SAMSUNG CAMERA PICTURESVandaag ontvang ik iets aparts. Een doos met daarin allemaal stukken karton! Wat moet ze daar nu weer mee? Hoor ik u denken. Wel er zitten drie blaadjes bij ter instructie. Op twee van deze blaadjes staan afbeeldingen en foto’s en op het andere blad staat informatie over de stukken karton. Hartstikke leuk natuurlijk maar lekker fröbelen zonder instructie zit bij mij ook wel in het bloed. Voorzichtig neem ik een stuk karton eruit en laat mijn ogen even over het karton heen gaan. Vrij snel krijg ik een beeld wat ik ermee kan doordat er vouwlijnen op zitten. Hop Hop Hop en het karton is omgevormd tot een doosje. Appeltje eitje! Dit moeten kinderen proberen. Ik haal het doosje weer uit elkaar, stop alles in een zak en hang het aan de deurkast. De drie instructiebladeren stop ik in mijn tas. Een paar uur later moet ik de kinderen weer naar school brengen, de bladeren zitten nog in mijn tas en ik besluit om even bij een juf aan te wippen. “Juf ik heb wat prachtigs gekregen maar heb daarvoor een hele reutemeteut aan kinderen nodig om te ontdekken of het wel zo mooi is als wordt beweerd” zeg ik. De juf kijkt me nieuwsgierig aan, ik grijp in mijn tas naar de papieren en haar ogen beginnen net zo te twinkelen als mijn ogen. Kassa!

We maken een afspraak en met mijn tas vol kartonnen en de instructiebladen ga ik op weg naar school. De kinderen droppen we in de klas waar ze moeten zijn en met een van de kids ga ik mee naar de klas zoals afgesproken. De juf begint te vertellen dat de paashaas nu weer vertrokken is naar zijn leger in het bos en dat het nieuwe thema “boerderij” is. Er staat een groot huis dat het boerderij moet voorstellen, kinderen zijn heel flexibel in fantasie en dus is het grote huis, wat afgelopen dagen het huis van de paashaas was nu een boerderij geworden. Ook heeft de juf een vierkante lat wat de akker voor moet stellen, hier komt nog echte grond in zodat er op geploegd kan worden. En dan is er nog één ding over en dat zijn de stallen voor de dieren. Driemaal raden waarom ik in die klas zit!

Tip voor scholen, BSO of kinderopvang:
Er is ook lesmateriaal te downloaden bij www.Robbiestoys.nl/bigbricks

collage-2015-04-09En zo sta ik met mijn tas kartonnen voor de klas en leg ze uit dat ik wat gekregen heb en daarbij wel wat hulp kan gebruiken, daarna mogen ze het resultaat in de klas laten zodat de blokken optimaal benut worden. De juf is zo lief geweest om de instructiebladen in te scannen en vergroot op het digibord te plaatsen. Zo kan de hele klas meekijken en meedenken. Ik laat de kartonnen zien en vraag of ze weten hoe het moet. Ze roepen allemaal ja, toch besluit ik om er een voor te doen en dan mogen ze zelf aan de slag. Terwijl de kinderen hard samenwerken en de ene doos na de andere doos in elkaar vouwen help ik daar waar nodig is. De zijkanten van de kartonnen moeten namelijk goed doorgeduwd worden waarbij een beetje kracht en wat behendigheid bij komt kijken. Over het algemeen lukt het heel goed. Als laatste hebben we het raam. Ik kies één kind uit die het voor de klas in elkaar mag vouwen en dit doet ze zonder al te veel moeite helemaal alleen. De blokken staan nu langs elkaar voor de klas. De boerderij en de akker staan achter in de klas. Mijn zoontje mat twee kinderen van de juf uitkiezen en daarmee de blokken gaan verslepen om vervolgens een stal te bouwen. De hele klas gaat erom heen staan en moedigt ze aan. En zo komt er een heuse Big Bricks stal tot leven.

De kartonnen zijn makkelijk weer uit elkaar te halen, dus als de juf ze zat is mag het opgevouwen worden en bewaard worden tot een volgend thema. Ook leuk, de dozen kunnen geverfd, gekleurd, beplakt en versierd worden. Maar het leukste is om ze te bewaren als echte blokken en zo keer op keer een heel fantasie spel erbij te bedenken wat tastbaar is.SAMSUNG CAMERA PICTURES

De voordelen op een rij:
-licht van gewicht
-bouwen wat je maar wilt
-garant voor urenlang speelplezier
-uitgespeeld dan kan er gekleurd, beplakt, geverfd worden
-ideaal voor in en om huis, maar ook op school, de BSO of de kinderopvang
-hoogwaardig, stevig, veilig en milieuvriendelijk karton
-geschikt voor alleen spel of samenspel
-stimuleert het logisch nadenken, onbewust leren kinderen namelijk tellen, sorteren en vergelijken.

Prijs en verkrijgbaarheid:
Big Bricks is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en is zowel online als bij warenhuizen en speelgoedwinkels verkrijgbaar voor c.a. € 22,95, Meer informatie is te vinden op www.bigbricks.nl en www.robbiestoys.nl

/Miranda Young

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.