Een trampoline, wat is dat toch een geweldige uitvinding! Het maakt eigenlijk niet uit hoe oud je bent, het blijft heerlijk om heen en weer te springen. Er zijn een heleboel vriendjes van onze oudste, die een tuin hebben inclusief trampoline. Bij de ene is dit een hele grote en bij de ander een iets kleinere.. hoe dan ook; plezier gegarandeerd. Maar als je een trampoline gaat aanschaffen zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Meten is weten

Ga niet klakkeloos een een trampoline bestellen! Het kan namelijk zomaar zijn dat het allemaal niet past en dat is wel een domper natuurlijk. Meten is weten! Begin met het opmeten van de beschikbare ruimte en teken desnoods een plattegrond waar je de trampoline kan bijtekenen. Zorg voor anderhalve meter vrije ruimte rondom de trampoline (dit is de valzone). Let ook zeker op bomen, waar laaghangende takken aan kunnen zitten. Kinderen willen zo hoog mogelijk springen…en dan is een boom niet zo handig.

Ronde of rechthoekige trampoline

Je kunt kiezen voor een rechthoekige of ronde trampoline. Een rechthoekige trampoline is over het algemeen praktischer, omdat deze vaak beter in de gemiddelde tuin passen. Daarentegen is een ronde trampoline aan te raden, omdat het springvlak dan beter benut wordt en het spring comfort altijd blijft, ook als je niet in het midden landt.

Ingegraven trampoline of eentje die je op kunt bergen?

Bedenk van tevoren goed of je de trampoline het hele jaar door wilt gebruiken, of bijvoorbeeld alleen op hele zonnige en warme dagen. Een ingegraven trampoline kun je natuurlijk niet zo gemakkelijk weer verwijderen, dus denk goed na of dit wel een goede optie is voor jou. Valt je keus er toch niet op, kies dan bijvoorbeeld voor een inklapbare die je zo weer in de garage of schuur op kunt bergen. Ga je de trampoline toch langer gebruiken, bijvoorbeeld een aantal maanden achter elkaar, dan is een trampoline op poten een goede optie. Je kunt deze gemakkelijk verplaatsen en aan “het einde van het seizoen” demonteer je hem en berg je hem weer op. Het is overigens wel aan te raden om een hoes aan te schaffen, zodat hij netjes blijft.

Veiligheid voor alles

Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen is het verstandig om een veiligheidsnet aan te schaffen. Niet alle netten zijn geschikt voor iedere trampoline, laat je hier dus goed in adviseren. Bij een standaard trampoline op poten is het advies om een trapje aan te schaffen. Er zijn natuurlijk een heleboel hoge trampolines en je wilt niet iedere keer je kind er op en af moeten tillen. Ook maak je meteen duidelijk aan het kind dat het trapje er is om gebruik van te maken en dat hij/zij dus niet zomaar van de trampoline mag springen. Verder biedt een trampoline rand een stukje bescherming voor de voeten. Op deze manier kunnen de voeten niet tussen de veren komen, wat een hoop pijn scheelt.

Nog een aantal tips

  • Dek de trampoline af als je hem niet gebruikt. Gebruik hiervoor een speciale beschermhoes. Deze zorgt ervoor dat de trampoline niet kan beschadigen door regen en wind. Het is vooral belangrijk om de beschermrand en de veren goed af te dekken.
  • Na een aantal jaar dien je soms onderdelen te vervangen. Waarschijnlijk gaat het hier eerst om de beschermrand en daarna om de veren.
  • Spring nooit met schoenen op de trampoline
  • Zorg ervoor dat huisdieren niet op de trampoline kunnen komen

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.