De rekenvaardigheid van leerlingen op de basisschool neemt al jaren significant af[i]. Dit terwijl rekenen voor leerlingen belangrijk is om goed te functioneren in het vervolgonderwijs, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Met de introductie van het gezelschapsspel Formula is er een nieuwe methode om spelenderwijs de rekenvaardigheid te verbeteren. Het educatieve kaartspel vergroot het zelfvertrouwen om te rekenen en zorgt voor meer plezier, inzicht en creativiteit met getallen. Bij Formula wint niet altijd de beste rekenaar, waardoor het voor iedereen leuk blijft om te spelen. Formula wordt aangeraden door het Nederlands Mathematisch Instituut, Foutloos Rekenen, leraren en pedagogische professionals die het spel getest hebben met kinderen.

Amerikaans onderzoek (Cooper 1996[ii]) toont aan dat leerlingen gedurende de zomervakantie 2,6 maanden aan opgebouwde rekenkennis verliezen. Recentere onderzoeken uit Oostenrijk (2015[iii]) en Zweden (2001[iv]) bevestigen het bestaan van ‘de zomerdip’. Ontwikkelaar van Formula, Alon Nir: “Er zijn verschillende digitale apps om de terugval door de zomervakantie te voorkomen, maar het is voor ouders al een hele uitdaging om hun kinderen tijdens de vakantie achter een scherm vandaan te krijgen. Het spelen van een fysiek kaartspel wordt door zowel (groot)ouders als kinderen als een gezellige activiteit gezien. Dat de kinderen niet eens door hebben dat ze door het spel ook nog beter worden in rekenen, is natuurlijk een bijzonder fraaie bijkomstigheid.”

Het spel Formula

Formula is een educatief gezelschapsspel dat de rekenvaardigheid en het plezier in rekenen merkbaar verbetert. Het zelfvertrouwen om te rekenen wordt spelenderwijs vergroot en het helpt om meer inzicht en creativiteit met getallen te krijgen. Iedere speler kan op zijn eigen niveau spelen. Het rekenspel is uniek in de zin dat de spelers zowel de som (de formule) als het antwoord moeten geven. Degene die als eerste al zijn kaarten kwijt is heeft gewonnen. Aydin Cihangir, directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut en van Foutloos Rekenen, is een fan van Formula. “Leren rekenen doe je op school of bij een cursus Foutloos Rekenen. In aanvulling op school of de cursus brengt Formula echt iets speciaals. Het houdt spelenderwijs de kennis actief, vergroot inzicht en stimuleert de creativiteit met getallen. Wij bevelen het al onze cursisten aan.” Lieke Demenint, moeder en eigenaar van buitenschoolse kinderopvang Kind Aan Zee in Scheveningen: “De kinderen vinden het echt een geweldig spel. Ze hebben eigenlijk niet eens door dat ze aan het rekenen zijn.”
Meer informatie vind je hier!

In de klas

Formula biedt in de klas veel mogelijkheden als toevoeging op de schoollessen. In groep 3 worden met het spel voornamelijk plus- en minsommen gemaakt. In groep 5 kan een leerkracht afspreken dat er alleen vermenigvuldigd en gedeeld mag worden, zodat de tafels goed geoefend worden. In groep 7, kunnen eenvoudig de breuken worden toegevoegd. Er zijn tal van variaties mogelijk. “Het spel sluit naadloos aan op onze lesmethode en onze focus op automatiseren” (Kevin – rekencoordinator en leraar groep 5 – OBS Het Volle Leven in Den Haag).

Het sociale aspect is ook belangrijk aangezien de kinderen veel leren van de sommen van anderen. Tijdens de testperiode bleek dat kinderen elkaar heel goed helpen. “Alle kinderen, de goede én de wat minder goede rekenaars, deden actief mee, hielpen elkaar en leerden zo ook van elkaar. Het kind dat eigenlijk het slechtste in rekenen is in de klas, had twee keer gewonnen. Die glimlach krijg ik er de hele week niet meer van af!” (Linde – leraar groep 5 – OBS Het Volle Leven in Den Haag)

Over Formulagames

Formula kan gespeeld worden vanaf 6 jaar. Voor kinderen die al in aanraking zijn gekomen met breuken, mingetallen, kwadraten of worteltrekken, is de uitbreidingsset (€ 10,-) een nuttige toevoeging. Het wordt daarmee uitdagender, maar je kan het ook simpel houden. De uitbreidingsset kan worden toegevoegd in het doosje van het basisspel. De combinatie van het basisspel en de uitbreidingsset kost € 20,-. In de verpakking van Formula wordt bewust plastic gemeden. Om de kaarten zit een papieren bandje en het doosje zit dicht door middel van twee papieren stickers. Het spel is dus plastic-vrij.
Formula is bedacht door Alon Nir, wiens vader meerdere spelen ontwierp. Tijdens de sabbatical van Alon, zijn vader en zoon samen gaan zitten om een van vaders spellen naar een volgend niveau te brengen. De creativiteit en adrenaline die bij Alon die dag naar boven kwamen, zorgde ervoor dat hij niet in slaap kon komen. Die nacht heeft hij Formula bedacht. De volgende dag is hij meteen gaan knippen en plakken om een prototype te maken, zoals zijn vader dat vroeger ook deed. Na het finetunen van het spelconcept, zijn verschillende ontwerpen van het spel gemaakt in samenwerking met Studio Calico. Deze zijn uitgebreid getest door kinderen, volwassenen en leerkrachten, waarna de feedback is meegenomen in het eindproduct.
Bronvermelding:

[i] https://nmi.invoo.nl/artikelen/nederlandse-rekenaars-scoren-binnen-zes-jaar-internationaal-ondergemiddeld/
[ii] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3102/00346543066003227
[iii] https://www.researchgate.net/profile/Manuela_Paechter/publication/282336271_The_Effects_of_Nine-Week_Summer_Vacation_Losses_in_Mathematics_and_Gains_in_Reading/links/560d1c0308aec71cb48fd6d6.pdf
[iv] https://www.econstor.eu/bitstream/10419/21112/1/dp262.pdf

Beeld: Formula Games

50 gedachten over “Nieuw kaartspel Formula verhoogt spelenderwijs rekenplezier bij kind!

