Wie is er niet met een spelletje Kiekeboe opgegroeid? Na het succes van nijntje Verstoppertje Spelen komt Identity Games met een nieuw spel: nijntje Kiekeboe! Het spel stimuleert de zintuigen en de sociale en motorische ontwikkeling van kinderen en is geschikt voor de allerkleinsten van 0 tot en met 4 jaar.

Kies een speelniveau passend bij de leeftijd en ontwikkeling

Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling, kun je een speelniveau kiezen. Elk niveau wordt gespeeld met het interactieve nijntje. Wanneer nijntje wordt afgedekt door een huisje zal ze “Doei!” zeggen. Als nijntje is afgedekt, zegt ze om de 7 seconden “Hihi!” en als je het huisje van nijntje afhaalt, zegt ze “Kiekeboe!”.

Tamar de Vos – van der Hoeven, afgestudeerd in klinische kinder- en jeugdpsychologie, geeft al 25 jaar opvoedkundig advies en heeft nijntje Kiekeboe getest. Zij beaamt dat spelletjes zoals Kiekeboe kunnen helpen bij het lokaliseren van geluid en ontwikkelen van het besef van objectpermanentie.
“Baby’s zijn zich er niet van bewust dat hetgeen wat ze niet zien, wel blijft bestaan. Bij het ouder worden leert een baby zich een beeld te vormen en komt het besef dat iets of iemand blijft bestaan. Kinderen leren door nijntje Kiekeboe ervaren dat dat wat ze niet zien, weer terug kan komen. 

Vanaf vier maanden zien we ook dat kindjes vaker met hun hoofdje gaan draaien in de richting van geluid om dit te lokaliseren. Door te oefenen met geluiden kan je deze ontwikkeling stimuleren. Rond acht maanden zijn kinderen beter in staat een geluid te koppelen aan een betekenis. Door voorwerpen en geluiden samen aan te bieden, leren kinderen sneller het verband hiertussen te leggen. 

Jonge kinderen zijn dol op herhaling en hebben een sterke behoefte aan regelmaat omdat het een veilig gevoel geeft. Herhaling in het spel met Nijntje Kiekeboe geeft op dezelfde manier houvast.”

Hoe speel je nijntje Kiekeboe?

Spelniveau 1: geschikt voor 0 tot en met 1 jaar

Baby’s raken rond deze leeftijd steeds meer vertrouwd met hun omgeving. Daarnaast gaan ze rechtop zitten en draaien ze hun hoofd naar de richting waar een geluid vandaan komt. Speelwijze:

1. Zet nijntje aan
2. Plaats een huisje over nijntje terwijl je baby toekijkt
3. Laat je baby zelf het huisje van nijntje afhalen

Moeilijker maken? Zet nog 1 of 2 huisjes neer naast het huisje dat je over nijntje hebt geplaatst. Je kindje moet nu het juiste huisje optillen om nijntje te vinden.
Leerdoel: Door dit vaak te spelen begint je baby te beseffen dat iets niet per definitie is verdwenen als hij of zij het niet meer kan zien.

Spelniveau 2: geschikt voor 1 tot en met 2 jaar

De fijne motoriek verbetert enorm op deze leeftijd: een kind gaat bijvoorbeeld torens bouwen, bladzijden van een boek omslaan en zelf eten. Je dreumes weet steeds beter waar een geluid vandaan komt. Speelwijze:

1. Zet nijntje aan
2. Zet 2 huisjes een meter uit elkaar
3. Verstop nijntje onder één van de huisjes zonder dat je dreumes het ziet
4. Je dreumes mag nu proberen al luisterend te bepalen onder welk huisje het giechelende nijntje zit en dat huisje optillen

Moeilijker maken? Voeg een derde huisje toe en/of plaats de huisjes dichter bij elkaar.
Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je dreumes het lokaliseren van geluiden.

Spelniveau 3 – geschikt voor 3 tot en met 4 jaar

Op deze leeftijd begint je kind de symbolische betekenis van woorden te begrijpen; zo snapt het bijvoorbeeld dat een doosje ook een huisje kan zijn. Speelwijze:

1. Zet nijntje aan
2. Dek nijntje af met een huisje en plaats het andere huisje ernaast terwijl je peuter toekijkt
3. Verwissel de huisjes – zonder ze op te tillen – van plaats terwijl je peuter toekijkt
4. Je peuter mag nu proberen te bepalen onder welk huisje nijntje zit en dat huisje optillen
5. Probeer het nu met alle 3 de huisjes

Moeilijker maken? Zet het geluid van nijntje uit zodat je peuter niet meer op basis van geluid kan bepalen waar nijntje zit, maar het huisje met nijntje goed moet blijven volgen.
Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je peuter om met zijn of haar ogen iets te blijven volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.