Over 3 weken is het ook hier in de regio zomervakantie. Dante kijkt er echt naar uit en is ook snel moe na zijn schooldagen. Zomervakantie houdt in: buitenspelen, genieten, rust! Ik deel met jullie een top 5 van mijn favoriete buitenspeelgoed (staat allemaal op mijn wishlist trouwens)!


#1 Trampoline

Het is dat wij er hier echt geen ruimte voor hebben en dat het dakterras het ook niet gaat houden, maar anders had er al lang eentje gestaan. Ik weet dat Dante heel erg graag op de trampoline springt en gelukkig kan hij dat bij verschillende vriendjes/vriendinnetjes thuis doen. Als we naar een indoor-speelparadijs gaan is hij er ook niet vanaf te krijgen.

Niet alleen met mooi weer, maar eigenlijk onder alle weersomstandigheden en juist ook elke dag zouden kinderen een tijdje buiten moeten kunnen spelen. Door middel van buitenspelen doen kinderen namelijk nieuwe ervaringen op en ontwikkelen ze hun motoriek. Buiten is er ruimte om te volop te bewegen, te schreeuwen en lawaai te maken. Buiten is altijd wel iets te doen of te beleven. Ieder weertype roept weer andere gevoelens op en dagen kinderen uit tot ander spel. Spelenderwijs leert een kind een hoop van de wereld om ons heen. Buiten kom je in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden.

#2 Zwembad
Een kleintje kunnen we natuurlijk wel kwijt, maar ik hoop dat we ooit gaan verhuizen en een grotere tuin krijgen. Heerlijk om met z’n allen te genieten in een groot zwembad. Met water spelen (zeker met warm weer) is natuurlijk altijd goed! Ook voor volwassenen leuk!

#3 Glijbaan
We hebben al eens rond gekeken voor een kleine glijbaan. Dat is natuurlijk altijd superleuk voor dreumesjes zoals Kian. Hij vindt het nog wel een beetje spannend als we in de speeltuin zijn, maar de ervaring leert: eenmaal erop is er nooit meer af! Op de glijbaan spelen is ook nog eens erg goed voor de motorische ontwikkeling.

Gelukkig krijgt buitenspelen en vooral ook het belang hiervan steeds meer aandacht. Zelfs op de televisie heb je kinderprogramma’s over buitenspelen. En vergeet zeker de Buitenspeeldag niet, die ieder jaar weer terug komt!

Veiligheid bij het buitenspelen is belangrijk, maar een behoefte aan veiligheid en hygiëne voor kinderen, kan botsen met hun behoefte om buiten nieuwe ervaringen op te doen. Te veilig is niet goed. Het is belangrijk om verantwoorde risico’s te nemen. Een uitdagende omgeving nodigt een kind uit om op onderzoek uit te gaan, dingen uit te proberen, te fantaseren en te veranderen.

#4 Zandbak
In de watertafel had hij niet zoveel interesse, maar met zand spelen vindt onze kleinste man wel erg leuk. Regelmatig loopt hij, als we in de speeltuin zijn, rond met handjes vol zand uit de zandbak. Leuk om van de zomer daar water bij te gooien en hem te laten spelen met modder. We hebben een wasmachine, dus dat komt helemaal goed! Trouwens, Dante vindt het ook nog steeds leuk om lekker te kliederen.

Een kind moet leren dat de wereld er vanaf een verhoogd speeltoestel anders uit ziet. Een kind moet leren dat zand in modder verandert als je er water bij doet en dat je er dan lekker mee kunt kliederen. Maar ook dat wanneer je een bal tegen een helling gooit deze weer terug komt rollen. Dit soort ervaringen leer je niet vanuit een boekje!

#5 Driewieler
Dante is nog amper bij te houden tijdens het fietsen, maar Kian is nog helemaal niet bezig met fietsen. Hij vindt het overigens wel erg fijn om voorop de fiets te zitten. Ik heb al een beetje rondgekeken naar een fijne driewieler, deze staat dus zeker op de verlanglijst!

Door echt buiten te zijn, kan het kind ervaringen opdoen die hem/haar zelfstandiger maken. Daardoor voelt het zich zekerder en wordt het ook sociaal vaardiger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.