Een roze exemplaar met een mandje voorop en een zitje voor de pop achterop. Franjes aan de handvaten en een blauwe bel. Meiden weten wat ze willen. Als meisjes aan een nieuwe fiets toe zijn, hebben ze zo hun wensen. Ze maken zich niet druk om de maat van de fiets, wel om de looks. Dus wordt het vaak een roze exemplaar met alles erop en eraan. 

Als zo zo’n jaar of drie zijn, zijn de meeste meiden toe aan een meisjesfiets 14 inch. Daar kunnen ze vaak tot hun vijfde wel mee toe. Soms eerst nog even met zijwieltjes eraan, maar dat is voor tijdelijk. 

Gelukkig zijn deze maat fietsen er inderdaad volop in roze. Alsook in vele andere kleuren. De instap is vaak laag, waardoor ze goed kunnen op- en afstappen en snel het fietsen gecontroleerd onder de knie hebben. 

Vanaf een jaar of vier gaat het om een 16 inch fiets

Een meisjesfiets 16 inch is in de meeste gevallen geschikt voor een vier- tot zesjarige dame. Er wordt uitgegaan van gemiddelden, de een groeit nu eenmaal sneller dan de ander.  Dus in alle gevallen is het belangrijk om de fiets te ‘passen’. Goed leren fietsen doe je immers op een fiets op de juiste maat. Alleen dan kun je goed balans houden. Dan is het nog een kwestie van strak vooruitkijken, handen aan het stuur, en langzaam wat verkeersregels leren kennen. Dat laatste begint bij op tijd de hand uitsteken, goed om je heen kijken, rechts fietsen en op tijd remmen en afstappen. 

Koop geen kinderfiets op de groei

Het addertje is hier dat veel ouders menen dat ze er goed aan doen een kinderfiets op de groei te kiezen. Begrijpelijk, want kinderen groeien als kool. Helaas gaat die vlieger niet op, want het kind leert dan niet goed fietsen omdat het constant moet forceren om balans te houden. Voor een te kleine fiets geldt hetzelfde. Knieën tegen het stuur maken een kleine fietser kwetsbaar en het fietst natuurlijk niet fijn, wat eigenlijk een eerste vereiste is om van fietsen te kunnen gaan genieten. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.