Al ruim 40 jaar wordt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. Want speelgoed verdient het om op een positieve manier onder de aandacht te komen van pers en consument. Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in zeven leeftijdscategorieën speelgoed en spellen kiest. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging uit verschillende disciplines: journalisten, inkopers en speelgoed deskundigen, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Natuurlijk houden zij rekening met verschillende criteria: is het geschikt voor de leeftijd, sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld, gaat het niet gauw stuk, is het na een keer spelen nog steeds leuk, hoe zit het met de prijs/kwaliteitsverhouding? Uiteindelijk bepaalt de consument wie de winnaars zijn..daarover kun je hier meer lezen!

0 t/m 3 jaar

Als je kijkt naar speelgoed voor baby’s, dan zijn dit vaak grotere stukken die fel gekleurd zijn. Een baby kan nou eenmaal nog niet zo heel goed iets beetpakken. Ook trekken geluiden de aandacht. Een dreumes kan al wat meer en is geïnteresseerd in speelgoed waar hij/zij iets van kan leren. Denk aan het bouwen met blokken, zelf muziek maken en samen spelen met een ander kindje of een ouder.

Brain Train – Smart Games

Deze trein is zowel een puzzel als een speelgoedtrein. Kan jij de vormen in de juiste volgorde in de wagons plaatsen? Naarmate de opdrachten moeilijker worden, krijg je steeds minder aanwijzingen. Ben jij op het juiste spoor? Zorg ervoor dat alle wagons aan elkaar vastzitten voordat je trein het station verlaat. Train je brein met dit vormenspel!

Meer informatie vind je hier.

Codi, Mijn robodino – vTech

Maak kennis met verschillende muziekstijlen, gevoelens en karakters samen met Codi, mijn robodino van vTech. Plaats de stekels op de rug van Codi en zie wat er gebeurt! De set bevat 3 stekels per categorie; muziekstijl, gevoel en karakter. Iedere kleur heeft een eigen vormpje zodat je ze maar op 1 plek kan plaatsen. Zo is het mogelijk om 27 verschillende combinaties te maken. Druk op de dinodanstoets om codi te zien dansen. Berg na het spelen de stekels op in het dino-ei!

Verkrijgbaar vanaf 1 september.

ZoomiZooz Klim Verken Speelhuis – vTech

Zoomizooz zijn kleine tuimeldiertjes die verkrijgbaar zijn in 24 verschillende varianten. Het klim en verken boomhuis slaat de diertjes rollen, tollen en dollen waardoor het de fijne motoriek van kinderen tussen de 1 en 5 jaar stimuleert. Plaats de ZoomieZooz op de magische zoomizone en hoor hoe het diertje zijn naam roept en grappige zinnetjes en melodietjes brengt.

Verkrijgbaar vanaf 1 september.

4 & 5 jaar

Kinderen van deze leeftijd spelen graag situaties “uit het echte leven” na. Denk aan doktertje spelen, een kopje thee drinken met alle poppen of een maaltje bereiden in hun eigen keukentje. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet.

Krok’s sokken – BS Toys

De krokodil mist een sok! Wie is er het snelste en kan deze voor hem terugvinden? Het spel bestaat uit 24 kaarten met gekleurde sokken, 24 kaarten met de krokodil waar hij maar 1 sok aan heeft en 4 ploppers. Eén van de deelnemers mag een kaart omdraaien en daarna mag iedereen op zoek naar de missende sok. Maar let goed op; heeft de krokodil een linker- of een rechtersok nodig?

Verkrijgbaar vanaf 1 oktober.

Bob Bilnaad – Hasbro

De loodgieter repareert een verstopping en iedereen neemt hem in de maling! Zijn broek valt misschien naar beneden en dat betekent dat iedereen wordt natgespoten! In dit spel met Loodgietersbroeken plunderen spelers om beurten zijn gereedschapskist en laden ze het gereedschap op zijn riem. Doe voorzichtig! Als de broek van de loodgieter tijdens de beurt van een speler naar beneden valt, spuit er water uit de gootsteen en is die speler af.

Meer informatie vind je hier.

Cubby Furreal – Hasbro

Deze levensechte en heerlijk zachte beer is verbazingwekkend interactief! Cubby houdt er van om gekieteld te worden en speelt graag een spelletje kiekeboe met je. Blaas op z’n neus voor verrassende reacties! Cubby heeft een 3-in-1 accessoire om hem eten en drinken te geven en om zijn zachte vacht te borstelen. Zo raak je minder snel iets kwijt. In totaal zijn er maar dan 100 geluid- en bewegingscombinaties en is er een aparte slaapmodus met bedtijdgeluiden en – liedjes. Dit maakt Cubby het ideale speelmaatje om mee te spelen.

