Kinderen worden kleine wetenschappers komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen. Van 11 t/m 13 juni gaan zij waterdiertjes vangen en waterproefjes doen om zo te onderzoeken hoe het is gesteld met het waterleven in de Nederlandse slootjes. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de waterkwaliteit beoordelen. Belangrijk, want uit eerder onderzoek blijkt dat veel slootjes een onvoldoende scoren.

Op ruim honderd locaties in het land staan IVN-Natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders van alles te leren over het leven in de sloot. Tegelijkertijd helpen de kinderen mee met het belangrijke citizen science project. Ze kunnen hun waarnemingen vastleggen op een speciaal telformulier en invoeren via ivn.nl/slootjesdagen.

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. ‘De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is,’ licht Sophia van Dam van IVN toe. ‘Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.

Zie voor activiteiten: www.ivn.nl/slootjesdagen/activiteiten

Lessen basisscholen

Dit jaar kunnen ook basisscholen meedoen aan de Slootjesdagen. Op verschillende scholen worden gastlessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen. Door duizend basisscholen is er al een speciaal lespakket gedownload voor de leerlingen van groep 6 t/m 8. Meesters en juffen kunnen dan samen met hun leerlingen op pad om de slootjes in de buurt te ontdekken en te onderzoeken. Daarnaast worden op verschillende scholen onderzoekslessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen, in samenwerking met Natuur en Milieu.

In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen telden kinderen vooral veel bootsmannetjes en watermijten in de sloten en werd het mooiste slootje aangetroffen op het eiland Tholen (cijfer 9,1). Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1. Van Dam: ‘En als je bedenkt dat tijdens de Slootjesdagen toch vaak wel de mooiere, kwalitatief betere slootjes worden uitgekozen, is dit cijfer dus waarschijnlijk ook nog geflatteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.