Sinds het einde van de jaren ’90 is de hybride auto bezig met een opmars. Waar een hybride systeem eerst alleen geschikt was voor mensen in heel specifieke situaties, is het nu voor bijna iedereen een optie. Een aantal grote veranderingen in de technologie heeft er voor gezorgd, dat mensen steeds vaker kiezen voor deze moderne manier van rijden.

Wat is er veranderd?

Een aantal jaar geleden zag je altijd wel ergens een Prius rijden. Deze auto’s hadden een elektrische motor, welke ondersteund werd door een benzinemotor. Voor veel mensen was dit de eerste auto met hybride aandrijving, die daadwerkelijk een goede optie was. Dat wil niet zeggen dat deze auto’s en ook andere wagens uit deze periode, perfect waren. Sindsdien is er veel veranderd. Het was vroeger moeilijk om een laadpaal te vinden om je elektrische motor op te laden en als je er één kon vinden, duurde het vaak erg lang. Tegenwoordig is dit gelukkig niet zo vaak meer aan de orde. Het netwerk voor (semi) elektrisch rijden is er en breidt zich nog steeds uit. De efficiëntie van de motoren is ook enorm toegenomen, waardoor motoren krachtiger, zuiniger en sneller opladen. 

Waarom hybride?

Het gebruik van een elektrische toevoeging aan de aandrijflijn van een auto, heeft een aantal grote voordelen. Veel auto’s met een hybridesysteem zijn stil omdat ze hun brandstofmotor helemaal kunnen uitzetten op lage snelheid en wanneer de auto accelereert, springt de brandstof motor bij. Omdat een elektrische motor geen brandstof verbrand levert hij alle koppel in één keer op, wat prettig is in een beladen auto, of als je gewoon even het gas wat dieper in wilt trappen. Een ander voordeel is het verlaagde brandstof gebruik. Omdat de elektrische motor, afhankelijk van de auto, veel overneemt van de verbrandingsmotor, hoeft deze minder hard te werken. Daardoor verbruikt hij minder en heeft hij minder onderhoud nodig.

Wanneer is een hybride minder geschikt?

Hybride is zeker een heel eind gekomen de laatste paar jaar, maar dat wil niet zeggen dat het een perfect systeem is in alle situaties. Voor sommige mensen is een hybride aandrijving geen goede optie, omdat de manier waarop ze hun auto gebruiken daar minder geschikt voor is. Mensen die vaak naar lange stukken naar het buitenland rijden bijvoorbeeld. De elektrische motor moet dan vaak opgeladen worden, of deze mensen rijden zonder elektrische aandrijving. In dat geval moet de kleinere verbrandingsmotor hard werken, waardoor deze meer verbruikt dan een auto met een ‘gewone’ motor. Desalniettemin is de hybride een goede optie voor heel veel mensen. 

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.