Meer informatie vind je hier.

Smart Farmer – SmartGames

Houd de dieren uit elkaar! Beestenboel op de boerderij! De dieren maken er bende van en moeten van elkaar gescheiden worden… maar de boer heeft maar 3 eenvoudige hekken om zijn land te verdelen in aparte weides. Kan jij hem helpen om de hekken op de juiste plaats te zetten, zodat de paarden, koeien, schapen en varkens hun eigen plek krijgen? Kan je ervoor zorgen dat elk dier zijn eigen drinkbak heeft?

Meer informatie vind je hier.

Tropical Zoo – TM Essentials

Met deze speelset maak je op een eenvoudige manier 3D-dieren. Als je de gebruiksaanwijzing goed volgt dan is het echt appeltje-eitje. Als je de kralen op de juiste manier hebt neergelegd, dan kun je de pixelbeads nat maken met het waterspuitje, wat ervoor zorgt dat alles aan elkaar blijft zitten. Je hebt in ieder geval geen lijm nodig en alles is veilig in gebruik!

Meer informatie vind je hier.

6 & 7 jaar

Kinderen van deze leeftijd zijn competitief, elkaar overtroeven vinden ze erg leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders maakt niet uit.

#SNAPSTAR – Yulu

#SNAPSTAR is een verzameling van 6 social influencer tienerpoppen. De grote beweeglijkheid van de poppen en de verwisselbare kleding, accessoires en haarstijlen zorgt voor eindeloos speelplezier. Wat deze poppen uniek maakt is dat ze samen komen met een kartonnen green screen en een stand waardoor kinderen een fotoshoot kunnen doen met hun eigen pop. Met de speciale #SNAPSTAR studio app voeg je achtergronden, make-up en haarstijl toe. Klaar; sla dan de foto op en deel deze met vrienden en familie.

Verkrijgbaar vanaf 1 september.

Blazelets Style Studio – Ravensburger

De Style Studio is een complete set voor het maken van armbanden met magisch poeder en water! Met de handige koffer kun je armbanden ontwerpen en meteen al je onderdelen opbergen. Doe het poeder in de speciale vorm en dompel die in de met water gevulde koffer. Als je ze dan ook nog met glitter versiert, krijg je hele coole armbanden!

Meer informatie vind je hier.

Colour Catch – Smart Games

Plaats alle puzzelstukken op het spelbord, zodat de kikkers en salamanders dezelfde kleur krijgen als in de opdracht. Maar kijk uit! De dieren zijn transparant en veranderen vankleur, naargelang de ondergrond waarop ze geplaatst worden.

Meer informatie vind je hier.

 

Lynx – Identity Games

Lynx is een zoekspel, waarbij je z.s.m. jouw plaatjes moet vinden op het speelbord. Alle afbeeldingen worden in het bakje gestopt en de spelleider geeft elke speler 3 kaartjes. Vervolgens gaat iedereen op zoek naar zijn/haar plaatjes en legt hier een gekleurde fiche op. Het spel stopt wanneer een speler alle drie zijn/haar afbeeldingen heeft gevonden, de gevonden plaatjes mag je houden. Het doel is om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen.

Meer informatie vind je hier.

Turbo Force Super Racetrack Set – VTech

Wordt een stoere racer met je eigen Turbo Force Racers voertuig! Gebruik het touchpad op de polsband om het voertuig op afstand te besturen. Plaats je racer op de polsband en schud je arm om de turbo-boost te laden. Druk vervolgens op de turbo-toets en ga er vandoor op deze racetrack met jump en cirkel omhoog. Wie is de snelste?

Verkrijgbaar vanaf 1 september.

8 & 9 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen is iets wat perfect past bij deze leeftijdsgroep. Allerlei soorten spelletjes zijn geschikt; voor de lol of om van te leren. Verder zijn constructie bouwwerken maken helemaal hot en vinden ze wetenschappelijke dingen ook steeds interessanter. Leerzame spelletjes kunnen overigens op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Nerf Fortnite AR-L Blaster – Hasbro

De NERF Fortnite AR-L blaster is geïnspireerd op de blaster die wordt gebruikt in Fortnite; hij heeft dezelfde look en kleuren als de blaster in de populaire videogame! Speel Fortnite in het echt met deze gemotoriseerde NERF Fortnite AR-L blaster.

