Het merendeel van de 10-jarigen heeft een mobiele telefoon. Op zich helemaal niet zo vreemd, omdat de meeste kinderen van die leeftijd alleen naar school gaan (en weer naar huis). Kies je voor een abonnement, een prepaid kaartje of ga je voor een andere oplossing?  Welke afspraken maak je met je kind mbt gebruik en kosten?

Abonnement of Prepaid
In eerste instantie zou ik zelf altijd gaan voor een prepaid kaartje, zo kun je namelijk als ouder het beter in de hand houden. Maak goede afspraken met je kind en leg uit dat het gebruik van de mobiele telefoon alleen voor noodgevallen is. Natuurlijk mag je kind je ook bellen als hij/zij bij een vriendje/vriendinnetje wil gaan spelen. Spreek af dat het kind jouw mobiele telefoon over laat gaan zodat jij als ouder terug kunt bellen. Het kost het kind dan namelijk geen beltegoed. Nadeel is wel, als het beltegoed op is, dan kun je dus helemaal niets meer. En dat kan in sommige situaties erg vervelend zijn. Houd als ouder dus goed in de gaten wanneer er weer beltegoed gekocht moet worden.

Een abonnement vind ik zelf iets “voor later”, als het kind heeft laten zien dat hij/zij op de juist manier gebruik maakt van de mobiele telefoon. Tuurlijk is het handig dat een abonnement bestaat, want je kunt natuurlijk altijd door blijven bellen/sms’en. Dat vind ik dus een linke zaak. Ik weet zelf nog wel dat ik in mijn beginperiode (met abonnement) regelmatig een hogere telefoonrekening had, dan dat ik had afgesproken met mijn ouders. Geloof me, die gesprekken zijn erg vervelend!

20% van de scholieren van 12+ betaalt alle verbruikskosten van de mobiele telefoon zelf

Wie betaalt de mobiele telefoon?
Je kunt als ouder zijnde op verschillende manieren bijdragen in de kosten van de mobiele telefoon van jouw kind(eren);

*Je sluit op je eigen naam een abonnement af (onder de 18 jaar kunnen kinderen geen abonnementen afsluiten). Je kunt er voor kiezen om de kosten te betalen voor het kind, of afspreken dat het kind de abonnementskosten (voor een deel) terugbetaalt.
*Je geeft een vast bedrag per maand voor prepaid-tegoed.
*Je koopt zelf de prepaidkaarten voor het kind.

Waarvoor je kiest is echt heel erg persoonlijk en hangt o.a. af van op welke manier (bellen of juist voor internet) en hoe vaak uw kind de telefoon gebruikt. Ook hangt het af van jouw eigen voorkeuren. Als je je kind(eren) wilt leren om met bepaalde vaste, terugkerende uitgaven om te gaan, dan is het misschien wel verstandig om je kind zelf de kosten te laten betalen (of een deel daarvan).

Welke telefoon kies je?
Uiteraard wil je een goed toestel aanschaffen voor je kind, eentje die altijd werkt en je niet in de steek laat (let er op dat het toestel regelmatig opgeladen wordt, een lege accu is ook niet handig). Waarvoor wil je dat het kind de telefoon kan gebruiken? Bellen is de hoofdzaak, maar whatsapp is ook wel handig (zorg ervoor dat het kind op de plekken waar hij/zij vaak komt op de WiFi kan). Wellicht is een Huawei smartphone wel iets voor jouw zoon/dochter.

Maak duidelijke afspraken!
Maak samen duidelijke afspraken. Dat voorkomt ruzie en onduidelijkheid op een later moment. Zet ze op papier, zodat iedereen er altijd nog op terug kan vallen, mocht er een discussie ontstaan. Hieronder een aantal voorbeelden van afspraken die je zou kunnen maken;

 • Hoe hoog de maandelijkse vergoeding is als je een bedrag per maand geeft. Hoe je dit geld geeft: contant, op de bankrekening, of als een kaart of code.
 • Wie betaalt als het kind over zijn/haar bundel gaat (als er een abonnement is afgesloten) of wie extra prepaidkaarten betaalt als het kind meer nodig heeft dan u normaal per maand geeft.
 • Wie de telefoonkosten betaalt als het kind zelfstandig op vakantie gaat.
 • Wanneer verwacht je dat het kind even belt, sms’t of whatsappt? Elke dag na school? Of alleen als er iets is?
 • Betaal je ook (een deel van) de bel- en sms-kosten als het kind naar vrienden belt?
 • Betaal je ook mee aan een internetbundel op de telefoon?
 • Wie betaalt het toestel: kan het kind voor een bepaald bedrag zelf een telefoon uitzoeken? Of krijgt hij/zij een oude mobiel?
 • Wanneer is het tijd voor een nieuwe telefoon?
 • Wie betaalt als de telefoon kapot gaat of kwijtraakt?

