kk1University Games stelt zich tot doel dat ouders thuis weer tijd en energie in hun kind(eren) steken. En hoe kan dat nou beter dan door samen te spelen. Zij ontwikkelden onder de naam ‘Knappe Koppen’ een drietal bordspellen geschikt voor de pre­schoolleeftijd. In deze bordspellen komen naast speelplezier verschillende ontwikkelingsaspecten aan bod. Zo is er naast het Knappe Koppen bordspel voor pientere kinderen, ook Knappe Koppen Tellen & Knappe Koppen Dierenvrienden. In deel 3 van deze trilogie sta ik stil bij het Knappe Koppen Tellen bordspel.

Knappe Koppen is meer dan een assortiment van standaard bordspellen: het draait namelijk niet om het winnen, maar om het proberen. Het aanmoedigen van uw kind en de ontwikkeling staan centraal. U zult zien dat het zelfvertrouwen van uw kind door Knappe Koppen zal groeien en hun kennis en vaardigheden zullen spelenderwijs verbeteren. In Knappe Koppen Tellen zorgen de verschillende opdrachten ervoor dat de kinderen spelenderwijs het getalbegrip ontwikkelen en kennis maken met de eerste rekensommetjes. Met de verschillende opdrachten ontwikkelen kinderen rekenvaardigheden op een speelse manier. Het bordspel is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar!

Ook in dit spel zijn er drie categorieën:

kk2Kennis (groen) – Deze kaarten zijn ontwikkeld om het denk­ en observatievermogen van kinderen te stimuleren. Zo vindt je o.a. opdrachten die de getalgevoeligheid en het denk­- en observatievermogen verbeteren. Maar ook opdrachten die het inzicht in ordeningsprincipes en logische relaties bevorderen, komen aan bod.

Fysieke uitdagingen (rood) – Deze kaarten zijn toegevoegd voor de nodige portie FUN! Aan de hand van fysieke opdrachten ontwikkelen kinderen op een leuke en ludieke manier het getalbegrip en leren ze spelenderwijs tellen.

Rekenvaardigheid (blauw)– Deze kaarten zijn ontwikkdeld om het kind te leren rekenen. Om de moeilijkheidsgraad te beperken, wordt er enkel gerekend met de cijfers 1 tot 10. Bovendien is het voor kinderen dan mogelijk om hun vingers te gebruiken.

Wij leggen het bord klaar en plaatsen de rode, groene en blauwe kaarten op de daarvoor bestemde vakjes. Vervolgens maken we met de cijfer kaarten een rijtje van 1 tot 10. Op de kk3cijferkaartjes kun je het cijfer zien, alsook het aantal dieren cijfergerelateerd. De 10 koekjes leggen wij op een stapel en de kleuren waar de kinderen mee spelen worden uitgekozen. De jongste begint met draaien, wij spreken af dat we naar de kleur kijken, ze draait groen. Een groene kaart volgt: “Hoeveel stoelen heeft de tafel? Wijs de tafel met stoelen aan. (Tip voor ouders: tel samen met je kind het aantal stoelen.) De jongste dochter en ik beginnen met tellen: Éen, twee, drie, vier, vijf en de laatste is zes. Vervolgens mag haar oudere broer draaien hij draait blauw. Een blauwe kaart volgt: “Neem 9 koekjes en leg 5 koekjes hiervan weg. Hoeveel koekjes houd je nog over? Dus: 9 – 5 = 4” Omdat hij al goed kan tellen, besluit ik dat hij eerst de som moet maken en dat we daarna met de koekjes controleren of hij het juist heeft. Na zijn juiste antwoord mag de jongste weer draaien en zo ben ik met de twee jongsten een kwartier bezig. Ze komen over de finish en mogen zich nu Knappe Koppen noemen.

Het spel Knappe Koppen is o.a. te koop bij bol.com.

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.