Al ruim 40 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. Want speelgoed verdient het om op een positieve manier onder de aandacht te komen van pers en consument. Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in zeven leeftijdscategorieën speelgoed en spellen kiest. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging uit verschillende disciplines: journalisten, inkopers en speelgoed deskundigen, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Natuurlijk houden zij rekening met verschillende criteria: is het geschikt voor de leeftijd, sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld, gaat het niet gauw stuk, is het na een keer spelen nog steeds leuk, hoe zit het met de prijs/kwaliteitsverhouding? Uiteindelijk bepaalt de consument wie de winnaars zijn..daarover kun je hier meer lezen!

0 t/m 3 jaar

Als je kijkt naar speelgoed voor baby’s, dan zijn dit vaak grotere stukken die fel gekleurd zijn. Een baby kan nou eenmaal nog niet zo heel goed iets beetpakken. Ook trekken geluiden de aandacht. Een dreumes kan al wat meer en is geïnteresseerd in speelgoed waar hij/zij iets van kan leren. Denk aan het bouwen met blokken, zelf muziek maken en samen spelen met een ander kindje of een ouder. Hieronder zijn de genomineerden in de categorie 0 t/m 3 jaar te vinden;

Fisher-Price Dansen & Wiebelen RockIt – Mattel
RockIt en Spark  staan te popelen  om samen met een leuk kindje te spelen en leren!  Dit schattige tweetal reageert op elkaar en op  het kindje met interactieve lichtjes, liedjes, geluidjes  en zinnetjes over het alfabet, kleuren, tellen en meer.  Meer informatie vind je hier.

My First Tractor Set – SmartMax
Jonge kinderen vermaken zich prima met deze My First Tractor Set van SmartMax. Met deze set kunnen ze op een veilige manier de magie van het magnetisme ontdekken met dit spel. De set bevat extra grote tractor- en paard onderdelen die vastklikken op de staven. Bouw en rijd met je eigen tractor, speel met de figuren of combineer naar keuze om de gekste dingen te creëren. De lange en korte hekjes kan je zowel op als naast de aanhangwagen zetten. Meer informatie vind je hier.

Bla Bla Blocks Speelhuis – Vtech Electronics
Bouw een huis, robot, trein of laat je eigen fantasie de vrije loop. Plaats een blokje in het Bla Bla Point en maak kennis met letters, voorwerpen, dieren, kleuren en nog veel meer. Meer informatie vind je hier.


4 & 5 jaar

Kinderen van deze leeftijd spelen graag situaties “uit het echte leven” na. Denk aan doktertje spelen, een kopje thee drinken met alle poppen of een maaltje bereiden in hun eigen keukentje. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet.

Plas Dans Baby – Hasbro
Deze leuke pop draagt al grote mensen broekjes en moet op het potje! Maak de belangrijke momenten mee met je baby en help haar met het potje. Als de pop dorst heeft, kun je haar water geven met de drinkfles. Nu is het tijd voor het potje! Houd de handjes van de baby vast en ze doet het potjes dansje. Ze zingt dan en zegt “pi-pi!” Geen zorgen ze “plast“ echt alleen op het potje! Nu hoeft ze alleen nog even haar handjes te wassen en dan krijgt ze een sticker omdat ze het zo goed gedaan heeft! De kleintjes vinden het geweldig om de beweegbare pop aan te kleden, haar haartjes te kammen en te luisteren naar haar gebrabbel. Meer informatie vind je hier.

Trap er niet in! – Hasbro
Trap er niet in als je dit hilarische spel met vieze gevolgen speelt! Doe een blinddoek om, laat de draaiwijzer draaien en loop zoveel stappen over de spelmat. Maar kijk uit, want er liggen bergjes bruine klei (in de vorm van drollen) op de mat! Soms mogen de spelers drollen toevoegen, weghalen of anders neerleggen. Wie weet de meeste drollen te vermijden terwijl hij geblinddoekt tussen de poep door loopt? Meer informatie vind je hier.

Happie Haai – Goliath
Hij bijt! Voel je hoe de vis aan de lijn trekt? Hengel snel je vissen! Kinderen zijn uren zoet met Happie Haai! Gooi de dobbelsteen om te weten hoeveel vissen je moet vangen. Haal de vissen dan uit het water met je hengel. Maar pas op… als de haai hapt, verlies je alles. De speler met de meeste vissen wint het spel. Meer informatie vind je hier.