 1. Wat leuk en leerzaam! Ik zou dit kaartspel graag willen spelen met mijn dochter (en de buurtkinderen). Gezellig!

 2. Wat een gaaf spel! Mijn dochter wil graag rekenen maar vind het nog wel lastig. Hoe fijn is het als wij dit spelenderwijs kunnen oefenen! Dat lijkt mij echt te gek. Hebben wij een momentje samen en spelen wij een spel en stiekem oefenen wij rekenen een win win situatie dus!

 3. Met mijn twee oudste jongens, de oudste heeft erg veel moeite met rekenen terwijl de oudste het juist erg leuk vindt!

 4. Dit zou ik enorm graag met mijn zoon spelen. Hij vindt rekenen erg moeilijk en (daarom) stom en ik was enorm op zoek naar manieren om het leuk te maken voor hem. Met de gedachte dat je iets wat leuk is graag doet waardoor het vaak ook beter gaat. Ik hoop dat ik mag testen of het werkt.

 5. Mijn kinderen (en wij als gezin) zijn dol op het spelen van spelletjes.
  Kaartspelletjes zijn nog niet zo zeer gekend maar wie weet komt hier verandering in met dit spel.

 6. Oh wow ik wist niet dat dit spel bestond. Mijn dochter is op school een vrije val aan het maken met rekenen en we hebben nog niet de juiste manier gevonden om dit te verbeteren. Ze is dol op spelletjes dus ik denk dat dit spel echt een fantastisch hulpmiddel zou kunnen zijn. Ik die dus graag mee voor haar.

 7. De kids zullen dit spel fantastisch vinden en het kan ook makkelijk mee op vakantie dus ik denk dat dit de nieuwe favoriet zou worden!

 8. Wat een super leuk en leerzaam spel is dit, ik zou dit met de kleinkinderen gaan spelen. erg mooi om spelenderwijs zo van alles te leren!

 9. Wat een leuk kaartspel.
  Leuk om met mijn kleinkinderen te spelen. Ze zitten allemaal nog op de basisschool.
  Ik volg op Bloglovin en doe graag mee.

 10. Wat leuk om op deze manier rekenen voor kinderen leuker te maken! Dochter Hannah (8) is volop met het leren van tafels bezig en rekenen staat eigenlijk elke dag wel op het rooster. Dit spel zou een mooie toevoeging zijn en zou ik graag met haar en haar zus willen spelen!

 11. Met de cliënten op mijn werk (gehandicaptenzorg) Zodat hun rekenvaardigheid op een leuke manier verbeterd wordt

 12. Mijn zoontje gaat straks naar groep 3, met hem zou ik het graag willen spelen. Daarnaast lijkt het me ook erg leuk om in te zetten in de klas. Ben erg benieuwd naar dit spel en de mogelijkheden.

 13. Leuk! Gek op educatieve spelletjes hier en ook bijna standaard dat wij na het avondeten gezamenlijk een spelletje doen. Elise (groep 4) is echt de beste van de klas met rekenen. Broertje Jarno (groep 2) wil ook zo goed worden, haha, maar kan wel wat hulp en uitdaging hierbij gebruiken, dus ik doe graag voor hem mee.

 14. Dit zouden mijn kinderen heel leuk vinden. Fan van Max en ik denk dat ze trots naar opa gaan om het spel met hem te spelen want opa is F1 fan EN uiteraard Max fan.

 15. Ik zou dit spel graag met mijn zoontje van 5 willen spelen. Hij is de hele dag bezig met rekenen en denk hem dus heel blij te kunnen maken met dit spel, misschien dat mama hiervan ook nog iets opsteekt 😉

 16. In eerste instantie leuk voor in de zomervakantie met mijn neefje, maar na de zomervakantie gaan we dit spel graag gebruiken op school!

 17. Wat ziet dit er leuk en leerzaam uit. Mijn dochter heft moeite met rekenen maar sommen oefenen vindt zji niet leuk. Ik prober met haar op een leuke manier te oefenen, dit spel zou voor haar een uitkomst zijn en haar broer zal ook graag mee spelen. Kunnen we met zijn allen spelen en rekenwonders worden:-)

 18. Leuk! Ik zou het voorlopig spelen met de kinderen uit mijn klas, en als mijn zoontje wat groter is, ook met hem. Ik ben benieuwd naar het spel, dus ik maak graag kans!

 19. Dit leerzame spel zou ik o zo graag willen spelen met mijn kinderen. Helaas heb ik nog geen kinderen & hoop ik dat ik dit spel jaren in de kast kan bewaren, totdat mijn vriend en ik een kindje hebben dat oud genoeg is om dit spel te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.