vivo1Ons hele leven staat in het teken van muziek, bij sommigen zelfs al al in de buik. Je hebt het vast wel eens gehoord, een zwangere vrouw die een specifiek muziekje (bijvoorbeeld een liedje uit een knuffeltje) dagelijks laat horen aan de ongeboren baby. Na de geboorte zal dit, speciaal muziekje, bij het slapen gaan of bij onrust van de baby ook ten gehoren worden gebracht. Het resultaat: herkenning voor de baby. Hier zal de baby op reageren door rustiger te worden. Het is immers een herkenbaar geluid. Ook als je andere muziek laat horen, of neuriet zal een baby hier, veelal, positief op reageren.

Niet alleen baby’s reageren positief op melodische klanken. Onze zoon kreeg logopedie, toen hij 1 jaar was wou hij spontaan niet meer spreken. De logopediste vertelde ons dat wij hem geen koekje meer aan moesten bieden maar een koooeeeekkkkjjjjeeeee. Bij “Koe” gaat de stem omhoog op een zangerige toon en bij “kje” gaat de stem weer omlaag. Het prikkelt de taal en spraak op een positieve manier, vertelde ze. Dit verklaarde ze door de vergelijking te maken met een liedje en een stuk tekst. Luister eens naar het lied en luister eens naar de tekst, welke onthoud je makkelijker? En zoals ze zei: baat het niet dan schaad het niet. Dus gingen wij als ouders met een hele reeks woorden op melodische wijze de dagen door. Gelukkig had dit een positief effect op onze jongeman en begon hij te babbelen.

vivo2Niet alleen onze jongeman is gebaat bij muziek. Muziek luisteren en maken is ontzettend leerzaam. Kinderen leren auditief luisteren, dit geeft een positief effect op de taalontwikkeling. Door te luisteren naar muziek leren ze ook de verschillende klanken. Dit is helpend bij het leren praten omdat bij het praten verschillende letter-klanken en woorden worden gebruikt. Ook blijken kinderen die vaak muziek luisteren beter in staat te zijn om achtergrond geluiden te kunnen filteren. Zo kunnen ze zich meer concentreren op relevante onderwerpen/geluiden. Je kunt je voor stellen dat dit een enorm gunstig effect heeft bij de ontwikkeling in alles.

Terugkomend op de muziek-ontwikkeling van mijn eigen kinderen. De oudste is een tiener, K3 vindt hij veel te meisjesachtig. Bovendien is K3 voor kleine kinderen en niet voor stoere tieners! Meneer houd van klassieke muziek (!) en muziek zoals ACDC (smurfenlied zoals hij het zelf zegt). En met dat laatste zijn er nog tig andere voorbeelden van film muziek waar hij maar al te graag de hele dag door naar luistert. Helaas ik als moeder zijnde niet! Tijd dus voor een muziek installatie voor op zijn kamer waarbij hij zijn eigen muziek (maar niet de volume) zelf mag en kan bepalen. Want wat is er nu leuker dan je eigen favoriete muziek, of de muziek afgestemd op je humeur te draaien? Ik kan, behalve chocolade (vrouw), niks bedenken.

De “eisen”:

  • cd speler
  • radio
  • stekker, batterijen gaan er al genoeg door heen met 4 kinderen
    speakers met volume knop
  • afstandsbediening, hoe vreselijk is het om steeds op te moeten staan voor een favoriet liedje

We gingen op zoek en stuiten bij Vivolanda op een hele mooie cd-radio speler. Er is keuze tussen een roze en blauw. Het zal je vast niks verbazen dat mijn mannetje de blauwe bigben kiest.
Gelukkig is de toren compact waardoor hij mooi op het bureau past. De bediening is eenvoudig en zelfs de kleine ukkepuk van 4 heeft al heel snel in de gaten hoe ze muziek kan maken. “Uiteraard” moet ze eerst “toestemming” vragen aan haar broer. De cd’s zijn makkelijk in en uit te nemen en ook de radio wijst zich vanzelf. Het geluid klinkt prettig en mijn zoon(s) en dochters zijn helemaal blij met hun nieuw speeltje.

Ook in hun verdere leven zullen de kinderen hoogstwaarschijnlijk muziek blijven horen. Zelfs op het eind bij de begrafenis of crematie. Tot die tijd hebben we hopelijk nog heel wat jaren om de perfecte nummers uit te kiezen. Voor nu genieten wij van onze favoriete nummers en liedjes.


Welk nummer hoort u heel erg graag?

/Miranda Young

 

2 gedachten over “Dat klinkt als muziek in de oren!

  1. Wat een leuk filmpje!
    Wij houden van Dirk Scheele, zijn muziek klinkt ons volwassenen ook als muziek in de oren!

  2. Grappig zo’n ‘ouderwetse’ cd-speler! Iedereen gebruikt tegenwoordig bijna mp3-spelers e.d. Hij ziet er mooi uit. Ik luister o.a. graag naar het liedje ‘If you play your cards wrong, you can take me home tonight’ over een enorme loser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.