 uur: groep 7 en 8 

Per tijdslot is er een selectie gemaakt van lesvideo’s die veel gebruikt worden in het onderwijs voor die groepen. Kinderen uit de onderbouw leren onder andere de letters met ‘Letterjungle’, rekenen met ‘Moffel en Piertje’ en kunnen meezingen met de liedjes uit Sesamstraat. Voor de bovenbouw zijn er onder andere video’s uit ’13 in de oorlog’ en ‘Willem Wever’, maar ook landenvideo’s bij wereldoriëntatie. Het zijn video’s die de leerkracht normaal in zijn of haar les gebruikt.

Velen van ons zullen zich nog herinneren hoe vroeger de TV het klaslokaal werd ingerold voor de wekelijkse uitzending van Schooltv. Sinds 2011 is Schooltv echter niet meer als TV programma op de buis te zien, maar vervult het als online platform een ondersteunende rol in het onderwijs.

Vanaf 6 april is Schooltv voor een periode van in ieder geval drie weken even terug op TV.

NPO Zappelin extra is ook online te bekijken op NPO Start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.