Hoge rekening, verlies of diefstal
Natuurlijk kan het voorkomen dat er toch een hele hoge rekening binnenkomt, of dat de telefoon ineens zoek is. Ook komt het nog steeds voor dat mobiele telefoons gestolen worden.

 • Waarschuw het kind voor het afsluiten van sms en mobiele internet diensten. Aanmelden gaat vaak gemakkelijker dan afmelden! Op payinfo.nl kunt je zien welke mobiele abonnementen via een bepaald mobiel nummer lopen. Ook kun je direct sms-diensten blokkeren.
 • Spreek met het kind af of hij/zij betaalde apps mag downloaden en zo ja, wie die betaalt. Let op dat het kind niet ongemerkt allerlei aankopen binnen een app doet (‘in-app aankopen’). Lees bij de Consumentenbond hoe je dat kunt voorkomen.
 • Zorg dat jullie beiden het nummer om de SIM-kaart te blokkeren hebben. Zo kan er snel gehandeld worden bij verlies of diefstal.
 • Je kunt ook het verloren of gestolen toestel zelf op afstand vergrendelen of wissen. De instellingen op het apparaat moeten hiervoor wel juist zijn ingesteld. Je kunt via de websites iCloud.com, ‘Mijn Windows Phone’ of ‘Android Apparaatbeheer’ de telefoon bij benadering lokaliseren, vergrendelen of wissen.
 • Bewaar contactgegevens op het account of ‘in the cloud’. Zo zijn na verlies of diefstal niet alle gegevens verloren.

 

Vanaf welke leeftijd krijgt/kreeg jouw kind een mobiele telefoon?

 

9 thoughts on “Kinderen en een mobiele telefoon

 1. Mijn kinderen zijn nog niet zo oud dat ze een mobiele telefoon krijgen, maar dit zijn zeker goede tips voor later. Ik weet nog niet wat ik ga doen tegen die tijd :).

 2. Ik ging als 11 jarige samen met mijn 6 jarig zusje alleen met de bus naar school. We kregen altijd 5€ mee om te bellen in een telefoonhokje als het nodig was. Maar plots verdwenen die dingen uit het straatbeeld. Mama en papa kochten ons een heel goedkoop toestel waar je enkel mee kon bellen en sms’en (toen was dat nog zo) en plaatsten daar ook gewoon 5€ op. Ze moesten dat elke maand bij laden maar gebruikten dan ons toestel om mee te bellen naar een ander toestel aangezien daar op den duur meer dan 100€ aan beltegoed op stond.
  Eerlijk gezegd vind ik dat een kind tot 14 à 15 jaar niet meer nodig heeft dan een goedkoop toestelletje waarmee je kan bellen of sms’en. Ik zie op straat tegenwoordig echt al super jonge kinderen met een duur toestel rondlopen en maar tinderen, chatten, snapchats sturen, facebooken… Laat een kind gewoon kind zijn, hun wereld is al moeilijk genoeg met al die internetcommunicatie….

 3. Ik hoef me er voorlopig gelukkig nog geen druk over te maken. Maar tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat kids al op jonge leeftijd met telefoons rond lopen. Het belangrijkste is om grenzen te stellen denk ik.

 4. Wat jong! Ik kan het mij ook wel voorstellen dat het op die leeftijd al wel moet maar het is ook wel zonde. Je ziet zoveel kinderen alleen nog maar in hun mobieltje kijken of zijn serieus verslaafd. Zonde eigenlijk dat het nodig is maar je hebt handige tips. Inderdaad, wat kunnen ouders het beste doen om het in de hand te houden…

 5. Bloem vraagt er vaak naar maar we zullen het zo lang mogelijk uitstellen. Ik vind het namelijk voor mijzelf ook niet alleen maar positief dat de smartphone bestaat. Mocht ze ooit verder weg moeten fietsen of er is een andere reden dat we het uit veiligheid beslissen dan zal ze hoogstwaarschijnlijk ook een brugklasser zijn.

 6. Ik ben zo blij dat ik mij hier voorlopig nog even niet druk over hoef te maken! Lijkt me best heel erg lastig… Ik denk dat ik tegen die tijd iets meer zakgeld geef en het mijn kindje zelf laat betalen. Eigen geld maakt dat kinderen zuiniger zijn…

 7. Informatieve artikel. Ik heb geen kinderen maar als ik naar mijn zusje kijk zij kreeg een telefoon toen ze 9 werd blackberry. Wij op ons 16de een nokia. Tijd verschilt gewoon. Ik vind wel dat ene abonnement handig is maar dan moet je het kind trainen erop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.