Meer informatie vind je hier.

Newbury Haunted High School – Lego Hidden Side

Ga op spokenjacht en belef de leukste augmented reality avonturen met LEGO Hidden Side 70425 De Newbury Spookschool! Dit geweldige speelgoed combineert een bouwbaar LEGO model met een app, waardoor kinderen een volledig interactieve speelervaring kunnen ontdekken. Kijk wat er in de app gebeurt wanneer je iets aan het model verandert. De app wordt regelmatig bijgewerkt met sterke spokenbazen om het tegen op te nemen, nieuwe mysteries om op te lossen, coole voorwerpen om te vinden en spoken om te verslaan en te verzamelen.

Meer informatie vind je hier.

Grote burcht van de Novelmore ridders – Playmobil

Grote burcht met een ophaalbrug, geïntegreerde katapult, ballista, goederenlift en steenkogelgoten. De kasteelpoort kan op magische wijze worden geopend dankzij een mechanisme bovenaan. Via een val komen indringers in de kelderruimte terecht. Het kasteel kan veroverd worden via de doorbreekmuur. De burcht kan langs de open achterzijde worden bespeeld.

Meer informatie vind je hier.

De Schatzoekers van de Kuala-archipel – 999 Games

Communicatie tussen de spelers is onmisbaar om de raadsels die je tegenkomt op te lossen, gebouwen te verkennen en andere ingrijpende beslissingen te kunnen nemen. Elke actie moet een beslissing van de groep zijn! Vorm een team en beslis gezamenlijk waar jullie naartoe gaan en ervaar levendige avonturen.

Meer informatie vind je hier.

Atlantis Escape – Smart Games

Ontsnap… voor het te laat is! Kan jij vluchten van Atlantis voordat deze mythische stad voor eeuwig onderwater verdwijnt? Zoek de kortste weg van bij de hoogste toren tot aan de haven, waar een schip op jou ligt te wachten om je in veiligheid te brengen. Hoeveel treden nog voor je er bent? Zal je er nog op tijd geraken? Atlantis Escape is een compact puzzelspel voor kinderen vanaf 7 jaar met 60 3D-opdrachten, handig om overal mee te nemen.

Meer informatie vind je hier.

10 & 11 jaar

Spelletjes spelen, nog ingewikkeldere constructie bouwwerken maken en bezig zijn met techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd.

Escape Room The Game: Jumanji Family Edition – Identity Games

Voel de spanning van een Escape Room in je eigen huiskamer! In deze allereerste familie editie (10+) van Escape Room The Game moet je samenwerken om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Deze Jumanji editie bevat 1 introductie spel om Escape Room The Game te leren kennen en 2 spannende avonturen geheel passend in het Jumanji thema. Het spel is volledig Nederlandstalig.

Meer informatie vind je hier.

De kwakzalvers van Kakelenburg – 999 Games

Eenmaal per jaar komen in Kakelenburg de beste wonderdoktoren en beunhazen samen om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen. Iedere kwakzalver kookt hier echter zijn eigen soep. Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert. In dit spel met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

Meer informatie vind je hier.

Menara – 999 Games

In Menara bouw je  gezamenlijk een tempel op basis van bouwtekeningen van verschillende moeilijkheidsgradaties. Om beurten kies je er één, die je volledig moet uitvoeren. Lukt dat namelijk niet, dan moet de tempel een bouwlaag hoger worden. De bouwtekeningen geven bijvoorbeeld aan hoeveel pilaren er op één of meer tempelvloeren moeten worden gezet of dat er een bepaald aantal pilaren moet worden verplaatst. Omdat pilaren uitsluitend op velden van dezelfde kleur mogen worden gezet, is dat allemaal lastiger dan het lijkt. Staat de tempel aan het einde van het spel nog overeind en heeft hij het juiste aantal bouwlagen, dan winnen de spelers gezamenlijk. Stort de tempel echter voortijdig in, dan is het project mislukt.

Meer informatie vind je hier.

Pictionary Air – Mattel

Ontdek Pictionary Air™, een doldwaze manier om het klassieke gezelschapsspel te spelen! Teken in de lucht en je ziet de tekening op je scherm – zo heb je dit tekenspel nog nooit gespeeld! Download de Pictionary Air app op je smartphone of tablet en je kunt spelen. Richt de camera in de app op de speler die tekent en je ziet die speler mét zijn of haar tekening op het scherm van je smart apparaat. Cast naar je TV voor nog meer vermaak!

