chap1Ooit werd er in het graf van Toetanchamon een stuk touw gevonden waar een laagje vet omheen, waarschijnlijk was dit de voorloper van de kaars. Echter, de kaars die wij nu kennen lijkt te zijn bedacht door de Etrusken. Deze Etrusken leefden in de 6de en de 7de eeuw voor Christus en stonden bekend als de meest ontwikkelde en dominante cultuur in Midden-Italie. Toentertijd was er een onderscheid tussen ‘sebacei’ (vetkaarsen) en ‘cerei’ (waskaarsen). In de middeleeuwen tot de 18e eeuw stond de kaars op zijn hoogtepunt. Het zal dan ook niemand verbazen dat een kaarsenmaker een gerespecteerd beroep was. Ondanks de dure kosten voor één kaars! Tegenwoordig is een kaars geen dagelijkse verlichting meer, een simpele druk op de knop en FLOEP de lamp is aan,  een draai aan de(zelfde) knop en het licht kan gedimd worden. Waarom zijn kaarsen dan toch niet weg te denken? Het antwoord is denk ik heel simpel: sfeer en gezelligheid!

Weckpot
Wie kent een “ouderwetse” weckpot nu niet? Nog leuker, wie komt op het idee om zo’n kneuterige weckpot met een gezellige kaars te combineren? Ik vond de persoon die dit briljante idee had en dat niet alleen, de kaarsen zijn van pure natuurlijke grondstoffen. Niks geen chemicaliën maar zuivere koolzaadwas en pure etherische oliën. En aangezien ik een grote kaarsenliefhebber wil ik dit product dan ook met veel liefde en aandacht testen!

chap2Ik heb het over: biologische geurkaarsjes met echte, pure etherische olie! Te bestellen in 3 geuren (Lavendel, Vanille-Patchouli & Citrus-rozemarijn) en 3 formaten (formaten & brandtijden: klein 10/11 uur, middel 14 uur en groot 16 uur). Ik kies de Vanille-Patchouli geur in middel formaat. Het weckpotje ziet er onwijs schattig uit en als ik er langer naar kijk borrelen steeds mijn herinneringen van vroeger naar boven. Ik zie mijn vader, moeder, opa en oma nog in de keuken staan met de weckpotten en de groenten….

Vervolgens dwarrelen mijn gedachten verder af naar dezelfde keukens waarin ik als klein kind kaarsen maakte en dan kom ik bij de realiteit dat er iemand nu met koolzaadwas een kaars maakt, daar etherische olie aan toe voegt et voila, deze weckpot staat nu glorieus bij mij op de kast.

Tja, nu is het wachten op een lucifer maar eigenlijk zonde want het ziet er veel te leuk uit om aan te steken. Dilemma alom maar het moment van de waarheid arriveert toch en nadat ik mijn neus nog een aantal malen verwen met een paar flinke ademteugen boven de weckpot gaat de vlam in de pan, euh weckpot!
Op de bank kijk ik naar het weckpotje en doet mijn neus hard zijn best om de eerste geuren in huis te ruiken, niet veel later word mijn neus beloond en maakt mijn hart een sprongetje net zo lekker als boven het potje toen het nog nieuw was! Een paar uur lang mag het kaarsje branden en kan ik genieten van de heerlijke warme geur die de vanille-patchouli verspreidt…omdat alles biologisch is geen nadelen voor de stoffen die ik inadem wat bij de meeste geurkaarsen duidelijk anders is!

En dan….. blaas ik hem uit. Dag lief kaarsje, morgen mag je weer vlammen! 

Het weckpotje is te bestellen via http://www.chapeaukaarsen.nl/winkel/geurkaars-weckpotje/

Niet alleen voor u zelf een grote aanrader maar ook om cadeau te geven een schot in de roos! (Zeker als u bij mij voor de deur staat).

Meer Chapeau kaarsen kunt u hier vinden: http://www.chapeaukaarsen.nl/winkel/

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.