Veel ouders en grootouders openen een spaarrekening voor hun (klein)kinderen. Bijvoorbeeld voor een studie, rijles of hun 18e verjaardag. Het leven is tenslotte al duur genoeg!

Sinds de jongens klein zijn wordt er al voor ze gespaard. Wij hopen dat ze later wellicht gaan studeren en dat we ze een beetje op weg kunnen helpen, als ze op zichzelf gaan wonen.

77% van de ouders heeft een spaarrekening voor zijn kind

Ik ben er zelf niet zo’n fan van dat sommige jongeren op hun 18e verjaardag de volledige beschikking krijgen over een aanzienlijk (gespaard) bedrag. Er zullen heus een heleboel verantwoordelijke types zijn, maar de kans is groter dat het bedrag (of een gedeelte ervan) uitgegeven wordt aan de leuke dingen des levens. Informeer je kinderen goed!!

Belangrijk bij het openen van een spaarrekening is, dat je voor jezelf een doel stelt welk bedrag er maandelijks naar deze rekening gestort wordt. Als je ervoor kiest om maandelijks een vast bedrag te sparen, kan dat betekenen dat je dat langere tijd (jarenlang) doet. Je kunt in die periode meer gaan verdienen, maar er is ook een kans dat je ineens minder inkomen hebt. Houdt hier rekening mee bij het vaststellen van het bedrag dat je wilt sparen. Je kunt natuurlijk ook sparen wanneer het je uitkomt.

Je kunt de rekening op jouw eigen naam zetten of op de naam van het kind. In dat laatste geval kan het kind of kleinkind er vanaf zijn/haar 18e vrij over beschikken. Je hebt daar dan dus geen zeggenschap meer over. Tot het 18e jaar ben jij als ouder/grootouder verantwoordelijk, ongeacht op welke naam de rekening staat.

Het spaargeld van een kind, telt tot zijn 18e bij het vermogen van de ouder. Als de ouder, inclusief het spaargeld van kind(eren) meer dan € 25.000 (€ 50.000 voor mensen met een partner) bezit, dan moet er belasting over worden betaald.

Het is verstandig om kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met geld. Het sparen moet leuk worden. Leg je kinderen duidelijk uit hoe het allemaal in zijn werk gaat en je zult zien dat ze later weten, hoe ze het beste met geld om moeten gaan.

Hebben jullie een spaarrekening voor de kinderen?

 

Een gedachte over “Sparen voor later, een goed idee!

  1. Vlak na de geboorte van de kinderen hebben we voor hen een spaarrekening geopend. Elke maand wordt er een x-bedrag op overgemaakt. Zo hebben ze een leuk zakcentje voor later.
    Ook opa en oma hebben een rekeningetje voor hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.