Meer informatie vind je hier.

Slide Quest – Asmodee

Slide Quest is een coöperatief behendigheidsspel voor maximaal 4 spelers waarbij je probeert om de ridder te helpen om het einde van elke kaart te bereiken en daarbij valstrikken en obstakels te vermijden. Gebruik de hendels (die je aan de doos vastmaakt) om de ridder te laten schuiven, maar let op: er zijn diverse hindernissen, bewakers en een schurk die jouw weg moeilijk maken en jouw levensteller laten dalen… Er zijn in totaal 20 kaarten die je kunt spelen: om het spel te winnen probeer je de ridder veilig en succesvol door een wereld van 5 kaarten of de volledige 20 kaarten te loodsen en het koninkrijk te redden. De moeilijkheidsgraad wordt hoger naarmate je van de ene naar de andere wereld gaat. Als je levensteller echter op nul komt, dan verlies je het spel.

Meer informatie vind je hier.

12 t/m 17 jaar

Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt steeds vaker door jong volwassenen gedaan.

Leipe Lama’s – Selecta Spel en Hobby

Leipe Lama’s met een echt spuitende lama! Te laat?? Bukken voor de lama! Spot als eerste de leipe lamakaart! Draai de kaarten om de beurt om en zoek razendsnel de toeter of de tuffende lama. Let goed op, want niks is wat het lijkt…. Ben je te laat? Dan word je nat!! Lama’s zijn zachtaardige dieren, die vooral van rust houden. Wat je ook doet, maak GEEN lawaai als je bij ze in de buurt komt. Als je dat toch doet, wacht je een natte verrassing.

Exploding Kittens – Asmodee

Nederlandstalige versie van het populaire kaartspel Exploding Kittens. Exploding Kittens is een fantastisch kaartspel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Meer informatie vind je hier.

Pandemic Rapid Response – Asmodee

De wereld is getroffen door een ramp: de mensheid heeft jullie hulp nodig!
Pandemic: Rapid Response is een spannend, coöperatief, real-time dobbelspel waarin je zo snel mogelijk levensreddende middelen dient te leveren aan noodlijdende steden over de hele wereld. Nieuwe rampen blijven zich voordoen terwijl de timer loopt, dus jij en je team moeten snel en gecoördineerd samenwerken om je missie te volbrengen.

Meer informatie vind je hier.

Rolit – Goliath Games

Rolit is het spel met de verrassende draai! Kijk uit, blokkeer, rol en…win! Blokkeer en verover de rolit-ballen van je tegenspelers door deze naar je eigen kleur te rollen. Winnaar is degene, wiens kleur op het spelbord het meest voorkomt. Zowel voor kinderen als voor volwassenen… Dus een echt familiespel!

Meer informatie vind je hier.

18+

Ook steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen nog steeds leuks is. Voornamelijk spellen rond een thema, of waar je een tijd lang mee bezig bent zijn populair. Verder komen spelletjes die de kennis testen ook steeds vaker op tafel.

Escape Room The Game: 2 Players – Identity Games

In deze uitdagende en zenuwslopende 2 Player editie van Escape Room The Game werk je samen met 1 teamgenoot om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Het is een race tegen de klok; je hebt maar 60 minuten om te ontsnappen. Als je nog nooit een Escape Room hebt gespeeld, bereid je dan voor op een compleet nieuwe ervaring!

Meer informatie vind je hier.

Clever – 999 Games

Dobbel en vul één van je geworpen dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Kies slim en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Je moet namelijk elke dobbelsteen met een lager resultaat op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveren. Die kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren.

Meer informatie vind je hier.

Wingspan – 999 Games

Probeer de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken. Elke beurt speel je een vogel, waarna je alle acties die zich in het betreffende leefgebied bevinden, mag uitvoeren.

Meer informatie vind je hier.

What Do You Meme – Megableu

Denk je dat je hebt wat er nodig is om je vrienden IRL weg te schrijven? Ga de strijd aan om de leukste meme te maken door de ondertitelingskaarten te combineren met de fotokaart in het spel. Een roterende scheidsrechter kiest elke ronde de beste combinatie. Speel totdat je honger hebt, stop met spelen en bestel een pizza.

Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.