Jeetje, jeetje, wat een spannend boek en toch zo uit het leven gegrepen, tenminste? Het leven van een peer group uit havo 5, die op studiereis gaan naar Berlijn. Deze studiereizen zijn legendarisch, al weet je nooit wat er echt waar is van de verhalen. Deze studiereis zal onnavolgbaar zijn, gok ik zo.

Sabine heeft zelfmoord gepleegd in de zomervakantie. Na rijp beraad besluit de schooldirectie toch dat de introductiereis van havo 5 naar Berlijn door zal gaan. Het zal misschien helpen bij de verwerking van deze onverwachte stap van Sabine, die alom geliefd was. In Berlijn aangekomen betrekken de leerlingen het hostel. Ze hebben een druk programma met wat vrije tijd tussen de bezienswaardigheden door. Dan ontvangen meerdere van hen een bericht uit een groepsapp. die Sabine aangemaakt heeft en nemen de twijfels toe. Leeft Sabine nog of haalt iemand van hen een gruwelijke grap uit? Gaandeweg komt er meer aan het licht over Sabine’s dubbelleven en de rol van de klasgenoten zonder dat ze het van elkaar weten. Als er dan wat (sex)filmpjes opduiken van Sabine met verschillende klasgenoten, komt de waarheid langzaam aan het licht. Het blijkt een film met een slechte, zeer slechte afloop….

Een indrukwekkend aantal thema’s en onderwerpen passeren de revue in deze jeugdthriller. Ik lees over zelfmoord, groeps appen, sexfilmpjes, peers en als klap op de vuurpijl ook nog over een snuff film. De studiereis wordt belicht uit de ogen van verschillende havisten. De beste vriendin van Sabine, Cyrza, haar vriend Ryan en Sabine zelf. Ze nemen ombeurten een kort hoofdstuk voor hun rekening. Of de auteur de leeftijdsgroep vanaf 13 jaar voor ogen had bij het schrijven van dit boek weet ik niet. Deze jeugdthriller lijkt me niet gepast voor poezelige kattenmeisjes of dravende paardenmeiden. Wel weet ik zeker dat ik als puber dit boek had verslonden met mijn voorliefde voor deviant gedrag en buitengewone interesse in de beweegredenen voor het plegen van zelfmoord. Ik wilde er zelfs mijn beroep van maken. Ik zou dit boek ook aan willen raden aan ouders van Young Adults. Weet wat er speelt in het leven van je opgroeiende kind en ken diens verleidingen en valkuilen.

‘Check-out’ van Juultje van den Nieuwenhof, L.S. Amsterdam 2016 is o.a. hier te koop:

[bol_product_links block_id=”bol_59037ea622c6d_selected-products” products=”9200000057002571″ name=”check out” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.