Mobiele aanvalstoren van de dwergen – Playmobil
De dwergen wereld is in rep en roer! De dwergenkoning roept iedereen op om zich klaar te maken voor de aanval. Meteen begint een dwergen strijder op de trommels te slaan, waarna de reuzentrol op de maat van de slagen begint te lopen. Langzaam rijdt de mobiele aanvalstoren van de dwergen met stormram, ballista’s en gevangenis vooruit. Alle dwergen strijders maken zich klaar voor de strijd, zetten hun helm op en nemen hun zwaard ter hand. Alleen de ballista’s moeten nog worden geladen en dan kan het gevecht beginnen! Meer informatie vind je hier.

WowWee Fingerlings Hugs – Eldohm
Dit interactieve knuffelaapje komt in het roze (Bella) en blauw (Boris). Ze zijn 40 cm lang en gebaseerd op de eerste robot Fingerlings van WowWee. Wanneer ze worden gewiegd maken ze slaapgeluiden en doen ze hun ogen dicht. Wanneer je hun snuitje tegen je wang houdt, hoor je een kusgeluid. Er zijn 40+ geluidsopties. Meer informatie vind je hier.


6 & 7 jaar

Kinderen van deze leeftijd zijn competitief, elkaar overtroeven vinden ze erg leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders maakt niet uit.

MIND Designer Robot – Clementoni
Mind Designer is de nieuwe intelligente robot die het kind leert coderen en tekenen en begeleidt op een gemakkelijke en leuke manier naar de ontdekking van rekenkunde en meetkunde. Met de innovatieve geïntegreerde spraakherkenning voert Mind de opdrachten uit die het kind hem geeft. Dankzij de exclusieve gratis App of Mind Designer, kun je in het codeer gebied ervaren hoe je blokken programmeert, eenvoudige en meer complexe vormen maakt en ze in gedachten hebt geschetst. Bovendien kun je in het tekengebied uit de vrije hand tekenen en je werken dankzij Mind tot leven zien komen. Met het rekenbord kan Mind geprogrammeerd worden om operaties uit te voeren en met het robotachtige labyrint kunnen kinderen leuke missies oplossen, hun logische vaardigheden ontwikkelen. Viltstiften, scoreborden en A3-bladen zijn inbegrepen in het pakket. Meer informatie vind je hier.

Poopsie Slime Suprise Poop Pack – MGA Entertainment
Maak magische Eenhoorn poep met Poopsie Slime Suprise. Met wat eenhoorn magie en glitters maak je de mooiste poep, welke je daarna kunt bewaren, zodat je er vaker mee kunt spelen. Meer informatie vind je hier.

 

L.O.L. Suprise under wraps – MGA Entertainment
De L.O.L. Surprise-poppen waren op een TOPGEHEIME missie toen hun dier verdween! Zoek naar verrassende aanwijzingen in de Eye Spy Series om hun dier te vinden! L.O.L. Surprise! Eye Spy Series UnderWraps-poppen bevatten 15 nieuwe verrassingen! Pak het vergrootglas uit om codes te zoeken en verrassingen te ontgrendelen! Elke pop heeft een vermomming. Verwijder alle lagen om te zien wie het is! De vermomming verandert in verschillende mode-accessoires! Mix en match outfits voor talloze nieuwe looks! Meer informatie vind je hier.

Concept Kids Dieren – Enigma Distribution
Concept Kids Dieren is een coöperatieve versie van het spel Concept. Gebruik de iconen op het spelbord om andere familieleden zoveel mogelijk dieren te laten raden en samen te winnen. Nadat je 12 dieren geraden hebt, bepaal dan je totaalscore en probeer deze score steeds weer te verbeteren! Meer informatie vind je hier.

Squirrels Go Nuts
Verschuif de eekhoorns en verstop de nootjes. De winter komt eraan. Kan jij de eekhoorns helpen om hun wintervoorraad onder de grond te verstoppen? “Squirrels Go Nuts” is een schuifpuzzel met 60 opdrachten van makkelijk tot razend moeilijk Meer informatie vind je hier.


8 & 9 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen is iets wat perfect past bij deze leeftijdsgroep. Allerlei soorten spelletjes zijn geschikt; voor de lol of om van te leren. Verder zijn constructie bouwwerken maken helemaal hot en vinden ze wetenschappelijke dingen ook steeds interessanter. Leerzame spelletjes kunnen overigens op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

GraviTrax® Starter Set – Ravensburger
Met het GraviTrax® kogelbaan systeem kan je je eigen kogelbaan wereld bouwen. Gebruik de diverse bouwelementen om een parcours vol actie te maken en je kogels naar de finish te brengen. Het GraviTrax® kogelbaan systeem kan met uitbreidingen eindeloos worden aangepast en vergroot, voor gegarandeerd grenzeloos bouw- en speelplezier! Meer informatie vind je hier.

