relax6Ook nu mag ik weer een mooi artikel van Gezinnig reviewen, namelijk het boek RelaxKLETS! En laat ik daar nou net 4 kinderen hebben, die graag iets doen waar ze niet alleen voor hoeven te luisteren, maar waar ze ook nog eens actief met iets bezig kunnen zijn. Het mooie aan dit boek is, dat ze er ook rust van krijgen, terwijl ze bezig zijn. Het lijkt onmogelijk maar dat is het niet.

relax2Een vol hoofd leger maken is iets, wat in deze maatschappij zeker wel eens noodzakelijk is. Ook bij jongere kinderen kun je daar op tijd mee beginnen. Zo leren kinderen, ongeacht waar ze zijn, door middel van verschillende oefeningen hun rustpunt op te zoeken. Dit klinkt niet alleen perfect voor “normale” kinderen, het klinkt ook nog eens geweldig voor kinderen met ADHD, autisme of een aanverwante stoornis, waarbij rust zoeken helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Uiteraard kunt u dan het beste het schema aanpassen door niet te veel in een keer te willen.

Zoek samen (of alleen) een pagina uit relax5waar je mee samen aan de slag gaat. Doordat ik vaker fitness-oefeningen doe, herken ik een aantal poses. Maar ook herken ik andere poses gewoon omdat het super leuk is om te doen, zoals het “Vliegen als een vogel”. Jeetje, wat heb ik dat ontzettend vaak met de kinderen gedaan, ze gierden het uit van het lachen. Nu is de oefening toch iets anders, wij stijgen en landen vooral in de oefening. Nu is het de bedoeling om te stijgen en daarna een aantal seconden met armen wijd te vliegen. Het klinkt niet alleen rustgevend om samen te doen met je kind, het klinkt ook naar spieren die getraind worden op een fantastische manier, samen met je kind. Waarbij je ook nog eens een ritje sportschool kunt besparen als je actief ermee bezig bent.

relax3Ik besluit om een oefening te zoeken waarbij we alle vijf mee kunnen doen. Gelijk bij de eerste oefening (op pagina 4 & 5) slaag ik al. We volgen allemaal de instructies en de kinderen doen actief mee. Ze zijn doodstil en doen heel hard hun best om het zo goed mogelijk uit te voeren. Na de oefening gaan we de oefening doen die ernaast aangegeven staat. We bonken (tot ontevredenheid van de buren) op de vloer, daarna trippelen we als stille muisjes heel zacht door de woonkamer. We leren niet alleen wat hard en zacht is, ook trippelen is een nieuw woord. We ontdekken dat we zonder schoenen (op blote voeten) veel zachter kunnen trippelen. Op sokken glijden uit dus dat is meer voor schaatsers en niet voor een muis of een olifant.Vanaf de gladde parketvloer gaan we over tot de ruwe mat bij de voordeur. Dat voelt ineens erg prikkelend aan! Uit volledige nieuwsgierigheid gaan we dan ook maar eens buiten op de stenen lopen. Ze voelen koud en hard aan. Eigenlijk niet zo prettig, het valt vooral op dat ze heel koud zijn. Normaal als we op blote voeten lopen zijn ze veel warmer. Dat komt omdat de zon nu nog niet zo warm schijnt als in de zomer maanden. En weer hebben we wat geleerd. We zijn veel met ontdekken en elkaar bezig.

Het is zichtbaar dat de kinderen stukken rustiger zijn doordat ze wat kunnen doen,relax4 waarbij ze niets moeten maar mogen ervaren. Ook mogen ze hun invloed naar voren brengen zodat er gevoeld kan worden. Het is een ontzettend leuk boek waar we zeker maanden of zelfs jaren plezier van gaan beleven.

Relaxklets! is een boek voor kinderen en ouders met yoga-oefeningen, meditaties, massages, spelletjes en kletsvragen. Om samen te ontspannen en om volle hoofden leger te maken.

Relaxklets! laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met yoga en mindfulness. Naast 46 yoga houdingen, in beeld gebracht met heldere fotografie, bevat het boek meditaties, massages, spelletjes. Praktische oefeningen, stap-voor-stap beschreven en makkelijk uit te voeren. Alle oefeningen zijn voorzien van vragen om samen met je kind verder te kletsen.

Relaxklets! is geschikt voor het hele gezin (2-99+). Bij elke oefening staat de leeftijd vermeld: 2+, 4+, 6+ of 8+. Ook leuk in de klas of de opvang!

Op de achterflap:

  • Relaxklets is een eigentijds doeboek met activerende en ontspannende oefeningen. De vragen geven stof tot nadenken over jezelf, de ander en je omgeving.’ – Helen Purperhart, kinderyoga.nl
  • Hoe fijn is dat: na een drukke school- en werkdag samen met je kind in tien minuten weer volkomen zen… Met Relaxklets lukt het!’ – Kek Mama

Een paar fragmenten uit het boek:

  • Krabbel en kras je tekenvel helemaal vol. Pak dan een andere kleur. Zoek vakjes in je tekening en kleur die in. Of teken figuurtjes in die vakjes. Kijk! Je hebt een heel andere tekening gekregen!
  • Een miertje loopt heel rustig rond, TWEE VINGERS LOPEN OVER RUG. Hij geniet van de zon, CIRKELS WRIJVEN.
  • Ga op je hurken zitten en maak een rechte rug. Strek je armen achter je rug en vouw je vingers in elkaar. Kijk zo ver mogelijk opzij, over je schouder. Kijk nu zo WIJS als een uil.

relax7Het boek is geschreven door kinderyogadocente Florien van der Aar en Michal Janssen, schrijfster van de kletsserie en educatief auteur van lesmethodes voor het basisonderwijs. Het grafisch ontwerp is van Juliette Verberne.

Hardcover, full color, 96 pagina’s (24 x 17 cm).

Voor 14,95 euro te bestellen via deze link!

/Miranda Young

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.