cogo1Van kleins af aan ben ik opgegroeid met Lego, mijn broertje had een treinbaan met voertuigen en nog wat lego dingen. Terwijl hij met de blokjes aan het spelen was speelde ik langs hem met mijn barbies en tussendoor speelden we met elkaar. Toen mijn oudste zoon een jaar werd kwam de vraag “wat wilt hij voor zijn verjaardag?” Duplo was mijn antwoord. De eerste stap naar bouwblokken was hiermee gemaakt en al vrij snel kwamen er velen dozen Duplo binnen, zijn zusje werd geboren en ook zei speelde er snel mee. Een broertje en nog een zusje volgden en terwijl de jongste met de Duplo aan het bouwen was, was het voor de oudste tijd voor iets nieuws: Lego.

Nu zijn we weer een paar jaar verder en is Lego niet meer weg te krijgen uit dit huis, dat ik dus zeer bevooroordeeld ben over dit merk zult u vast en zeker begrijpen. Op de vraag of ik eens Cogo met Lego wil vergelijken klinkt interessant. Ondanks dat ik fan ben van Lego wilt dat niet zeggen dat een voor mij onbekend merk niet goed is. Dus neem ik de uitdaging aan!

Van Cogo nemen we de Helikopter doos.

Van Lego nemen we de Sloop startersset.

cogo2Beide setjes zijn voor de jongste zoon van 6 jaar bedoeld. Lego heeft hij vaker gebouwd, en dus verklap ik niet dat hij nu als eerste een ander merk bouwblokjes krijgt. Ik maak de doos voor hem open, leg de bouwtekening klaar en hij kan aan de slag. Het valt hem gelijk op dat de tekening anders is. Hij begint te bouwen en moppert met regelmaat dat de blokjes niet goed in elkaar kunnen klikken. Mijn vader is intussen langs gekomen en ziet de Cogo en het doosje Lego liggen, zijn interesse is gewekt en beide mannen zitten nu aan tafel te bouwen. (klein)Zoon krijgt nu de hulp die hij hard kon gebruiken. Niet veel later staat de Helikopter in elkaar, veelal door mijn vader aangezien zoonlief de motoriek niet heeft om de helikopter op het onderstel te bevestigen.

Tijd voor de Lego doos. De doos wordt geopend, bouwtekening en stenen klaar gelegd en samen bouwen de mannen de Sloopset in elkaar. Het valt mij gelijk op dat zoonlief hier veel meer zelf doet , het klikt ook makkelijker in elkaar en het staat steviger in elkaar. Mijn vader drukt wel nog hier en daar de blokjes steviger in elkaar want dit vergeet de jongeman nogal eens.

Mijn vader, vastgeroeste Lego fan, heeft niks aan te merken op Lego. “De plaatjes zijn duidelijk, de plaatjes van vroeger zijn beter dan van tegenwoordig en Lego heeft steeds meer blokjes die speciaal zijn waardoor ze moeilijker te combineren zijn met andere objecten. De Lego Creative is ouderwetser en daardoor ook leuker om mee te bouwen.”

Mijn vader gaat rustig verder met het bewonderen van beiden objecten. “Cogo is voor mij nieuw, je ziet duidelijk waar de bouwstenen vastgehouden zijn door het cogo3spuitgietproces, kijk maar hier zit je een putje. Ook kun je door de bouwstenen heen kijken als je het tegen het licht aan houdt. Het is moeilijker in elkaar te zetten maar dat had je zelf al bij je zoon gezien neem ik aan. Ook de kleuren vind ik niet mooi. Rood is te schreeuwerig en de andere kleuren zijn ook niet mooi. Wel een mooie poging van Cogo, maar je ziet duidelijk dat Lego jarenlange ervaring heeft en zichzelf enorm verbeterd heeft tot een goed object. Cogo kan daar zeker nog veel van leren.”

De Tiener die ook door huis loopt ziet de resultaten en geen verschil. Pas als we de dozen laten zien, ziet hij de verschillen. Hij speelt kort met beide items en is over beiden enthousiast, we halen het onderstel bij de helikopter van het bovenstel af en vragen hem om het in elkaar te zetten. Hij krijgt het zonder problemen voor elkaar.

De eindconclusie voor mij is dat Lego makkelijker in elkaar te zetten is, Cogo is iets stroever. Voor kinderen die goed kunnen bouwen zijn de Cogo blokjes meer geschikt. Lego is geschikt voor zowel starters als ervaren bouwers. Qua prijs krijg ik het gevoel dat Lego duurder uitvalt dan Cogo.

Bij Lobbes.nl kunt u voor zowel Cogo als Lego slagen. Neem de proef op de som en wij lezen graag wat uw ervaringen zijn!

/Miranda Young

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.