Boomtrix – Goliath
Met Boomtrix – Multiball Pack van Goliath maak je je eigen Boomtrix-baan. Stuiter de bal met de coolste stunts overal heen. Met Boomtrix laat je door middel van zwaartekracht de bal stuiteren via de pads. Zo kun je ondenkbaar veel banen maken, waar je maar wilt. Meer informatie vind je hier.

Monopoly Valsspelers editie – Hasbro
Het beroemde vastgoedspel voor snelle onderhandelaars is er nu voor echte valsspelers: Monopoly Valsspelers Editie! Speel vals om snel vooruit te komen – en probeer andere spelers te betrappen op vals spel – terwijl je vakjes koopt, huur int en heel veel geld verdient! Het spel is afgelopen als alle vakjes verkocht zijn en alle spelers terug zijn bij START. Dan wint de speler met het meeste geld! Maar… Je mag niet liegen en bedriegen wanneer je maar wil. De Valsspeel-, Kans- en Algemeen Fonds kaarten vertellen je wanneer en hoe je vals mag spelen. Andere vormen van vals spelen zijn verboden! Waar kun jij mee weg komen? Meer informatie vind je hier.

The Climbers – 999 Games
In dit eenvoudig te leren tactische spel probeer je als eerste het hoogste punt te bereiken. De 35 gekleurde houten blokken van verschillend formaat worden willekeurig neergezet, waardoor elke keer dat je The Climbers speelt anders is. Je mag echter uitsluitend op blokken van je eigen kleur en neutrale blokken klimmen. Ladders en blokkeer stenen kunnen gebruikt worden om moeilijke situaties te overwinnen, maar kunnen per spel slechts één keer worden ingezet. Klim jij het hoogst? Meer informatie vind je hier.

Twickto Aviation – Twickto
Met de Twickto Theme Pack Aviation: 318-delig ontdek je pas wat echte vrijheid is. Bouw jouw luchtvaartuig naar keuze en vlieg de wijde wereld in: De wereld van de luchtvaart. Ken jij geen hoogtevrees en kan jij de vrijheid aan? Ga dan snel van start met dit bouwpakket en bouw je eigen luchtvloot. Want vliegen begint met bouwen! Meer informatie vind je hier.


10 & 11 jaar

Spelletjes spelen, nog ingewikkeldere constructie bouwwerken maken en bezig zijn met techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd.

Manhattan – 999 Games
Driedimensionaal bouwspel voor het hele gezin. Probeer zoveel en zo hoog mogelijke wolkenkrabbers te bouwen om verschillende wijken te controleren. Je bouwkaarten bepalen de locaties waar in je beurt mag bouwen. Word jij de grootste onroerendgoedmagnaat van Manhattan? Meer informatie vind je hier.


Reis door de ruimte met André Kuipers – Just Games
Reis door de ruimte met André Kuipers! Trotseer de ruimte en ga op jacht naar verbazingwekkende objecten en verschijnselen uit het universum. Bij iedere missie die je leer je over het heelal en verdien je, bij voltooiing, een flightpatch. Weet jij zo snel mogelijk je missies te volbrengen en als eerste terug te keren naar je raket? Dan heb je gewonnen! Meer informatie vind je hier.

Recoil – Goliath
Recoil is een levensechte shooter waar je graag voor buiten bent! Met je mobiel maak je verbinding met de WiFi-Hub, waarop tot wel 16 personen aangesloten kunnen zijn. Gebruik de SR-12, de RK-45 of je granaten om jouw tegenstanders neer te schieten! Op je mobiel zie je je leven, je kogels, waar je tegenstanders zitten en andere details die je nodig zal hebben om te overleven. Maak 2 teams, zet je klaar en gebruik de communicatiekanalen van het spel om met elkaar in contact te blijven. Niet alleen visueel, technologisch maar ook de audio is geweldig en zorgt voor complete immersie in de wereld van Recoil. Meer informatie vind je hier.

Nintendo Labo Mixpakket – Nintendo
Bouwen, spelen en ontdekken. Nintendo Labo biedt leuke en interactieve ervaringen met de Nintendo Switch. Maak kennis met Nintendo Labo, een nieuwe productlijn waarmee je op een interactieve manier kunt bouwen en spelen, speciaal ontworpen om kinderen en iedereen die jong van geest is te inspireren. De Nintendo Labo-pakketten geven je in combinatie met een Nintendo Switch-systeem de middelen en technologie om zelf dingen te bouwen, er games mee te spelen, en te ontdekken hoe je met Nintendo Switch-technologie ideeën kunt omzetten naar de realiteit. Meer informatie vind je hier.

