dier1University Games stelt zich tot doel dat ouders thuis weer tijd en energie in hun kind(eren) steken. En hoe kan dat nou beter dan door samen te spelen. Zij ontwikkelden onder de naam ‘Knappe Koppen’ een drietal bordspellen geschikt voor de pre-schoolleeftijd. In deze bordspellen komen naast speelplezier verschillende ontwikkelingsaspecten aan bod. Zo is er naast het Knappe Koppen bordspel voor pientere kinderen, ook Knappe Koppen Tellen & Knappe Koppen Dierenvrienden. In deel 2 van deze trilogie sta ik stil bij het Knappe Koppen Dierenvrienden bordspel.

‘Dierenvrienden’ is een bordspel geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar die het onder begeleiding van volwasenen met een tot vier spelers of zelfs vier teams kunnen spelen. Er zijn 4 dier3gekleurde schijven. Het bordspel zou goed moeten zijn voor ongeveer 20 minuten speelplezier. Op de doos staan dat het spel de kennis over het dierenrijk verhoogt, het ruimtelijk inzicht ontwikkelt, het spel prikkelt de fantasie & creativiteit en het biedt leuke actieve uitdagingen.

dier4We leggen het bord klaar en de drie stapels kaarten op hun plek. De schoolmeid heeft er zin in, want het andere ‘Knappe Koppen’ bordspel is haar zeer goed bevallen. We drukken de vormen uit het stevige karton. Het spel wijst zich vanzelf, de kleuter is de jongste en mag beginnen. Ze rolt met de houten kleurendobbelsteen zichzelf naar het eerste rode vakje. De rode Actie kaarten (met de leeuw) zorgen voor veel plezier:’Hoe doet een kikker?’ of ‘Kruip als een rups’.  De schoolmeid leest graag alle kaartjes voor:’ Flapper met je armen en doe alsof je vliegt als een vogel”. Wat een leuke opdrachten voor onze energieke kleuter! Bij alle Blauwe dierenkennis kaartjes (met de Aap) steekt de kleuter haar vinger op als ze het antwoord denkt te weten, dus ook als het niet haar beurt is. “Hoe heet een babykip?”. Voor de gele Beestenboel kaarten (met de olifant) kunnen we de stevige kartonnen vormen gebruiken om een beest na te maken of juist zelf te verzinnen of aan te wijzen welke vorm rond of groter is. Op het speelbord zelf zijn ook nog drie geluksvakken. Dan mag je na de opdracht nog een keer rollen. Ook deze keer komen we sneller dan gewenst bij de finish, dus spelen we het spel gewoon nog een keer.

University Games is er wederom in geslaagd mijn kinderen bezig te houden op hun eigen niveau. De schoolmeid leest voor en ontpopt zich als spelleider, de kleuter doet actief mee en de peuter rolt vrolijk mee met de kleurendobbelsteen of dier2puzzelt wat met de kartonnen vormen. Het laatste deel van de Knappe Koppen trilogie- Tellen neemt Miranda Young voor haar rekening. Het Knappe Koppen Dierenvrienden bordspel is o.a. te koop bij bol.com.

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.