mier4Eerder heb ik geschreven over mierenboerderij.nl en hebben we een gelboerderij gekregen om te verslaan voor KiDDoWz. De mieren hebben we sindsdien als huisdier en ze blijven fascineren.

De gelboerderij wordt stevig verpakt bezorgd met een familie mierenwerksters in een reageerbuis. De plastic gelboerderij is direct klaar voor gebruik en door het te-verwijderen luchtdopje zijn de mieren gemakkelijk te huisvesten. Heel praktisch is het bijgeleverde boekje ‘Mieren zijn helden’. Daarin kunnen we van alles lezen over onze nieuwe huisdieren.

mier3Ik prik met het staafje alvast wat gaatjes in de gel voordat de mieren in de boerderij verhuizen. Dit alles doe ik wanneer de meisjes op bed liggen, want de mieren hebben na hun verhuizing een rustperiode nodig. Onze mieren beginnen direct na de verhuizing te graven, dit werd pas na 24 uur verwacht. Ik kan in alle rust wat foto’s (zonder flits) maken en de mieren gaan hun gang. Ze hebben een mooi plekje in de schaduw gekregen.

De volgende dag staan er drie meisjes met hun neus tegen de wand gedrukt naar de mieren te kijken. Ze zijn er gelukkig aan gewend niet te mogen tikken op dierenverblijven. Er wordt wat gekibbelt over de loep, maar ze worden het eens. Er wordt heel wat af gewerkt en met enige regelmaat nemen we een kijkje. Dagelijks komen er gangen bij of wordt een gang breder gemaakt.

mier1In het boekje zijn we gewaarschuwd voor condensvorming. Het klimaat in onze gelboerderij is goed, er is dus geen sprake van condens. Het onderhoud is zoals beloofd erg gemakkelijk. Eenmaal per week even luchten wanneer de mieren rusten. Dan lijken ze trouwens wel dood. Met een lepel is eenvoudig de overtollige gel te verwijderden. Wanneer je even de drukste gang blokkeert met wat gelafval dan kunnen de mieren niet direct weglopen. De mieren zijn erg nieuwsgierig naar de buitenwereld en merken het direct wanneer de deksel even open gaat.

Naar verloop van tijd hebben de werkstermieren aan de achterzijde op de bodem een groter hol uitgegraven. De mieren zijn hierdoor wat minder zichtbaar. Toch gaan we niet draaien aan ons hotel en respecteren we hun nest.

mier2De afgelopen weken is de gelboerderij een grote publiekstrekker geweest. Onze hele familie en alle vriendjes & vriendinnetjes zijn op kraamviste geweest. Volgend schooljaar gaat de gelboerderij naar de kleuterklas. De gel is eenvoudig schoon te koken en in te gieten voor hergebruik. De kleuters gaan dan zelf mieren vangen op het schoolplein.

Wij hebben op ons verlanglijstje de mierenboerderij van zand staan, voor een echte natuurbeleving. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

De mierenboerderij van gel inclusief mieren is hier te koop!

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.