Cube Puzzler Pro – Smart Games
Kan jij een kubus maken met 6 balvormige puzzelstukken? Om elke opdracht tot een goed einde te brengen moet je je ruimtelijk inzicht, logica en deductie combineren. De transparante kubus heeft een dubbele functie; wanneer je hem opent kan je hem van een opbergdoosje in een spelbord veranderen. Er zit een spelboekje bij met 80 echte 3D opdrachten (en de oplossing). Meer informatie vind je hier.


12 t/m 17 jaar

Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt steeds vaker door jong volwassenen gedaan.

The Great Tour – Selecta Spel en Hobby
The Great Tour zorgt voor ontzettend goed vermaak. Europa heeft vele hotspots en jij gaat ze bezoeken met een groep toeristen in een minibus. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe in Parijs om daarna koers te zetten naar Amsterdam. De concurrentie probeert het sneller en beter te doen dan jij, dus moet je je tickets handig uitzoeken en slim manoeuvreren. Wie dat het beste doet scoort de meeste punten. Meer informatie vind je hier.

Azul – Enigma Distribution
In het tactische bordspel Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien. Vorm patronen met de tegels om het paleis te versieren. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel! Meer informatie vind je hier.

Muse – 999 Games
Het meest creatieve partyspel ooit! In dit toegankelijke partyspel probeer je als team op basis van de aanwijzing van je “muze” de juiste kaart te kiezen. Omdat de muze de te kiezen kaart en een inspiratiekaart van een ander team krijgt, is dat nooit eenvoudig. De inspiratiekaart geeft aan hoe de muze zijn aanwijzing mag geven. Lukt het jouw team om de juiste kaart aan te wijzen? Dan krijgen jullie de kaart. Zo niet, dan wint het andere team de kaart. Welk team wint er als eerste 5? Muse is een indrukwekkend partyspel. De kaarten zijn prachtig en met veel oog voor detail geïllustreerd. Ideaal als je met veel mensen bent! Meer informatie vind je hier.

Chrystal Card kit 18 x 18 cm – IT Netherlands
Crystal Card Kit ® Diamond Painting! van Craft Buddy ® De nieuwste hobby! Met deze Crystal Card ®, Diamond Painting Kit maak je de prachtigste kaarten! Met behulp van “diamantjes” of “Rhinestones” en een voorbedrukt patroon plak je de steentjes op het canvas om zo een prachtig schilderij te maken. Het is snel, eenvoudig en ontspannen om te doen en het eindresultaat is zo spectaculair dat je graag nog meer originele Crystal Card Kit ®, paintings wilt maken! Meer informatie vind je hier.


18+

Ook steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen nog steeds leuks is. Voornamelijk spellen rond een thema, of waar je een tijd lang mee bezig bent zijn populair. Verder komen spelletjes die de kennis testen ook steeds vaker op tafel.

Pako Sako – Pako Sako
De nieuwste manier van schaken is Pako Sako. Het wordt gespeeld op hetzelfde bord, met dezelfde stukken en dezelfde bewegingen van de stukken. Slaan is er niet meer bij, dit is namelijk vervangen door omarmingen. Het einddoel is het omarmen van de koning van je tegenspeler. Meer informatie vind je hier.

iKNOW Hit List – Selecta Spel en Hobby
Eén onderwerp met acht antwoorden; hoeveel kun jij er noemen? Weet jij ze allemaal?? Hoeveel Italiaanse gerechten ken jij? En hoeveel social media-apps kun jij noemen? Klinkt makkelijk hè, maar de zandloper tikt de tijd snel weg….iKNOW Hit List is het perfecte spel voor een avond vol gezelligheid. Meer informatie vind je hier.


EXIT – 999 Games

Het uitdagende coöperatieve escape room-spel! Ontsnap zo snel mogelijk! Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan ontsnappen jullie uit de locatie waar jullie opgesloten zitten. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen. EXIT zorgt voor spanning en plezier! Meer informatie vind je hier.

Jurassic World Boardgame – Just Games
Maak samen met je vrienden het grootste en meest verbazingwekkende dinosaurus-pretpark ter wereld! Verdeel iedereen in verschillende rollen en spreek af wie botten gaat opgraven, DNA in dinosaurussen gaat veranderen, gebouwen gaat bouwen of het park gaat financieren. Maar let op! De dinosaurussen kunnen ontsnappen! Kunnen jij en je vrienden een themapark met dinosaurussen beheren? Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.